Satsning på Digiteket fortsätter

21 sep 2020 • < 1 min

Regeringen konstaterar att satsningen på Digiteket bör fortsätta. ”Det känns väldigt bra”, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.

De regionala biblioteken har tillsammans med KB haft en avgörande roll i att genomföra ett digitalt kompetenslyft, konstaterar regeringen i budgetpropositionen. Inom satsningen på stärkta bibliotek slår regeringen också fast att arbetet med Digiteket bör fortsätta.

– Det kändes väldigt bra att få det svart på vitt att digitalt först är ett uppskattat samarbete. Inte minst under pandemin tycker jag att Digiteket var snabba med att stötta biblioteken, säger Karin Grönvall.

Eleonor Grenholm gläds också åt regeringens uppmärksammande av Digiteket. Hon är samordnare av de regionala biblioteksverksamheterna inom Digitalt först med användaren i fokus, ett treårigt projekt där Digiteket var en del.

– Vi har fått rejäl fart i projektet, särskilt i och med pandemin och jag tror att de flesta biblioteksmedarbetarna nu ser angelägenheten i att stärka allmänhetens digitala kompetenser och att utveckla former för att erbjuda digital biblioteksverksamhet, säger hon.

– Digitalt först med användaren i fokus och Digiteket är exempel på hur kommun, region och stat kan samarbeta för att skapa direkt nytta för allmänheten.

Flera delar i budgetpropositionen för 2021 handlar om bibliotek. Karin Grönvall gläds åt regeringens satsning på läsfrämjande, på de nationella minoritetsspråken, mångspråk och fortsättningen av Stärkta bibliotek.

– Det är i linje med de förslag som finns i förslaget till nationell biblioteksstrategi och i linje med det vi själva har sett ett stort behov av.

Kulturminister Amanda Lind har tidigare meddelat att arbetet med nationella biblioteksstrategin kommer att fortsätta under året som kommer. Karin Grönvall är nöjd med det beskedet.

– Arbetet blev uppskjutet på grund av corona då kulturdepartementet har hanterat många akuta saker. Men jag tycker att det är bra att arbetet ska göras.

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min