Sandsbro skola har årets skolbibliotek

23 sep 2022 • < 1 min

Blommor och applåder mötte företrädare för Sandsbro skola i Växjö som vann utmärkelsen Årets skolbibliotek 2022.

Sandsbro skola är en F-6 skola med 470 elever. På Bokmässan tog representanter för skolan emot priset som årets skolbibliotek för det sätt som biblioteket är en integrerad del i övriga verksamheten.

–  Vi har jobbat mycket med att få bort de stuprör som är så vanliga i skolans värld. Vi går mot en cirkulär organisation, eller kanske till och med ett korthus – tar man bort en del så rasar allt. Skolbiblioteket är en del av vårt systematiska kvalitetsarbete, säger rektor Charlotte Airosto.

Karin Torstensson, skolbibliotekarie, berättade om arbetet med biblioteksplan som är integrerad med övriga verksamheten på skolan. Och om samarbetet med lärarna.

– Vi har också lärare med från fritids och på så sätt får vi in fritidsverksamheten också.

Therése Hjelmesten är lärare på skolan.

– Jag har jobbat på skolor utan skolbibliotek och jag kan säga att en skola utan bibliotek är en skola utan hjärta.

Priset delades ut av Jenny Nilsson från Nationella skolbiblioteksgruppen och Matz Nilsson, förbundsordförande för Sveriges skolledarförbund, som lyfte likvärdigheten som ett viktigt mål att sträva mot för rektorer i alla skolor.

– Rektorns ansvar är att ge likvärdighet för alla elever på skolan, genom att använda sig av de verktyg som finns och använda sig av alla kompetenser. På Sandsbro skola är biblioteket en del i schemaläggningen för alla elever. Jag hoppas ni inspirerar fler rektorer att titta på det här, sade han och fortsatte:

– Skolbibliotekarien är en självklar naturlig samarbetspartner för alla lärare och pedagoger på skolan.

Fakta Årets skolbibliotek 2022

  • Priset delas ut av Nationella skolbiblioteksgruppen.
  • Juryns hedersomnämnande går till Nydalaskolan i Malmö.
  • Årets skolbibliotek 2021 gick till Vallastadens skola i Linköping.
  • Juryns motivering till 2022 års pris till Sandsbro skola:
  • Årets skolbibliotek 2022 utmärks av ”en skolledning som ger biblioteket legitimitet som en välplanerad del i skolans verksamhet. Skolbibliotekarien är en självklar och naturlig samarbetspartner för alla, från pedagoger till elevhälsa. Skolbiblioteket har en inbjudande och tillgänglig miljö. På Sandsbro skola har alla elever en värld av läsning och kunskap att upptäcka i sitt inspirerande bibliotek, med en kunnig bibliotekarie som guide
 

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Om nationalismens påverkan på kulturen

Färre översättningar, mindre utländsk litteratur och stängning av Världskulturmuseet. Det är några, av många, farhågor som en sent insatt panel lyfte på Bokmässan, med anledning av Sverigedemokraternas framgångar i valet.

23 sep 2022 • 3 min

Nyheter

Hur ska bibliotekspersonalen behållas?

Förändrade arbetsuppgifter kan vara en förklaring till att många som arbetar på bibliotek funderar på att byta yrke. Men det behövs också mer resurser och fler yrkesgrupper på biblioteken, konstaterades i ett samtal på Bokmässan.

22 sep 2022 • 2 min

Debatt

Slutreplik: Låt oss mötas och diskutera

Vi vill stötta, men stöttandet måste också få innehålla konstruktiv kritik. Det skriver Linnéa Jönsson och Eleonor Pavlov i sin slutreplik om Malmö stadsbiblioteks ”känsliga ämnen”-koncept.

21 sep 2022 • 4 min

Ledare

Används bibliotekens potential som läsfrämjare?

Det talas mycket om bibliotekens viktiga roll för att främja läsandet i Sverige. Men bibliotekspersonalen ges ingen eller väldigt lite tid för egen läsning. Och allra konstigast är att de inte ens pratar om det själva, skriver Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.

19 sep 2022 • 2 min