Efter skjutningen: ”Viktigt att biblioteket blir trygg plats igen”
25 okt 2021 • 3 min
När Camilla Nilsson hörde skotten sprang hon till kollegorna på biblioteket. Hon såg blod, tumult och tre maskerade män lämna platsen på en liten moped. Trots det och trots mycket stök tvekar hon inte över att fortsätta arbeta på Gamlegårdens bibliotek i Kristianstad.
– Jag känner att det är ett viktigt bibliotek. Jag tycker att bostadssegregationen vi har i Sverige är hemsk, här bor nästan ingen som är född i Sverige. Det är viktigt att jobba med integration på det sättet.
Camilla Nilsson är bibliotekarie och filialföreståndare på biblioteket i Gamlegården i Kristianstad. Här är arbetslösheten hög och trångboddheten stor. Utanför bibliotekets personalingång, framför fönstret där barnböckerna står, säljs droger nästan dagligen. Och den 3 augusti i år skottskadades tre personer på parkeringen framför köpcentret där biblioteket ligger.
Det måste finnas resurser för att skapa relationer med personer som bor i området
Klockan var strax efter halv fyra på eftermiddagen och Camilla Nilsson hade semester och var hemma i sin bostad. Hon hörde skottlossningen och när hon tittade ut genom fönstret såg hon tre maskerade personer köra från parkeringen på en liten moped. Hon tänkte direkt på kollegorna på biblioteket, varav några dessutom var inne som semestervikarier. Hon sprang ner mot biblioteket. På vägen mötte hon personer som bar en man in i en bil.
– Han såg grå ut i ansiktet och jag förstod att han var träffad.
Inne i köpcentret, men utanför biblioteket, låg en skottskadad kvinna som hade lyckats ta sig in efter att hon blev skjuten. Allt kändes overkligt, minns Camilla Nilsson.
– Det kändes som att man var i en tv-serie. Jag har aldrig varit på en plats där folk ligger och blöder. Det fanns många människor som skrek och var aggressiva för att de tyckte att polisen tog lång tid på sig.
Biblioteket höll stängt i två dagar. Därefter var personalen tillbaka, men knappast besökarna.
– Det var vi och väktarna, ingen vågade sig dit.
Polisen hade ännu inte hittat gärningsmännen och många var oroliga för mer våld.
Gamlegårdens bibliotek har drabbats av oroligheter tidigare. Förra hösten fattades beslutet att stänga biblioteket på eftermiddagar för att ungdomsgängen som härjade på biblioteket efter skoltid gjorde det ohållbart att ha öppet. Sedan dess har biblioteket haft öppet endast för barn ett par eftermiddagar i veckan. Stöket och droghandeln var anledningen till att bibliotekspersonalen nu går en särskild utbildning med kommunens arbetsmiljöenhet. De ska samlas kring hur de ska bemöta stökiga individer.
– I och med att det finns vapen och droger, att det är ett område med hög arbetslöshet och stor trångboddhet känns det som att det är en mer otrygg arbetsplats än andra bibliotek i kommunen, säger Camilla Nilsson.
Hur kan man rusta personalen för att orka jobba vidare i utsatta områden, där det dessutom finns risk för skjutningar?
Camilla Nilsson drar ett djupt andetag innan hon svarar.
– Lyssna på personalen, hör vad de behöver och försök att möta dem i deras behov. Det är jätteviktigt, säger hon.
Stödet från ledningen betyder mycket. Det gör att man inte känner sig ensam.
– Känslan av stöd och förståelse finns där och cheferna tycker att vi gör ett viktigt arbete. Den uppmuntran känns jättebra.
Det har varit svårt att behålla personal på Gamlegårdens bibliotek och Camilla Nilsson understryker att det är viktigt att vara ärlig i anställningssituationer och berätta om de utmaningar som finns på biblioteket för nya medarbetare.
Han såg grå ut i ansiktet och jag förstod att han var träffad
Nu har besökarna börjat återvända till biblioteket som även sedan en dryg månad tillbaka har öppnat för alla på eftermiddagar igen. Men arbetet med att göra biblioteket till en trygg plats fortsätter.
– Det måste finnas resurser för att skapa relationer med personer som bor i området, säger Pernilla Tomasson, bibliotekschef för filialerna i Kristianstad.
Samverkan med andra aktörer och goda relationer betyder mycket för tryggheten, förklarar hon. Därför ska en bibliotekarie besöka alla elever i årskurs sju i Gamlegården som ett sätt att bygga relationer. Det är också viktigt att få stopp på personalomsättningen. Bemanningen på Gamlegården har stärkts något sedan en annan filial och en utlåningsstation stängde till följd av besparingskrav.
– Vi kunde flytta över en anställd till Gamlegården. Det behövs för att kunna nätverka och kunna åka ut till exempelvis skolan. Om man inte har den tiden utan allt handlar om att bemanna, då hinner man inte arbeta med samverkan på samma sätt.
För Camilla Nilsson är det tydligt att biblioteket spelar en stor roll i utanförskapsområden som exempelvis Gamlegården.
– Av många, många skäl. Det är en öppen plats dit man kan gå. Det är viktigt för språket, för alla som behöver låna böcker på lättläst svenska. Många här är trångbodda och behöver någonstans att göra läxor. Här kan de sätta sig på eftermiddagarna. Det känns som att vi fyller en jätteviktig funktion.
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer