Sandsbro skola har årets skolbibliotek

23 sep 2022 • < 1 min

Blommor och applåder mötte företrädare för Sandsbro skola i Växjö som vann utmärkelsen Årets skolbibliotek 2022.

Sandsbro skola är en F-6 skola med 470 elever. På Bokmässan tog representanter för skolan emot priset som årets skolbibliotek för det sätt som biblioteket är en integrerad del i övriga verksamheten.

–  Vi har jobbat mycket med att få bort de stuprör som är så vanliga i skolans värld. Vi går mot en cirkulär organisation, eller kanske till och med ett korthus – tar man bort en del så rasar allt. Skolbiblioteket är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete, säger rektor Charlotte Airosto.

Karin Torstensson, skolbibliotekarie, berättade om arbetet med biblioteksplan som är integrerad med övriga verksamheten på skolan. Och om samarbetet med lärarna.

– Vi har också lärare med från fritids och på så sätt får vi in fritidsverksamheten också.

Therése Hjelmesten är lärare på skolan.

– Jag har jobbat på skolor utan skolbibliotek och jag kan säga att en skola utan bibliotek är en skola utan hjärta.

Priset delades ut av Jenny Nilsson från Nationella skolbiblioteksgruppen och Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, som lyfte likvärdigheten som ett viktigt mål att sträva mot för rektorer i alla skolor.

– Rektorns ansvar är att ge likvärdighet för alla elever på skolan, genom att använda sig av de verktyg som finns och använda sig av alla kompetenser. På Sandsbro skola är biblioteket en del i schemaläggningen för alla elever. Jag hoppas ni inspirerar fler rektorer att titta på det här, sade han och fortsatte:

– Skolbibliotekarien är en självklar naturlig samarbetspartner för alla lärare och pedagoger på skolan.

Fakta Årets skolbibliotek 2022

  • Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen.
  • Juryns hedersomnämnande går till Nydalaskolan i Malmö.
  • Årets skolbibliotek 2021 gick till Vallastadens skola i Linköping.
  • Juryns motivering till 2022 års pris till Sandsbro skola:
  • Årets skolbibliotek 2022 utmärks av ”en skolledning som ger biblioteket legitimitet som en välplanerad del i skolans verksamhet. Skolbibliotekarien är en självklar och naturlig samarbetspartner för alla, från pedagoger till elevhälsa. Skolbiblioteket har en inbjudande och tillgänglig miljö. På Sandsbro skola har alla elever en värld av läsning och kunskap att upptäcka i sitt inspirerande bibliotek, med en kunnig bibliotekarie som guide
 

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min