Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd

29 mar 2023 • < 1 min

Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.

Två ministermöten står på agendan för Svensk biblioteksförening i dag.

Med anledning av det öppna brev som Svensk biblioteksförening skrev tillsammans med Länsmuseernas samarbetsförbund och fackförbundet Dik om armlängds avstånd ska ett uppföljande möte hållas med kulturminister Parisa Liljestrand.

Företrädare för de tre organisationerna har redan har redan samtalat med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L och i dag är det alltså dags för kulturministern.

– Hon har skrivit och uttalat sig om armlängds avstånd och båda framträdanden har varit bra, tycker jag, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Under dagen ska Björn Orring och föreningens ordförande Helene Öberg även träffa Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm för att prata om läsning. Det är ett rundabordssamtal tillsammans med bland annat KB och Sveriges författarförbund. Frågan om bemannade skolbibliotek och vårbudgeten kommer att lyftas.
– Det är bra att träffas, sedan får vi se vad det blir för resultat, säger Björn Orring.

– Allmän välvilja när det gäller skolbibliotek har vi ingen brist på. Det är konkreta förslag vi väntar på.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Högerextrem våg mot tyska bibliotek

Kritiska granskningar av högerextrema grupper och den gröna politikern Annalena Baerbocks självbiografi finns bland de böcker som har förstörts. Ett bibliotek i Berlin möter problemet genom att bjuda in författare förstörda böcker för att de ska få diskutera sina idéer.

15 feb 2024 • 2 min

Essä

Grattis på 60-årsdagen!

AI har funnits längre än många av oss har levt, ändå är det först nu som teknologin väcker upphetsad debatt. I stället för att bli skrämda borde vi se de grå vardagsnyttorna, skriver Lars Ilshammar.

14 feb 2024 • 7 min