Uppmanar regeringen att bryta med SD: "Vi har ett ansvar att säga ifrån"

30 maj 2024 • 2 min

Sara Britta Jadelius är en av initiativtagarna till det öppna brev där 50 bibliotekarier uppmanar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att klippa banden till Sverigedemokraterna. "Den utveckling vi ser har vi inte riktigt krisinsikt om."

Sara Britta Jadelius är en av initiativtagarna till det öppna brev där 50 bibliotekarier uppmanar regeringspartierna att avbryta samarbetet med Sverigedemokraterna.

”Vi uppmanar er att ta tydlig ställning för en transparent och ansvarsfull politisk debatt och, i ljuset av det som framkommit, avsluta samarbetet med Sverigedemokraterna”, skriver bibliotekarierna i ett öppet brev publicerat i MagasinK.

Bakgrunden är den granskning TV4:s Kalla fakta nyligen publicerade där det bland annat avslöjas att Sverigedemokraterna använder anonyma konton i sociala medier med ofta grovt och förvillande innehåll som verktyg i sin opinionsbildning.

Hittills har endast Liberalerna kommit med respons på brevet, berättar Sara Britta Jadelius som jobbar på biblioteket i Kungsbacka och är en av initiativtagarna till skrivelsen.

– De hänvisade till att de lovade en högerregering förra valet och därför måste samarbeta med Sverigedemokraterna, men att de har lagt fram det här lagförslaget om att förbjuda anonyma konton.

Sara Britta Jadelius framhåller att yrket som bibliotekarie innebär ett ansvar för demokrati och fri åsiktsbildning.

– När det är ett parti som hotar de värdena så tänker jag att vi har ett ansvar att säga ifrån, trots att det är ett folkvalt parti. Det är så pass stora värden som faktiskt står på spel i det här: att göra det anonymt är ett helt nytt sätt att bedriva politik, och våra myndigheter framhåller att det är demokratihotande – även om de inte vill prata om det när det sker inom landet.

Förra veckan fick biblioteket i Göteborgsstadsdelen Högsbo kritik från Justitieombudsmannen för ett ideologiskt laddat inlägg på Instagram förra våren. Sara Britta Jadelius tror att en sådan händelse kan sprida osäkerhet bland biblioteksanställda: vad går att uttrycka, vad är inte möjligt?

– Det har att göra med att vara offentliganställd och jag har själv tänkt mycket på det inför valet att publicera det här brevet. Det är viktigt att poängtera att jag uttalar mig som privatperson, visserligen i min yrkesroll, men i bibliotekarierollen finns det också en yrkesetik som vi behöver följa.

Är bibliotekspersonal för återhållsam när det handlar om att ta plats i det offentliga samtalet?

– Jag skulle säga att det är en tendens i samhället i stort. Vi är lite rädda att sticka ut och stå upp för vad vi tycker i Sverige. Det kanske är så att vi inte riktigt är vana vid att vara så pass hotade, för det tycker jag att man kan säga i det här läget, när man pratar demokrati. Den utveckling vi ser har vi inte riktigt krisinsikt om.

8 kommentarer

 1. Man kan och bör kritisera SD för att använda konton utan tydlig avsändare i sociala medier och för deras hyckleri när de använder sådana för att angripa andra Tidöpartiers representanter samtidigt som de gnäller så fort någon från dessa partier på minsta sätt angriper dem själva. Faktum kvarstår dock att inga lagbrott har skett, och att i stort sett alla partier spelar mer eller mindre fult i valrörelser. Den som hävdar att Socialdemokraterna alltid är tydliga när de ligger bakom något gör sig ju bara till åtlöje, flera partier och intresseorganisationer har genom åren spridit falska uppgifter i valkampanjer, och några unga folkpartister sträckte sig 2006 så långt som till att göra dataintrång hos S, vilket ledande personer inom partiet underlät att polisanmäla efter att ha fått kännedom om det (https://sv.wikipedia.org/wiki/Dataintr%C3%A5ngsaff%C3%A4ren_2006). Anklagelserna mot SD i detta fall är ju dessutom extremt uppblåsta. Någon särskilt storskalig operation handlar det uppenbarligen inte om (23 konton, varav några med typ 15 följare?) och när många nu försöker få humoristiska memes till att vara ”desinformation” vet jag bokstavligen inte om jag ska skratta eller gråta. Med andra ord tror jag inte för en sekund att personerna som undertecknat detta upprop gör det för att de månar om demokratin, utan enbart för att de hatar SD. Därigenom har de agerat extremt oprofessionellt.

 2. En namninsamling med 50 namn får nog inte ens lille Uffe att ens höja på ögonbrynet.
  Om däremot alla biblioteksanställda fick chansen att skriva på skulle det kanske kännas som en murbräcka som kan få Tidö att spricka lite och kanske rämna. Kanske.

  Hälsningar biblioteksassistent Roger Melin Göteborgs UB

 3. Jag tycker att det måste bli fler som vågar att och tydligare visar vikten av att stå emot detta samarbete som vi ser M, KD & L inte visa minsta antydan till att vilja bryta det. Det är väldigt tydligt att vi har en statsminister som inte vill någonting annat än att hålla fast vid sin titel. Det är helt enkelt skamligt och vi har många yrkesgrupper som borde visa tydligare motstånd gentemot detta. När faktaresistensen ökar och konspirationsteorierna sprids i samhället, inte minst till skolor och unga så är det riktigt allvarligt.
  Befolkningen i vårt land utgörs idag av en blandning av olika religioner, kulturer, etnicitet, hudfärg, språk, ideologier, intressen och olika sexuell läggning och mot allt detta ser vi motstånd växa, i stället för den acceptans som hade grott. Att skillnader mellan individer är av godo är positivt vet vi men nu vill man alltså slå sönder detta.

 4. Tack 🌹för ert öppna brev. Grundläggande, mkt viktiga värden står på spel, och ju fler som står upp för dem , desto lättare blir det även för andra göra detsamma. Även bibliotekspersonal har rätt att yttra sina personliga åsikter offentligt.

 5. ” Är bibliotekspersonal för återhållsam när det handlar om att ta plats i det offentliga samtalet?”

  Kanske dags att sänka svansföringen något. En hög svansföring kan lätt tippa över i ytterligare Högsbo-incidenter. Sådant tär hårt på vårt förtroende för er.

 6. ”Förra veckan fick biblioteket i Göteborgsstadsdelen Högsbo kritik från Justitieombudsmannen för ett ideologiskt laddat inlägg på Instagram förra våren. Sara Britta Jadelius tror att en sådan händelse kan sprida osäkerhet bland biblioteksanställda: vad går att uttrycka, vad är inte möjligt?”

  Det är väl snarast SBJ’s rädsla som problemet. Eller snarare är ett symtom på problemet. Olämpligheten med Högsbos agerande borde vara fullkomligt uppenbar för varje sunt fungerande biblioteksföreträdare. Övriga biblioteksföreträdare borde kanske ta ett steg tillbaka och fundera över sitt uppdrag.

 7. Instämmer, vi är nog långt fler biblioteksanställda som skulle skriva under det brevet.

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min