Romskt resursbibliotek snart verklighet

11 jan 2023 • 2 min

Nu blir det verklighet, det romska resursbiblioteket. Precis före årsskiftet beslutade regeringen att Kungliga biblioteket ska inrätta funktionen resursbibliotek för romani chib och romer.

– Att ha tillgång till ett kulturinstitut som ett eget bibliotek blir, det är en otrolig sak för den romska minoriteten, säger Bagir Kwiek som varit sakkunnig i utredningen om ett romskt resursbibliotek.

Uppdraget som Kungliga biblioteket får är ett tillägg till det man redan har för nationella minoriteters bibliotek. Resursbiblioteket för romani chib och romer blir det femte i Sverige. Sedan tidigare finns det resursbibliotek för de övriga nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

Elisabet Rundqvist. Foto: Kungliga biblioteket

Elisabet Rundqvist, ansvarig handläggare på Kungliga biblioteket, och Bagir Kwiek, sakkunnig, ligger bakom utredningen Resursbibliotek och specialbibliotek för romer, den utredning som utbildningsdepartementet har haft som underlag för sitt beslut.

Elisabet Rundqvist påpekar att Kungliga biblioteket inte får mer resurser än tidigare för resursbiblioteken. Fem bibliotek ska dela på samma summa som fyra bibliotek tidigare hade att röra sig med.

– Men vi har redan tidigare lagt pengar för att stärka det romska, genom separata uppdrag till Biblioteken i Malmö. Nu blir de i stället värdbibliotek för detta resursbibliotek, säger Elisabet Rundqvist.

Sedan tidigare står det klart att Malmö kommer att husera världens första offentligt finansierade romska bibliotek. Bagir Kwiek, som var Sveriges läsambassadör mellan 2019 och 2021, är samordnare för den satsningen och kommer även att arbeta med resursbiblioteket.

– Det är viktigt att vi romer nu får tillgång till vår egen litteratur och vårt eget språk. Vi får tillgång till historiska texter såväl som romaner och noveller. Nu har vi också fått ett beslut om en fysisk lokal, i det tidigare tidningsrummet på stadsbiblioteket. Nu kan vi börja planera vilka medier som ska köpas in, vi kan påbörja olika processer med barn och ungdomar, förklarar Bagir Kwiek.

Både han och Elisabet Rundqvist understryker att Malmö visserligen kommer att vara värdbibliotek för resursbiblioteket men att det ska vara en resurs för hela landet.

– När jag var Sveriges läsambassadör startade jag något jag kallade för romska läsambassader på ett antal folkbibliotek. Det samarbetet, det nätverket, har jag med mig nu, säger Bagir Kwiek.

Läs mer ››
Bagir Kwiek informerar skolelever om romernas situation

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min