Romskt resursbibliotek snart verklighet

11 jan 2023 • 2 min

Nu blir det verklighet, det romska resursbiblioteket. Precis före årsskiftet beslutade regeringen att Kungliga biblioteket ska inrätta funktionen resursbibliotek för romani chib och romer.

– Att ha tillgång till ett kulturinstitut som ett eget bibliotek blir, det är en otrolig sak för den romska minoriteten, säger Bagir Kwiek som varit sakkunnig i utredningen om ett romskt resursbibliotek.

Uppdraget som Kungliga biblioteket får är ett tillägg till det man redan har för nationella minoriteters bibliotek. Resursbiblioteket för romani chib och romer blir det femte i Sverige. Sedan tidigare finns det resursbibliotek för de övriga nationella minoritetsspråken: finska, jiddisch, meänkieli och samiska.

Elisabet Rundqvist. Foto: Kungliga biblioteket

Elisabet Rundqvist, ansvarig handläggare på Kungliga biblioteket, och Bagir Kwiek, sakkunnig, ligger bakom utredningen Resursbibliotek och specialbibliotek för romer, den utredning som utbildningsdepartementet har haft som underlag för sitt beslut.

Elisabet Rundqvist påpekar att Kungliga biblioteket inte får mer resurser än tidigare för resursbiblioteken. Fem bibliotek ska dela på samma summa som fyra bibliotek tidigare hade att röra sig med.

– Men vi har redan tidigare lagt pengar för att stärka det romska, genom separata uppdrag till Biblioteken i Malmö. Nu blir de i stället värdbibliotek för detta resursbibliotek, säger Elisabet Rundqvist.

Sedan tidigare står det klart att Malmö kommer att husera världens första offentligt finansierade romska bibliotek. Bagir Kwiek, som var Sveriges läsambassadör mellan 2019 och 2021, är samordnare för den satsningen och kommer även att arbeta med resursbiblioteket.

– Det är viktigt att vi romer nu får tillgång till vår egen litteratur och vårt eget språk. Vi får tillgång till historiska texter såväl som romaner och noveller. Nu har vi också fått ett beslut om en fysisk lokal, i det tidigare tidningsrummet på stadsbiblioteket. Nu kan vi börja planera vilka medier som ska köpas in, vi kan påbörja olika processer med barn och ungdomar, förklarar Bagir Kwiek.

Både han och Elisabet Rundqvist understryker att Malmö visserligen kommer att vara värdbibliotek för resursbiblioteket men att det ska vara en resurs för hela landet.

– När jag var Sveriges läsambassadör startade jag något jag kallade för romska läsambassader på ett antal folkbibliotek. Det samarbetet, det nätverket, har jag med mig nu, säger Bagir Kwiek.

Läs mer ››
Bagir Kwiek informerar skolelever om romernas situation

0 kommentarer

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min