Romskt bibliotek öppnar i Malmö
1 nov 2021 • 2 min
Sveriges första romska bibliotek ska öppna i Malmö – och redan nästa höst ska dörrarna stå öppna. "Det är en snäv tidsplan, men vi kan ha ett levande bibliotek samtidigt som vi letar relevant litteratur", säger stadsbibliotekarien Torbjörn Nilsson.
Nästa höst ska Sveriges första romska bibliotek öppna i Malmö.
Det finns redan flera romska läsambassader i Malmö och på andra bibliotek, men ett fullskaligt bibliotek med romsk litteratur blir det första i sitt slag i Sverige.
– Romerna är den största nationella minoriteten i Malmö, och den enda minoritetsgruppen som inte har något nationellt bibliotek, så att nu kunna möta den populationen med ett bibliotek känns bra och spännande, säger Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö.
Det romska biblioteket kommer vara en integrerad del av Malmö stadsbiblioteks verksamhet och planeras öppna efter sommaren 2022.
– Det är en snäv tidsplan, med tanke på att det kommer att vara svårt att hitta romsk litteratur. Vi kommer att behöva ge oss ut långt utanför landets gränser och samarbeta med andra bibliotek och den romska populationen på många platser för att lyckas med detta. Men bara för att vi har en fungerande verksamhet som drar i gång snart så slutar inte vårt arbete då, vi kan ha ett levande bibliotek samtidigt som vi letar relevant litteratur – det jobbet är ständigt pågående, säger Torbjörn Nilsson.
Biblioteket kommer att innehålla litteratur på olika romska dialekter, litteratur skriven av romer och böcker på svenska om den romska kulturen. Litteraturen kommer att samlas in i samråd med representanter för den romska gruppen.
– Vi kommer till exempel att samarbeta med organisationen Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC), det här biblioteket ska formas tillsammans med dem. Jag tror att det är ett framgångssätt för att få ett bibliotek som talar och intresserar alla, säger Torbjörn Nilsson.
Programverksamhet och arrangemang kommer att ske på samma sätt som på andra bibliotek i Malmö, men med berättelser, filmer och annat på romani chib. Biblioteket ska också upplysa om antiziganism och Förintelsen av romer.
Kommer det att krävas att personalen på det nya biblioteket har särskild kompetens?
– Absolut. Språket och de olika dialekterna kommer att vara viktigt att kunna. Personalen måste också vara personer som har kunskap kring eller rötter i den romska kulturen. De måste ha ett nätverk inom den romska populationen. Vi vill skapa en representation av olika personer och biblioteket måste spegla hur populationen ser ut i Malmö, säger Torbjörn Nilsson.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer