Ministermöten om skolbibliotek och armlängds avstånd

29 mar 2023 • < 1 min

Samtalen om armlängds avstånd fortsätter i dag, onsdag. Nu med kulturminister Parisa Liljestrand. Dessutom träffar Svensk biblioteksförening både kulturministern och skolminister Lotta Edholm för prata läsning och skolbibliotek.

Två ministermöten står på agendan för Svensk biblioteksförening i dag.

Med anledning av det öppna brev som Svensk biblioteksförening skrev tillsammans med Länsmuseernas samarbetsförbund och fackförbundet Dik om armlängds avstånd ska ett uppföljande möte hållas med kulturminister Parisa Liljestrand.

Företrädare för de tre organisationerna har redan har redan samtalat med kulturpolitiska talespersoner för M, KD och L och i dag är det alltså dags för kulturministern.

– Hon har skrivit och uttalat sig om armlängds avstånd och båda framträdanden har varit bra, tycker jag, säger Björn Orring, tillförordnad generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.

Under dagen ska Björn Orring och föreningens ordförande Helene Öberg även träffa Parisa Liljestrand och skolminister Lotta Edholm för att prata om läsning. Det är ett rundabordssamtal tillsammans med bland annat KB och Sveriges författarförbund. Frågan om bemannade skolbibliotek och vårbudgeten kommer att lyftas.
– Det är bra att träffas, sedan får vi se vad det blir för resultat, säger Björn Orring.

– Allmän välvilja när det gäller skolbibliotek har vi ingen brist på. Det är konkreta förslag vi väntar på.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min