Uppmaning till lokalpolitiker: Ta strid om pengar till välfärd

21 sep 2020 • 3 min

Kommunala bibliotekspolitiker måste ta strid för att också få del av de allmänna kommunanslagen, menar Alex Bengtsson (S) och Conny Brännberg (KD) från SKR:s beredning för kultur.

Statsbudgetens utgiftsområde 17, där anslagen till kultur och folkbibliotek ingår, är historiskt stort inför 2021. Som Biblioteksbladet tidigare berättat innebär detta bland annat en treårig förlängning av de tillfälliga utvecklingspengarna till stärkta bibliotek samt ett förverkligande av förslagen i Läsdelegationens utredning.

Utfallet får till och med politiska motståndare till regeringen att uttrycka sig entusiastiskt.

– Alla kulturpolitiker är positiva till att budgeten är all time high, det finns ingen kritik. Amanda Lind har lyckats väl i förhandlingarna med finansdepartementet och är den minister med den i särklass största kulturbudgeten någonsin, säger Conny Brännberg (KD) som förutom att han är ordförande i kommunfullmäktige i Skövde och sitter i regionstyrelsen i Västra Götalandsregionen också är vice ordförande i beredningen för kultur och fritid inom Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Conny Brännberg (KD), vice ordförande i SKR:s beredning för kultur och fritid. Foto: Peter Wahlström

Conny Brännberg menar dock att det hade varit bättre om anslaget till förlängningen av stärkta bibliotek – 150 miljoner kronor 2021 och 75 miljoner per år 2022 och 2023 – hade gått till regionerna och administrerats genom kultursamverkansmodellen istället för att gå direkt till kommunerna.

– När pengarna tar slut kanske det inte finns någon som kan fånga upp vad man har lärt sig tack vare pengarna, säger han.

Även Alex Bergström (S), regionpolitiker i Västra Götalandsregionen och ordförande i SKR:s beredning för kultur och fritid, anser att statliga anslag till bibliotek i högra grad borde gå via regionerna.

– Ju mer pengar som regeringen lägger i samverkansmodellen desto bättre tilltro har man till den regionala nivån, där jag och Conny befinner oss, och desto mer decentraliserad är kulturpolitiken. Det är klart att det är bra, säger han.

Båda understryker också att kommunpolitiker med biblioteksfrågor på sitt bord inte ska låta sig nöjas med statsanslagen till deras sektor. I spåren av pandemin anslår staten närmare 40 miljarder till välfärdssektorerna och lokala politiker måste ta sikte på att även få del av de pengarna.

Alex Bergström, ordförande i SKR:s beredning för kultur och fritid. Foto: Peter Wahlström

Men hur ska lokala politiker hävda bibliotekens betydelse i relation till ett område som exempelvis äldreomsorgen, som hamnat i fokus i pandemin?

– Jag ställde den frågan till Magdalena Andersson när vi hade möte om propositionen och fick svaret att regeringen och den statliga nivån kommer att försöka hjälpa till att säga att kommunerna kan använda pengarna till fler områden, säger Alex Bergström.

Det gäller nu för kommunala kulturpolitiker att hålla sig framme i de lokala förhandlingarna om det statliga anslaget, säger Conny Brännberg.

– När det kommer generella statsmedel så har vi hittills sett att de går till kommunal kärnverksamhet, säger Conny Brännberg och tillägger att det missgynnar kulturen eftersom sådan verksamhet ofta präglas av frivillighet.

– Men biblioteken är lagstadgade och just bibliotekspolitikerna måste därför framhålla att man har rätt till dessa pengar. Därför är uppmaningen att det gäller att göra sin röst hörd. Det är alltid en kamp om pengar, är man inte med i förhandlingarna får man ingenting.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen

Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.

12 sep 2024 • 2 min

Nyheter

Boktips på nytt sätt

Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.

10 sep 2024 • 4 min

Nyheter

Symbolisk timme för läsning

På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.

6 sep 2024 • 2 min

Essä

Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?

Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”

4 sep 2024 • 5 min

Nyheter

Prischanser för Biblioteksbladet

Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

2 sep 2024 • < 1 min