Romskt resursbibliotek snart verklighet

11 jan 2023 • 2 min

Nu blir det verklighet, det romska resursbiblioteket. Precis före årsskiftet beslutade regeringen att Kungliga biblioteket ska inrätta funktionen resursbibliotek för romani chib och romer.

– Att ha tillgång till ett kulturinstitut som ett eget bibliotek blir, det är en otrolig sak för den romska minoriteten, säger Bagir Kwiek som varit sakkunnig i utredningen om ett romskt resursbibliotek.

Uppdraget som Kungliga biblioteket får är ett tillägg till det man redan har för nationella minoriteters bibliotek. Resursbiblioteket för romani chib och romer blir det femte i Sverige. Sedan tidigare finns det resursbibliotek för de övriga nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

Elisabet Rundqvist. Foto: Kungliga biblioteket

Elisabet Rundqvist, ansvarig handläggare på Kungliga biblioteket, och Bagir Kwiek, sakkunnig, ligger bakom utredningen Resursbibliotek och specialbibliotek för romer, den utredning som utbildningsdepartementet har haft som underlag för sitt beslut.

Elisabet Rundqvist påpekar att Kungliga biblioteket inte får mer resurser än tidigare för resursbiblioteken. Fem bibliotek ska dela på samma summa som fyra bibliotek tidigare hade att röra sig med.

– Men vi har redan tidigare lagt pengar för att stärka det romska, genom separata uppdrag till Biblioteken i Malmö. Nu blir de i stället värdbibliotek för detta resursbibliotek, säger Elisabet Rundqvist.

Sedan tidigare står det klart att Malmö kommer att husera världens första offentligt finansierade romska bibliotek. Bagir Kwiek, som var Sveriges läsambassadör mellan 2019 och 2021, är samordnare för den satsningen och kommer även att arbeta med resursbiblioteket.

– Det är viktigt att vi romer nu får tillgång till vår egen litteratur och vårt eget språk. Vi får tillgång till historiska texter såväl som romaner och noveller. Nu har vi också fått ett beslut om en fysisk lokal, i det tidigare tidningsrummet på stadsbiblioteket. Nu kan vi börja planera vilka medier som ska köpas in, vi kan påbörja olika processer med barn och ungdomar, förklarar Bagir Kwiek.

Både han och Elisabet Rundqvist understryker att Malmö visserligen kommer att vara värdbibliotek för resursbiblioteket men att det ska vara en resurs för hela landet.

– När jag var Sveriges läsambassadör startade jag något jag kallade för romska läsambassader på ett antal folkbibliotek. Det samarbetet, det nätverket, har jag med mig nu, säger Bagir Kwiek.

Läs mer ››
Bagir Kwiek informerar skolelever om romernas situation

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Skarpt och smart eller ett övertramp?

"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?

25 maj 2023 • 4 min

Nyheter

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt

En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.

24 maj 2023 • < 1 min

Nyheter

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne

Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.

22 maj 2023 • 2 min

Krönika

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret

Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.

22 maj 2023 • 2 min