Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
22 mar 2021 • 2 min
Det behövs fler bibliotekarier som talar något av de fem nationella minoritetsspråken. Det skriver Kungliga biblioteket i remissvar till regeringen.
Det behövs fler bibliotekarier som talar samiska, jiddisch, romani chib, finska eller meänkieli, skriver KB i remissvar till regeringen.
KB ställer sig bakom de flesta av de punkter som förs fram i förslagen till handlingsprogram för att stärka de nationella minoritetsspråken. Sametinget har skrivit förslag på hur det samiska språket ska stärkas och Institutet för språk och folkminnen (ISOF) har skrivit ett handlingsprogram för övriga fyra språk: finska, jiddisch, meänkieli och romani chib.
Det föreslås exempelvis en kartläggning av det samiska språket, språkcentrum för de nationella minoritetsspråken och anpassning av språkteknologi. Något som KB ställer sig bakom, liksom att skapa resursbibliotek. KB påminner om att biblioteken finns som resurs när det gäller språkkampanjer och andra förslag för att utveckla språken samt påpekar att biblioteksmedier bör anses ingå i kulturarvet.
Ytterligare ett sätt att stärka de nationella minoritetsspråken är att bredda rekryteringen till bibliotekarieutbildningen, skriver KB. Det skulle ge en styrka till verksamheterna om fler bibliotekarier talade samiska, finska, romani chib, meäkieli eller jiddisch. Internationellt finns något som kallas ”indigenous librarianship”, ett bibliotekskunnande som är sprunget ur urfolkens eget behov av bibliotek, något som skulle kunna appliceras på samerna som är ett urfolk, men som saknas i Sverige.
I sitt remissvar efterlyser KB också en kraftfull satsning från Sametinget och regeringen på att förstärka tillgången på skolbibliotek för samiska barn. Enligt en kartläggning från 2017 är skolbibliotek det mest eftersatta området inom bibliotekssektorn när det kommer till nationella minoriteter och urfolket samerna.
Arbetet med de nationella minoritetsspråken behöver utvecklas och stärkas, konstateras i remissvaren. KB håller med om att det vore bra att inrätta förvaltningsområden även för romani chib och jiddisch, då dessa språk har hamnat i skymundan eftersom det saknas förvaltningsområden för dessa språk.
Appen Bläddra, en digital tjänst för att tillgängliggöra böcker på samiska och romani chib, ska utvecklas så att den också täcker övriga tre nationella minoritetsspråk. Men det kommer att behövas ett långsiktigt statligt stöd för att fortsätta utveckla tjänsten, konstaterar KB.
Remissvaren i sin helhet finns att läsa här:
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min
0 kommentarer