Ministerns besked om e-plikten – ”Ett fattigt svar”
5 apr 2024 • 2 min
För tre år sedan föreslog en utredning uppgraderad pliktlagstiftning för att det digitala kulturarvet inte ska gå förlorat Vad händer? Utbildningsminister Mats Persson gav svar tidigare i veckan.
Ewa Pihl Krabbe (S) är inte nöjd med Mats Perssons (L) svar om pliktlagstiftningen..
I april 2021 lämnades den statliga utredningen Papper, poddar och… Pliktmateriallagstiftning för ett tryggat källmaterial till den dåvarande S/MP-regeringen. Utredningen innehöll förslag på en uppgradering av de lagar som styr Kungliga bibliotekets bevarande av material för framtida forskning. Lagstiftningen har sitt ursprung i 1600-talet och har under sekler och decennier omarbetats och omfattar idag tryckt material såväl som ljud, rörlig bild och elektroniska medier.
Men teknisk utveckling och medievanor ligger ändå många steg före och mycket som i dag publiceras och därmed kommer att utgöra det framtida kulturarvet, samlas inte in och bevaras. Därav utredningsförslagen om ett långsiktigt hållbart bevarande.
Under tre år har det sedan varit politiskt tyst om dessa förslag. I slutet av mars ställde den socialdemokratiska ledamoten Ewa Pihl Krabbe därför en skriftlig fråga: ”Kommer ministern, inom sitt ansvarsområde, att agera för att en modern och ändamålsenlig pliktmateriallagstiftning kommer till stånd?”
Svaret från utbildningsminister Mats Persson (L) kom tidigare i veckan: ”Detta är ett juridiskt och tekniskt komplicerat ärende som bereds inom Regeringskansliet.”
Ewa Pihl Krabbe är inte nöjd med beskedet.
– Nej, verkligen inte. Kungliga biblioteket väntar på det här, för det ställer ju till väldigt stora problem. Jag förstår att det kan vara tekniskt komplicerat, men jag är verkligen inte tillfreds med det svaret.
Hon hade önskat sig ett mer exakt besked om när en proposition från regeringen är att vänta.
– Han kanske hade kunnat säga att de tror att det kan landa i januari eller våren 2025, eller hösten 24. Det var ett lite fattigt svar, måste jag säga.
Ewa Pihl Krabbe, till yrket psykolog och bosatt i Kristianstad, kom in i riksdagen 2022 där hon bland annat sitter i kulturutskottet. Pliktlagstiftningen och bekymren över elektroniska medier som riskerar att vara evigt förlorade, var inget hon hade någon kunskap om tidigare.
– Vi pratade om det på KB:s insynsråd, där jag sitter. Sedan har jag pratat med biblioteksföreningen och det var med anledning av det som jag ställde frågan härom veckan.
I budgetunderlaget för åren 2025–2027 som nyligen lämnades till regeringen understryker KB vikten av ett ställningstagande kring utredningens förslag och framhåller flera negativa konsekvenser av att beslutet dröjer. Bland annat:
Onödiga kostnader då den befintliga lagstiftningen innebär insamling av fysiska pliktexemplar men inte digitala förlagor, vilket gör att det fortfarande är nödvändigt att digitisera allt som samlas in.
Svårighet att stödja forskning då lagstiftningen inte ger möjlighet att samla in relevanta medieformer.
Hinder mot att samla in nya och kommande generationers publicering och konsumtion av media och nyheter. ”KB:s uppdrag att verka för en demokratisk samhällsutveckling haltar om dagens yngre generationers mediekonsumtion inte bevaras.
– Jag ser det som positivt att frågan lyfts också av andra än KB. Jag ser det också som positivt att ministern ser att vi i Sverige behöver ett nytt, uppdaterat, långsiktigt regelverk för pliktinsamlingen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
Artikeln är korrigerad. I en tidigare version framgick det felaktigt att utredningen om en ny pliktlagstiftning föreslår att digitala tryckförlagor ska samlas in i stället för trycksaker på papper. Korrekt är att utredningen föreslår att digitala original ska samlas in parallellt med trycksaker på papper, något KB står bakom.
Senaste nytt
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
KB: Stora skillnader i kommunernas planer för skolbibliotek
Skolbibliotekens synlighet varierar kraftigt i de kommunala biblioteksplanerna. Många uttrycker ambitioner men, ”ambitionsnivån ser väldigt olika ut”.
2 sep 2024 • < 1 min
Här lånar biblioteket ut konsertbiljetter
Carmen eller Beethovens första är några alternativ som erbjuds när biblioteket i Jönköping lånar ut biljetter till föreställningar med Jönköpings sinfonietta.
30 aug 2024 • 2 min
Tips för att läsa och förstå finansiella nyheter
Genom att ha en bättre förståelse för att läsa och förstå finansiella nyheter, kan man enklare fatta bättre ekonomiska beslut. Den här artikeln kommer närmare gå in på grundläggande begrepp att känna till, hur man får en förståelse av aktiemarknadens rörelser samt vikten av att läsa mellan raderna i analytikerrapporter.
28 aug 2024 • 2 min
Pliktlagstiftningen – från censur till resurs för demokratisk utveckling
Även om dagens pliktlagstiftning inte har hängt med i tiden med sociala medier och internet är det mycket som har hänt de senaste 500 åren då pliktlagstiftning infördes för att ha kontroll. Häng med på en tillbakablick!
28 aug 2024 • 3 min
0 kommentarer