Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
30 apr 2021 • < 1 min
Socialdemokraterna i Stockholm föreslår att ett särskilt bibliotek med förbjuden litteratur ska inrättas på Kulturhuset.
I det nya biblioteket skulle litteratur, journalistik och musik som är censurerad eller förbjuden i andra delar av världen samlas, likt Dawit Isaak-biblioteket som finns i Malmö. Biblioteket i Stockholm skulle placeras i Kulturhuset vid Sergels torg och bli en del av det bibliotek som redan finns där, föreslår Socialdemokraterna i Stockholms stad.
”Ett sådant bibliotek skulle effektivt belysa att det fria ordet inte är en självklarhet utan något som behöver försvaras och skyddas av varje ny generation”, skriver partiet i en motion.
I samma motion föreslår Socialdemokraterna att ytterligare två författare eller konstnärer som förföljs och hotas i sina hemländer ska få fristad i Stockholm. Ett fristadsprogram finns sedan tidigare, men det bör utökas med två platser, anser partiet.
– När grundläggande rättigheter attackeras runt om i världen, också i Sverige, har vi ett ansvar att agera, säger Emilia Bjuggren (S), oppositionsborgarråd i ett pressutskick.
1 kommentarer
Nästan 600 böcker i Ukraina har förbjudits för att de anses innehålla rysk propaganda. ”Syftar till att likvidera Ukrainas självständighet.”
19 jun 2025 • 2 min
För många symboliserar bibliotek det goda samhället. Men för att det ska fortsätta vara så måste all bibliotekspersonal arbeta under rimliga villkor, skriver Leodan Rodriguez.
18 jun 2025 • 3 min
Biblioteksarenan är politikerveckans plats för samtal om bibliotek och frågor som rör dem. Notera onsdagen den 25 juni på Almedalsbibliotekets barnavdelning.
17 jun 2025 • < 1 min
Svensk biblioteksförening uppskattar att AI-kommissionen ser bibliotekens potential när Sveriges befolkning ska folkbildas om AI. Men viktiga behov och utmaningar nämns inte ens i förslaget, skriver föreningen i sitt remissyttrande.
16 jun 2025 • 2 min
Ukrainska författare åker med böcker till bibliotek på krigshärjade och tidigare ockuperade platser. Biblioteksbladet var med på en resa i Tjernihiv-regionen.
16 jun 2025 • 11 min
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min
Finns det någon som helst praktisk nytta med ett sådant bibliotek, eller handlar det bara om ovanligt dyr ”godhetssignalering”?
Och vilka skulle urvalskriterierna vara? Skulle all litteratur som är förbjuden i andra länder köpas in? Eller i praktiken bara sådan förbjuden litteratur som är i linje med vad som anses politiskt korrekt i dagens Sverige?
Räknas bara statlig censur, eller skulle biblioteket också samla på sig t.ex. sådant som censurerats av de globala tech-företagen (typ Trumps tweets…)?
Hur exakt fungerar det på Dawit Isaak-biblioteket?