S vill inrätta yttrandefrihetsbibliotek i Stockholm
30 apr 2021 • < 1 min
Socialdemokraterna i Stockholm föreslår att ett särskilt bibliotek med förbjuden litteratur ska inrättas på Kulturhuset.

I det nya biblioteket skulle litteratur, journalistik och musik som är censurerad eller förbjuden i andra delar av världen samlas, likt Dawit Isaak-biblioteket som finns i Malmö. Biblioteket i Stockholm skulle placeras i Kulturhuset vid Sergels torg och bli en del av det bibliotek som redan finns där, föreslår Socialdemokraterna i Stockholms stad.
”Ett sådant bibliotek skulle effektivt belysa att det fria ordet inte är en självklarhet utan något som behöver försvaras och skyddas av varje ny generation”, skriver partiet i en motion.

I samma motion föreslår Socialdemokraterna att ytterligare två författare eller konstnärer som förföljs och hotas i sina hemländer ska få fristad i Stockholm. Ett fristadsprogram finns sedan tidigare, men det bör utökas med två platser, anser partiet.
– När grundläggande rättigheter attackeras runt om i världen, också i Sverige, har vi ett ansvar att agera, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i ett pressutskick.
1 kommentarer
Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
Finns det någon som helst praktisk nytta med ett sådant bibliotek, eller handlar det bara om ovanligt dyr ”godhetssignalering”?
Och vilka skulle urvalskriterierna vara? Skulle all litteratur som är förbjuden i andra länder köpas in? Eller i praktiken bara sådan förbjuden litteratur som är i linje med vad som anses politiskt korrekt i dagens Sverige?
Räknas bara statlig censur, eller skulle biblioteket också samla på sig t.ex. sådant som censurerats av de globala tech-företagen (typ Trumps tweets…)?
Hur exakt fungerar det på Dawit Isaak-biblioteket?