Skarp kritik mot ramavtal för böcker
21 jun 2021 • 2 min
I höst träder ett nytt ramavtal för kommunernas bokinköp till bibliotek i kraft. Följden kan bli ett litteraturutbud som i en flygplatsbokhandel, varnar BTJ:s vd Anette Grönroos.
I ett blogginlägg formulerar BTJ:s vd Anette Grönroos skarp kritik mot hur Sveriges kommuner och regioners bolag Adda (tidigare SKL Kommentus) har hanterat processen som ledde till det nya ramavtal om leverans av litteratur till svenska bibliotek som gäller från i höst.
Att BTJ avstod från att lämna anbud hängde ihop med att villkoren var utformade så att de skulle kunna hota BTJ som företag, vilket Grönroos hävdat i ett tidigare blogginlägg. Hennes kritik handlar bland annat om att för stor vikt läggs vid lågt pris, att alla leverantörer förväntas göra samma investeringar i teknisk utrustning oavsett hur mycket de förväntas leverera samt att straffavgifter för förseningar skulle drabba aktörer som i stället för låga priser satsat på bredd och förmåga att hantera beställningar av böcker på andra språk från förläggare över hela världen.

Det villkor i avtalet som avgjorde att BTJ inte lämnade något anbud var, enligt Grönroos, kravet på bibliotekens inköpare att starta en utredning ihop med ramavtalets primära leverantör, för att ta reda på om denne kan utöka sitt sortiment med den önskade boken. ”Det är ett orimligt krav på inköparen som kommer att ta onödig tid i anspråk. Det skulle komplicera bibliotekens inköpsprocesser och ta stora mängder arbetstid i anspråk.”
BTJ avstod för några år sedan även att lägga anbud i processen som ledde till det ramavtal som gäller till i höst. När det nya avtalet träder i kraft kommer nätbokhandeln Adlibris att stå som ensam leverantör på alla avtalsområden som avser litteratur med biblioteksutrustning.
”Skräckscenariot är ett litteraturutbud som alltmer liknar en flygplatsbokhandel, när allmänhetens efterfrågan blir allt bredare både vad gäller genrer, titlar och språk”, skriver Anette Grönroos.
Det går inte att komma ifrån att det framstår som att du mest talar i egen sak?
– Det är klart att det delvis är så. Men det är inte heller bra för våra kunder, det vill säga biblioteken och deras låntagare. Kedjan är betydligt längre än att det här bara är ett intresse för leverantörerna.
Anette Grönroos säger att hon får kommentarer om Addas förfarande från företrädare för andra branscher, om vikten av att upphandlaren sätter sig in i den verksamhet upphandlingen rör.
Du menar att Adda inte kan tillräckligt mycket om bibliotekssektorn?
– Ja, det menar jag. De är kunniga på flera områden men de har missat att ta in vad som verkligen främjar biblioteksverksamhetens bästa.
Adda har brustit i sitt sätt att göra upphandlingen, anser Anette Grönroos.
– Den skadar inte bara leverantörerna utan också biblioteken och i sin tur låntagarna i samhället. Det är de som inte kommer att hitta det de söker i bibliotekshyllan och inte kommer att kunna få hjälp av bibliotekarier som i stället är upptagna med annat.
Representanter för Adda har beretts möjlighet att kommentera kritiken och svara på frågor, men ännu inte återkommit till Biblioteksbladet.
Senaste nytt

Medieprofessorn: Passiviteten är inte neutral
Allt är ett val, även att förbli tyst. Det säger professorn Jesper Strömbäck och reflekterar över hur det offentliga samtalet alltmer drivs av felaktigheter och direkta lögner.
27 mar 2025 • 8 min

BBC: För många fel i AI-genererade nyheter
AI-assistenter levererar ofta felaktigheter och förvrängt innehåll när de sammanfattar journalistiska texter. Det visar en undersökning från BBC. Svenska medieföretag betonar vikten av att en journalist alltid måste granska innehållet.
26 mar 2025 • 4 min

Forskar om hur kulturkriget påverkar biblioteken
Forskaren Hanna Carlsson, som ofta har fokus på bibliotekspolitik och politisk styrning, efterlyser en mer aktiv bibliotekssektor som vågar hänvisa till vetenskapligt baserad forskning. "Dags att våga säga att det finns information som är bättre än annan."
25 mar 2025 • 7 min

Bibliotekspolitiken hindrar viktiga lösningar på problem
Det är bra att Sverige har en bibliotekslag. Men ambitionen att inkludera alla typer av verksamheter i en lagstiftning är inte oproblematisk, skriver Johanna Hansson.
24 mar 2025 • 3 min

Nytt uppdrag för folkbiblioteket – ”En lättnad att få säga ja”
”Vi har varit benhårda.” Folkbiblioteken kan inte göra skolornas jobb utan medföljande budget, konstaterar Carina Bergsten, bibliotekschef i Kiruna. Men från och med i höst ansvarar hon även för skolbiblioteksverksamheten.
20 mar 2025 • 2 min

Snart väntas besked om bibliotekets framtid
Medicinska biblioteket betyder mycket för studenterna på Umeå universitet. När de fick höra om den planerade omgörningen var det många som protesterade. Nu hoppas de att protesterna ger effekt.
19 mar 2025 • 3 min

Biblioteket "lite bortprioriterat" i Habo
Biblioteket ”var lite bortprioriterat” när budgeten för 2025 spikades. Ansvariga politiker hänvisar till lagkrav som måste följas innan satsningar på biblioteket kan göras.
18 mar 2025 • 3 min

Ont om lokala satsningar på skolbibliotek
I sommar får alla skolelever rätt till ett bemannat skolbibliotek. Betyder det att frågan är prioriterad? ”Jag ser inte det”, säger skoldebattören Linnéa Lindquist som går igenom samtliga kommuners skolbudgetar.
18 mar 2025 • 2 min

Bristen på bibliotekarier består
Om fem år kommer det fortfarande att vara ont om bibliotekarier och gott om jobb att välja för den som väljer bibliotekarieutbildningen. Inte minst till följd av nya lagen om skolbibliotek.
17 mar 2025 • < 1 min

Starka reaktioner på högerkrönika
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.
14 mar 2025 • 2 min

Källkritikens dag: folkbibliotekarien prisas
”Folkbibliotekarien” tilldelas i dag utmärkelsen Det gyllene förstoringsglasets hederspris för sina insatser för källkritiken i Sverige. "En grundbult för demokratin”, skriver juryn i sin motivering.
13 mar 2025 • < 1 min

Stora kunskapsluckor i digital källkritik
En av fyra har det senaste året litat på information i sociala medier, om samhällsfrågor, information som senare har visat sig vara falsk. Det visar en ny undersökning från Internetstiftelsen.
13 mar 2025 • 4 min
0 kommentarer