Sandsbro skola har årets skolbibliotek

23 sep 2022 • < 1 min

Blommor och applåder mötte företrädare för Sandsbro skola i Växjö som vann utmärkelsen Årets skolbibliotek 2022.

Sandsbro skola är en F-6 skola med 470 elever. På Bokmässan tog representanter för skolan emot priset som årets skolbibliotek för det sätt som biblioteket är en integrerad del i övriga verksamheten.

–  Vi har jobbat mycket med att få bort de stuprör som är så vanliga i skolans värld. Vi går mot en cirkulär organisation, eller kanske till och med ett korthus – tar man bort en del så rasar allt. Skolbiblioteket är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete, säger rektor Charlotte Airosto.

Karin Torstensson, skolbibliotekarie, berättade om arbetet med biblioteksplan som är integrerad med övriga verksamheten på skolan. Och om samarbetet med lärarna.

– Vi har också lärare med från fritids och på så sätt får vi in fritidsverksamheten också.

Therése Hjelmesten är lärare på skolan.

– Jag har jobbat på skolor utan skolbibliotek och jag kan säga att en skola utan bibliotek är en skola utan hjärta.

Priset delades ut av Jenny Nilsson från Nationella skolbiblioteksgruppen och Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, som lyfte likvärdigheten som ett viktigt mål att sträva mot för rektorer i alla skolor.

– Rektorns ansvar är att ge likvärdighet för alla elever på skolan, genom att använda sig av de verktyg som finns och använda sig av alla kompetenser. På Sandsbro skola är biblioteket en del i schemaläggningen för alla elever. Jag hoppas ni inspirerar fler rektorer att titta på det här, sade han och fortsatte:

– Skolbibliotekarien är en självklar naturlig samarbetspartner för alla lärare och pedagoger på skolan.

Fakta Årets skolbibliotek 2022

  • Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen.
  • Juryns hedersomnämnande går till Nydalaskolan i Malmö.
  • Årets skolbibliotek 2021 gick till Vallastadens skola i Linköping.
  • Juryns motivering till 2022 års pris till Sandsbro skola:
  • Årets skolbibliotek 2022 utmärks av ”en skolledning som ger biblioteket legitimitet som en välplanerad del i skolans verksamhet. Skolbibliotekarien är en självklar och naturlig samarbetspartner för alla, från pedagoger till elevhälsa. Skolbiblioteket har en inbjudande och tillgänglig miljö. På Sandsbro skola har alla elever en värld av läsning och kunskap att upptäcka i sitt inspirerande bibliotek, med en kunnig bibliotekarie som guide
 

Mer från Bokmässan:
›› Gap mellan personalens och användarnas förväntningar
›› Nationalismens påverkan på kulturen
›› Nioosha Shams ny läsambassadör
›› Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Ett sätt att splittra samhället på djupet

Motståndet mot en lag om anmälningsplikt är massivt. Det stod klart – om någon tidigare svävade i ovisshet om saken – under ett seminarium i riksdagen på onsdagsförmiddagen.”Det är Pandoras box – vägen in i ett angiverisamhälle.”

29 maj 2024 • 3 min

Politik

Samtal om anmälningsplikten i riksdagen

Vad skulle en ny lag om anmälningsplikt innebära i praktiken? I morgon, onsdag, debatteras frågan av riksdagsledamöterna Muharrem Demirok (C), Amanda Lind (MP), Magnus Resare (M) och Camilla Mårtensen (L).

28 maj 2024 • 2 min

Digitalisering

AI bidrar till samtal om EU

I Karlskrona kan biblioteksbesökarna snacka EU med en chattrobot. AI görs därmed till en del av ett utvidgat referenssamtal, säger Bengt-Gunnar Österberg, bibliotekarie och platsansvarig för stadsbiblioteks digitala center.

27 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Finska tips om nationellt e-bibliotek

Omvärldsbevakning, AI och tips att ta med sig för den som vill skapa nationellt e-bibliotek var några frågor som lyftes på Biblioteteksdagarnas första dag på Sara kulturhus i Skellefteå.

22 maj 2024 • 8 min

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min