Sandsbro skola har årets skolbibliotek

23 sep 2022 • < 1 min

Blommor och applåder mötte företrädare för Sandsbro skola i Växjö som vann utmärkelsen Årets skolbibliotek 2022.

Sandsbro skola är en F-6 skola med 470 elever. På Bokmässan tog representanter för skolan emot priset som årets skolbibliotek för det sätt som biblioteket är en integrerad del i övriga verksamheten.

–  Vi har jobbat mycket med att få bort de stuprör som är så vanliga i skolans värld. Vi går mot en cirkulär organisation, eller kanske till och med ett korthus – tar man bort en del så rasar allt. Skolbiblioteket är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete, säger rektor Charlotte Airosto.

Karin Torstensson, skolbibliotekarie, berättade om arbetet med biblioteksplan som är integrerad med övriga verksamheten på skolan. Och om samarbetet med lärarna.

– Vi har också lärare med från fritids och på så sätt får vi in fritidsverksamheten också.

Therése Hjelmesten är lärare på skolan.

– Jag har jobbat på skolor utan skolbibliotek och jag kan säga att en skola utan bibliotek är en skola utan hjärta.

Priset delades ut av Jenny Nilsson från Nationella skolbiblioteksgruppen och Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, som lyfte likvärdigheten som ett viktigt mål att sträva mot för rektorer i alla skolor.

– Rektorns ansvar är att ge likvärdighet för alla elever på skolan, genom att använda sig av de verktyg som finns och använda sig av alla kompetenser. På Sandsbro skola är biblioteket en del i schemaläggningen för alla elever. Jag hoppas ni inspirerar fler rektorer att titta på det här, sade han och fortsatte:

– Skolbibliotekarien är en självklar naturlig samarbetspartner för alla lärare och pedagoger på skolan.

Fakta Årets skolbibliotek 2022

  • Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen.
  • Juryns hedersomnämnande går till Nydalaskolan i Malmö.
  • Årets skolbibliotek 2021 gick till Vallastadens skola i Linköping.
  • Juryns motivering till 2022 års pris till Sandsbro skola:
  • Årets skolbibliotek 2022 utmärks av ”en skolledning som ger biblioteket legitimitet som en välplanerad del i skolans verksamhet. Skolbibliotekarien är en självklar och naturlig samarbetspartner för alla, från pedagoger till elevhälsa. Skolbiblioteket har en inbjudande och tillgänglig miljö. På Sandsbro skola har alla elever en värld av läsning och kunskap att upptäcka i sitt inspirerande bibliotek, med en kunnig bibliotekarie som guide
 

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Replik: Vi måste vara tydliga när vi talar om rasism

Bibliotekarien Einar Ehn-Briem uppskattar att Surrah al-Himidy har modet att ifrågasätta bibliotekssektorns men stör sig ändå på hennes artikel. "För att vi ska kunna diskutera något som uppenbart engagerar så många måste vi veta exakt vad vi menar avviker och eventuellt väljs bort", skriver han i sin replik.

7 dec 2023 • 3 min

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min