Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd

29 mar 2023 • < 1 min

Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.

Två ministermöten står på agendan för Svensk biblioteksförening i dag.

Med anledning av det öppna brev som Svensk biblioteksförening skrev tillsammans med Länsmuseernas samarbetsförbund och fackförbundet Dik om armlängds avstånd ska ett uppföljande möte hållas med kulturminister Parisa Liljestrand.

Företrädare för de tre organisationerna har redan har redan samtalat med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L och i dag är det alltså dags för kulturministern.

– Hon har skrivit och uttalat sig om armlängds avstånd och båda framträdanden har varit bra, tycker jag, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Under dagen ska Björn Orring och föreningens ordförande Helene Öberg även träffa Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm för att prata om läsning. Det är ett rundabordssamtal tillsammans med bland annat KB och Sveriges författarförbund. Frågan om bemannade skolbibliotek och vårbudgeten kommer att lyftas.
– Det är bra att träffas, sedan får vi se vad det blir för resultat, säger Björn Orring.

– Allmän välvilja när det gäller skolbibliotek har vi ingen brist på. Det är konkreta förslag vi väntar på.

0 kommentarer

Senaste nytt

BOKMÄSSAN 2023
Nyheter

Så kan biblioteken använda digital teknik

Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.

28 sep 2023 • 4 min

Nyheter

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd

Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.

27 sep 2023 • < 1 min

Krönika

AI-frågor till biblioteken

Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.

25 sep 2023 • 2 min

Nyheter

Dyrare att boka författarframträdanden

Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.

22 sep 2023 • 2 min