Budgetpropositionen ”en stor besvikelse”

20 sep 2021 • 2 min

Det skulle kosta 470 miljoner per år att stärka skolbiblioteken, enligt Gustaf Fridolins utredning som lades fram i vintras. I budgeten för 2022 anslår regeringen 26 miljoner.

Vid en pressträff förra veckan meddelade kulturminister Amanda Lind att budgetpropositionen bland annat skulle innehålla förslaget att förlänga det tillfälliga anslaget som ska stärka folkbibliotekens utbud och tillgänglighet.

– Det är bra att regeringen utökar satsningen stärkta bibliotek, säger Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Karin Linder till Biblioteksbladet och fortsätter:

– Men vi hade gärna sett en riktig satsning på bemannade skolbibliotek.

Många har nog tänkt att om det inte händer något nu, då kommer det aldrig att hända något

Klara Önnerfält

Lotta Davidson-Bask, skolbibliotekarie på Polhemsskolan i Lund som gör podden Flödet ihop med Klara Önnerfält, påminner om att kostnaderna för att genomföra förslagen i Gustaf Fridolins utredning som lades fram i vintras, beräknas uppgå till drygt 470 miljoner kronor per år.

– Då tänker man: 26 miljoner – vad ska det gå till? Det vet vi inte. Jag har försökt kommunicera med utbildningsdepartementet via Twitter i dag och de har svarat att pengarna ska användas till vissa åtgärder för att stärka skolbiblioteken och att regeringen fortsätter bereda utredningens förslag.

Klara Önnerfält, som jobbar på gymnasieskolan Spyken i Lund, är inte helt övertygad om att pengar är viktigast för att stärka skolelevers tillgång till bibliotek.

– Det som krävs är ändrade skrivningar i styrdokumenten, så att det blir ökad kontroll och styrning. Nya skolor ska inte få lov att starta om det är uppenbart att de inte tänker följa de styrdokument som redan finns. Jag tror att det är viktigare än att pytsa in mer pengar. Pengarna finns redan i skolan, om man använder dem rätt.

Hur skulle ni beskriva reaktionerna som Fridolins utredning väckte bland era kollegor runtom i landet?

– Den har väckt stora förväntningar. Många har nog tänkt att om det inte händer något nu, då kommer det aldrig att hända något. Så det är en stor besvikelse nu, säger Klara Önnerfält.

Biblioteksbladet sökt Anna Ekström för en intervju. Hennes pressekreterare Nadja Yusuf meddelar att det kommer att dröja veckor innan utbildningsministern kan svara på frågor om budgetpropositionens besked om skolbiblioteken.

0 kommentarer

Senaste nytt

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Uppskjuten tillgänglighet

EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.

7 jan 2025 • < 1 min

Essä

Forska på fulltexter – en bit på väg, och en bit kvar

Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättsskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”

7 jan 2025 • 5 min