Budgetpropositionen ”en stor besvikelse”

20 sep 2021 • 2 min

Det skulle kosta 470 miljoner per år att stärka skolbiblioteken, enligt Gustaf Fridolins utredning som lades fram i vintras. I budgeten för 2022 anslår regeringen 26 miljoner.

Vid en pressträff förra veckan meddelade kulturminister Amanda Lind att budgetpropositionen bland annat skulle innehålla förslaget att förlänga det tillfälliga anslaget som ska stärka folkbibliotekens utbud och tillgänglighet.

– Det är bra att regeringen utökar satsningen stärkta bibliotek, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder till Biblioteksbladet och fortsätter:

– Men vi hade gärna sett en riktig satsning på bemannade skolbibliotek.

Många har nog tänkt att om det inte händer något nu, då kommer det aldrig att hända något

Klara Önnerfält

Lotta Davidson-Bask, skolbibliotekarie på Polhemsskolan i Lund som gör podden Flödet ihop med Klara Önnerfält, påminner om att kostnaderna för att genomföra förslagen i Gustaf Fridolins utredning som lades fram i vintras, beräknas uppgå till drygt 470 miljoner kronor per år.

– Då tänker man: 26 miljoner – vad ska det gå till? Det vet vi inte. Jag har försökt kommunicera med utbildningsdepartementet via Twitter i dag och de har svarat att pengarna ska användas till vissa åtgärder för att stärka skolbiblioteken och att regeringen fortsätter bereda utredningens förslag.

Klara Önnerfält, som jobbar på gymnasieskolan Spyken i Lund, är inte helt övertygad om att pengar är viktigast för att stärka skolelevers tillgång till bibliotek.

– Det som krävs är ändrade skrivningar i styrdokumenten, så att det blir ökad kontroll och styrning. Nya skolor ska inte få lov att starta om det är uppenbart att de inte tänker följa de styrdokument som redan finns. Jag tror att det är viktigare än att pytsa in mer pengar. Pengarna finns redan i skolan, om man använder dem rätt.

Hur skulle ni beskriva reaktionerna som Fridolins utredning väckte bland era kollegor runtom i landet?

– Den har väckt stora förväntningar. Många har nog tänkt att om det inte händer något nu, då kommer det aldrig att hända något. Så det är en stor besvikelse nu, säger Klara Önnerfält.

Biblioteksbladet sökt Anna Ekström för en intervju. Hennes pressekreterare Nadja Yusuf meddelar att det kommer att dröja veckor innan utbildningsministern kan svara på frågor om budgetpropositionens besked om skolbiblioteken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Forskning

Nytt ljus på lärosätesbiblioteken

Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."

11 okt 2024 • 2 min

Kommentar

Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn

Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.

10 okt 2024 • 2 min

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 4 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min