Skolbibliotek på agendan i avtal mellan M, KD, L och SD

14 okt 2022 • 2 min

M, KD och L har tidigare uttryckt stöd för förslaget om bemannade bibliotek på alla skolor. I det så kallade Tidöavtalet framhålls dock bara tillgång till skolbibliotek och inget om bemanning. ”Vi kommer att fortsätta påminna om att det finns en färdig proposition att lägga fram”, säger Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg.

Vid en pressträff på fredagsförmiddagen presenterades Tidöavtalet av Jimmie Åkesson (SD), Ulf Kristersson (M), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L).

Moderatledaren Ulf Kristersson och Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) och Jimmie Åkesson (SD) presenterade på fredagsförmiddagen det så kallade Tidöavtalet. Störst utrymme ges de aviserade förändringarna av svensk flyktingpolitik – ett paradigmskifte, enligt Jimmie Åkesson – men under några punkter tangeras också sådant som rör bibliotek.

Avtalet innehåller åtgärder för ökad likvärdighet på skolområdet, bland annat avseende tillgången till bibliotek, något Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg ser som positivt.

– Vi har varit aktiva och haft dialog med partierna i den regering som ska bildas efter valet, så det är klart att vi är glada att det har gett resultat och att skolbibliotek omnämns i överenskommelsen, säger hon.

Att skolbibliotek nämns i avtalet är ett kvitto på att regeringen kommer att jobba med frågan under den närmaste mandatperioden, menar Helene Öberg.

– Utifrån min erfarenhet hade vi haft det jättetufft om skolbiblioteken inte hade nämnts alls, säger hon.

Hon påpekar dock att avtalet endast nämner tillgång till bibliotek och inte något om bemannade bibliotek, alltså en grundbult i det utredningsförslag som Gustav Fridolin lade fram i början av förra året.

– Det vill vi fortsätta prata med regeringen om. Vi kommer att påminna om att det finns en färdig proposition att lägga fram.

I Biblioteksbladets valenkät visade det sig att M, KD och L var positiv till utredningen om skolbibliotek – i sitt enkätsvar beklagade M till och med att den S-ledda regeringen inte lagt fram någon proposition i frågan.

– Flera av dem har före valet uttryckt sig positivt och jag tänker att det är därför som skolbiblioteken finns med i överenskommelsen, säger Helene Öberg.

Tidöavtalet innehåller även fokus på läsning i skolan samt formuleringar om läslistor med svenska och internationella skönlitterära verk anpassade efter olika årskurser i grundskolan och gymnasiet.

Helene Öberg framhåller att barn och unga inte bara kan läsa på regeringens villkor utan att det också måste utgå från eget intresse och läslust.

– Där har biblioteken en viktig roll att spela.

En tredje punkt i avtalet som tangerar bibliotekssektorn handlar om partiernas avsikt att utreda om modersmålsundervisning kan stå i konflikt med integration.

– Jag tänker att det finns mycket forskning som ger belägg för att den som är duktig på sitt modersmål också har lättare att lära sig ett språk. Så det kanske inte är jättemycket att undersöka. Men här har biblioteken och bibliotekarien i alla fall en viktig roll i att säkra att barn har tillgång till de böcker de vill på de språk de vill.

1 kommentarer

  1. Patetiskt. Regeringen kommer inte att göra något åt bemanningen på skolbiblioteken, de är helt ointresserade av skolbibliotek, om det inte gäller att skarva in barnen på den kanon som nu ska tas fram. Att vi tillåter att ribban läggs så lågt att ordet ”skolbibliotek” nämns i överenskommelsen ses som en framgång är bara sorgligt. Vi borde ha kommit betydligt längre.

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min