Vill återta kulturministerposten
9 apr 2021 • 2 min
Lawen Redar (S) är orolig över Liberalernas val att kunna ingå i en regering som stödjer sig på Sverigedemokraterna. Och SD medger att de vill införa "smärre förändringar" i bibliotekslagen.

– Jag förstår att det är ohållbart för en så stark demokratikämpe som jag uppfattar att Christer Nylander är, att stå bakom denna inriktning.
Det säger Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, om beskedet att Christer Nylander (L) inte kandiderar till riksdagen nästa år. Beslutet fattade han efter Liberalernas beslut att öppna för att sitta i en regering som är beroende av stöd från SD efter nästa val.
Lawen Redar är själv orolig för vad som kan hända om SD får inflytande över kulturpolitiken.
– Jag tycker att det är en naiv inställning från M, KD och nu L till vad ett sådant samarbete kommer att kosta, säger hon.
Hon baserar sin oro på den kulturpolitik som Sverigedemokraterna har fört i vissa av landets kommuner. Exempelvis Sölvesborg.
– Är det så här när de tar över i kommuner där de direkt angriper biblioteken och det fria konstnärsskapet, då funderar jag på vad det kan innebära om de får inflytande på nationell nivå. Vilka typer av inskränkningar väntar i bibliotekslagen, museilagen och på andra kulturområden?
Biblioteksbladet har sökt Sverigedemokraterna för en intervju. Aron Emilsson, kulturpolitisk talesperson, väljer att svara per mejl att det stämmer att de vill införa ”smärre förändringar” i bibliotekslagen för att stärka det svenska språkets ställning och för att motverka segregation. Han skriver också att ingen kulturpolitik är fri från värderingar. ”Från vår sida vill vi lyfta kulturens roll för sammanhållning och gemenskap och naturligtvis samla en splittrad nation”.
Lawen Redar befarar att kulturministerposten ges till Sverigedemokraterna om de skulle ingå i en regering.
– Ingenting kan uteslutas. De facto är det en omöjlighet att få en högerregering om inte SD är del av det budgetunderlaget. Jag är jätterädd att kulturpolitiken är ett billigt område att lämna över.
Hon tycker tvärt om att kulturen är en alltför viktig fråga att lämna ifrån sig, då en stor del av demokratin vilar på frågor om bibliotek, public service och kulturutövning. Därmed tycker hon också att en ministerpost i en eventuellt ny S/MP-regering borde tillfalla Socialdemokraterna.
– Jag är också med i ledningen för Socialdemokraternas stockholmsdistrikt och där har vi lyft tre områden: kultur, ekonomi och klimat. Vi tycker att S ska sätta mer prägel på kulturpolitiken.
För det finns brister även i dagens kulturpolitik, anser Lawen Redar. Hon vill se ytterligare klassmedvetenhet i kulturpolitiken och vill öka tillgången till kultur för alla, oberoende av social eller ekonomisk bakgrund.
Nyligen klubbade stockholmsdistriktet ett 25 punkter långt reformprogram för kulturpolitiken. Men bara en punkt handlar om bibliotek. Yrkesutbildade bibliotekarier bör finnas i skolbiblioteken som behöver stärkas, skriver distriktet.
Hur ser hon då på exempelvis nationella biblioteksstrategin? Bör det bli mer av den än bara ett förslag?
– Jag har nog ingen kommentar till det. Jag tycker att de delar som nu bereds och arbetas med är viktiga, de om digitalisering och om nationella minoritetsspråk. Nationellt har vi valt att fokusera på skolbiblioteken, det är den största angelägenheten. Men folkbibliotek stänger och många öppettider minskar på grund av kommunala nedskärningar och hela infrastrukturen måste ses över, men det är på kommunal nivå.
1 kommentarer
Senaste nytt

Vi ses i Visby!
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.
7 jun 2023 • 2 min

Skrytsam AI för dialog med ungdomar
Uno är lite som Karlsson på taket; skämtsam, skrytsam och allmänt dryg. Personligheten på Tiotrettons nya AI-robot är väl uttänkt, för betona för ungdomarna att allt som kommer från robotar inte är att lita på.
5 jun 2023 • 3 min

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min
”Hon vill se ytterligare klassmedvetenhet i kulturpolitiken”.
Ursäkta mig, men vad är detta om inte precis den vilja till politisk styrning som Svensk Biblioteksförening tycker är ack så hemsk när den kommer från SD?
Eller vad är skillnaden?
Okej, svaret är väl egentligen ganska uppenbart. I det ena fallet handlar det om att styra utifrån värderingar som generellt sett är populära inom bibliotekariekåren. I det andra fallet om att styra utifrån värderingar vilka generellt sett är impopulära inom bibliotekariekåren. Men bibliotekariekåren är knappast representativ för befolkningen i dess helhet.