Dödsskjutning utanför biblioteket – "kommer hända fler gånger"
19 okt 2021 • 4 min
Personalen hörde skotten när en 25-årig man sköts till döds på torget utanför Husby bibliotek i slutet av maj. Våldet sätter spår hos både besökare och personal.
Haidar, Ahmed och Aro sitter och pluggar på Husby bibliotek som ligger vid torget där en 25-åring jagades och sedan föll ihop av skotten den 31 maj i år. De är 13 år, men säger sig vara vana vid skjutningarna. Det handlar om gängkriminella, förklarar de.
– Jo det var hemskt i början. Men det kommer att hända fler gånger. Det är inte så att det är slut nu. Det kommer att fortsätta och du kan inte bli orolig varje gång det händer, säger Haidar.
Våldet som pågår i många av landets utsatta områden påverkar såväl boende som personer som arbetar i området. Fler skjutningar sker på dagtid och inte sällan mitt i centrum där biblioteket ofta ligger.
För mig är det arbetsro
Klockan var kvart över tre på eftermiddagen den 31 maj när personalen på Husby bibliotek hörde skottlossning på torget. På grund av pandemin hade de ”kioskbibliotek”, med service över disk och utan att släppa in besökare i lokalen och de såg hur folk vällde in i foajén utanför biblioteksentrén.
– De ropade ”det skjuts, det skjuts, det skjuts!”, berättar biblioteksassistent Ingrid Nåsén.
Personalen fick stanna på biblioteket tills polisen hade hävt avspärrningarna. Då promenerade de därifrån mot Kista bibliotek där de mötte sin chef Johanna Olaison.
– Då var vi lite skärrade, säger Ingrid Nåsén.
Efter det första samtalet med chefen erbjöds de samtal med företagshälsovården. Det fanns också möjlighet att tillfälligt byta arbetsplats och öppettiderna justerades och samordnades med övriga verksamheter i huset.
När Johanna Olaison fick telefonsamtalet från Ingrid Nåsén och hennes kollega var det första hon tänkte på att det var bra att de hade låst dörrarna och gått in i biblioteket. När hon träffade dem lite senare var de samlade.
– De gav ett lugnt intryck, men självklart har det påverkat dem.
Allt fler skjutningar sker på dagtid bland människor. Inte sällan i centrum där biblioteket också finns.
Även om Johanna Olaison inte hade sett just denna situation framför sig har hon ändå varit förberedd på att jobbiga saker kan hända.
– Jag är inte överrumplad över att jag behöver hantera det här i tjänsten. Men det är mest för att bibliotek, särskilt större bibliotek, har olika typer av ordningsstörningar och har alltid haft det. Det ingår i det jobb jag har valt.
Husby bibliotek är ett litet bibliotek med fokus på barn- och ungdomar. Det är också mest unga besökare där och personalen känner igen många av dem och har möjlighet att bygga relationer med dem. Dagarna efter skjutningen kom barn in och pratade med personalen om det som hade hänt.
– Det hände ju på eftermiddagen och många barn och föräldrar var på väg hem. Det är ett väldigt personligt bibliotek och vi har bra kontakt med besökarna. Barnen kommer hit och många berättar om vad som händer i deras liv, säger Ingrid Nåsén.
Husby har cirka 12 000 invånare. De allra flesta bor i hyresrätt, arbetslösheten är mer än dubbelt så hög som i övriga Stockholm, medelinkomsten endast drygt hälften så stor och ohälsotalen nästan de dubbla.
Trångboddheten märker även bibliotekspersonalen av och biblioteket är en plats dit barn och ungdomar kan gå efter skolan. Det händer att de vill hänga på biblioteket och äta chips, men då säger personalen till.
För Haidar, Ahmed och Aro betyder biblioteket lugn och ro. Framför sig har de religionsböckerna och läser inför ett prov om judendomen.
– Det är mer bekvämt här. Och lugnt. Inte som hemma där man har småsyskon som springer runt och stör, säger Haidar.
Det är bra arbetsmiljö på biblioteket, tycker de, även om de föredrar Kista bibliotek som är större.
– För mig är det arbetsro, säger Ahmed.
– Och så kan jag hitta andra läroböcker. Titta här, jag hittade två böcker till om religion som backup.
Även Aro har yngre syskon hemma som tittar på tv och lyssnar på musik. Då är det lättare att göra läxorna på biblioteket.
Ingen av dem kände mannen som mördades i våras. Däremot är en av dem avlägset bekant med den 19-åring som sköts till döds i Husby i augusti förra året.
– Det är lite sorgligt att se, men de flesta är vana vid det, säger Ahmed.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer