Moderat tar över kulturdepartementet

18 okt 2022 • 3 min

Parisa Liljestrand, moderat politiker från Vallentuna, blir ny kulturminister. Liberalerna tar över på utbildningsdepartementet.

På tisdagen presenterade statsminister Ulf Kristersson sin nya regering. Till kulturminister utnämndes Parisa Liljestrand (M), 39 år. Hon har senaste mandatperioden varit kommunstyrelsens ordförande i Vallentuna. Hon är utbildad lärare och har även rektorsexamen. Hon började sin politiska karriär i det egenstartade partiet DemoEx, men valde 2010 att engagera sig i Moderaterna. Innan hon blev kommunstyrelsens ordförande 2015 var hon ordförande i barn- och ungdomsnämnden i Vallentuna. Skolan var hennes hjärtefråga i kommunpolitiken och hon har arbetat bland annat som rektor på Vaxö skola i Vaxholm.

Parisa Liljestrand har inte någon erfarenhet av kulturpolitiska frågor sedan tidigare.

– Däremot jag har jobbat med kulturfrågor på kommunnivå. Och jag är litteraturvetare i botten och lärare i svenska och religion. Kulturfrågorna, de existentiella frågorna och demokratifrågorna ligger mig väldigt varmt om hjärtat, säger hon i en intervju med SVT.

Hon uppger att en av de viktigaste frågorna för henne att ta itu med som kulturminister är att värna principen om en armlängds avstånd för politiken.

– Vi ska inte vara där vi inte behövs. Vi behöver också jobba på demokratibegreppet och att demokratin får genomsyra kulturvärden.

Frågan om en kulturkanon vill hon återkomma till senare.

Läs också ›› Kommentar: Två osäkra kort och ett som väcker förväntningar

Mats Persson (L), tidigare riksdagsledamot, ny utbildningsminister. Foto: Liberalerna

Chef för utbildningsdepartementet blir Liberalernas Mats Persson och till skolminister utses Lotta Edholm (L). Mats Persson blir utbildnings- forsknings- och högskoleminister. Han kommer från Lund har varit riksdagsledamot och ekonomiskpolitisk talesperson. Han är doktor i ekonomisk historia vid Lunds universitet och har varit regionråd i Skåne 2009-2014.

Lotta Edholm (L), skolminister i Ulf Kristerssons regering.

Lotta Edholm är statsvetare från Västerås, men många år aktiv för Liberalerna i Stockholms stad och har bland annat varit skolborgarråd i två omgångar.

– Hon har en gedigen kunskap om svenska skolan, sade Johan Persson (L) vid en presskonferens i riksdagen.

Lotta Edholm lämnade dock politiken för att bli styrelseledamot i börsnoterade skolkoncernen Tellusgruppen. Enligt Dagens industri ägde hon på tisdagsmorgonen aktier i bolaget för 93 000 kronor. Beskedet om att hon får skolministerposten ledde dock till att aktiekursen steg under dagen och hennes aktiepost var efter lunch värd cirka 105 000 kronor, rapporterar SVT. Men aktierna ska säljas, meddelar hon, och hon ska avgå från styrelsen med omedelbar verkan.

– Liberalerna är för friskolor, men det måste vara elevperspektivet som är det viktigaste. Som minister kommer jag att lägga förslag som begränsar en del av de rättigheter som friskolorna har i dag, säger hon till SVT.

Statsminister Ulf Kristersson (M) presenterade tillsammans med Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L) de nya ministrarna vid en presskonferens på tisdagen.

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Sommarläsning till hängmattan

Sommarregn, sol och bad och förhoppningsvis en välförtjänt ledighet med tid för läsning. Mellan böckerna kanske också lite läsning om bibliotek. Missade du något under våren? Här finns chansen att ta igen.

5 jul 2024 • 4 min

Nyheter

Almedalen 2024: Brotten mot kulturarvet

Riksbibliotekarie Karin Grönvall och riksantikvarie Susanne Thedéen samtalade om hur samhället kan bli bättre på att förhindra brott mot kulturarvet – och komma åt dem som begår brotten. Dessutom berättar åklagare Eva Wintzell om jakten på boktjuvarna i ett inslag.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Vetenskap för miljarder

En för de flesta okänd, men hittills säker, investering är den i vetenskapliga tidskrifter som omsätter miljarder varje år. Det medför stora kostnader för bibliotek och forskare. Panelen med Pamela Schultz Nybacka, Pelle Snickars och Wilhelm Widmark debatterade. Se hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Bibliotekens betydelse i kris

När biblioteken utnämns som en samhällsviktig verksamhet i tider av kris och i värst fall krig, hur går det då med självständigheten? Linda Wagenius resonerade om den frågan tillsammans med Helene Öberg och Lisa Mobrand. Hör hela samtalet här.

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Ett förlorat kulturarv

Få poddar och youtube-kanaler samlas in och sparas för framtiden. Hur ska minnet av 2020-talet räddas? Hör hela samtalet med Karin Grönvall, Pelle Snickars, Ewa Pihl Krabbe (S) och Marie-Louise Hänel Sandström (M).

4 jul 2024 • < 1 min

Nyheter

Almedalen 2024: Försvaret av det fria ordet

Silvia Ernhagen, Jesper Bengtsson och Brit Stakston diskuterade hur vi ska se till att inte få ett samhälle där böcker förbjuds på biblioteken. "Vi har en bekymrande förkärlek för att importera allt som kommer från USA."

4 jul 2024 • < 1 min

Essä

Juridisk tvångströja kräver kreativa omvägar

Tidigare har det krävts lagbrott för att rädda kulturarv som annars gått förlorat. Kanske går det att dra nytta av dessa exempel när en digitalt uppdaterad pliktexemplarslag ska implementeras, skriver Pelle Snickars, professor i digitala kulturer.

1 jul 2024 • 7 min