Dik: Varför är ministern så tyst?
28 jun 2022 • 2 min
Mer än hälften av Sveriges elever saknar tillgång till skolbibliotekarier, enligt en färsk rapport. Nu vill Anna Troberg, förbundsordförande på Dik, ha svar: När får alla elever tillgång till bemannade bibliotek?

Anna Troberg kräver svar från ministern.
– Det är väldigt tyst från skolministern och jag ställer mig själv den frågan flera gånger om dagen: Varför är det så tyst från henne och regeringen? Det är konstigt för när man frågar politiker vad de tycker om skolbibliotek och läsning så tycker alla att det är jätteviktigt. Jag brukar säga att sällan har så mycket politisk enighet funnits som i den här frågan och ändå görs så himla lite. Där bär skolministern det tyngsta ansvaret, förklarar Anna Troberg.
I veckan som gick presenterade Dik och tankesmedjan Arena idé en rapport som visade att över hälften av landets elever saknar tillgång till ett bemannat skolbibliotek.
Enligt Anna Troberg visar skolminister Lina Axelsson Kihlblom inte särskilt mycket intresse för att ta tag i frågan om bemannade skolbibliotek. Det finns kunskap på området så någon risk att man ”hastar fram” något beslut, som skolministern har uttryckt det, det ser inte Anna Troberg.
Jag vet inte vad det är för information skolministern sitter och väntar på, om jag ska vara helt ärlig
Den nya rapporten är tydlig. Bristen på skolbibliotekarier på Sveriges grundskolor är stor och dessutom verkar den inte bero på vilka ekonomiska förutsättningar som finns. Statistiken berättar att ett elevunderlag på cirka 300 elever räcker för att ha de ekonomiska förutsättningarna för att ha ett skolbibliotek bemannat på halvtid. Rapporten visar att av Sveriges hundra största skolor, som alla har fler än 750 elever, har bara hälften bemannade skolbibliotek på minst halvtid.
– Man brukar säga att det är svårt att ge elever tillgång till ett bemannat skolbibliotek, framför allt på de små skolorna. Men det är ganska många små skolor som klarar av det alldeles utmärkt, samtidigt som stora skolor alltså anser sig inte kunna prioritera ett bemannat skolbibliotek, säger Anna Troberg.
Hon påpekar också att de kommunala skolorna verkar vara bättre på att prioritera detta än de fristående skolorna.
Dik menar att bristen på skolbibliotekarier kan lösas och det genom ett lagstadgat krav på bemannade skolbibliotek. Detta valår kräver Dik också att Skolverket ges i uppdrag att inkludera skolbibliotekarier i statistiken över pedagogisk kompetens. Skolbibliotekarierna ska vara en del av skolans pedagogiska team.
– Man pratar mycket om hur man ska göra skolan bättre, hur man ska göra den likvärdig. Ett bemannat skolbibliotek löser naturligtvis inte alla de här problemen men ger man alla elever ett bemannat skolbibliotek skulle man ta ett ordentligt kliv framåt i många viktiga frågor, menar Anna Troberg.
Läs också ›› Debatt i riksdagen: ”Ministern har burit utredningen om skolbibliotek i sin handväska länge nog”
1 kommentarer
Senaste nytt
Wlic i Dubai inställt
Biblioteksfederationen Ifla har fått hård kritik för beslutet att förlägga nästa års världskongress till Förenade Arabemiraten. Nu har landet dragit tillbaka sitt erbjudande att genomföra arrangemanget.
3 okt 2023 • < 1 min

Rektorer kritiska till riktade bidrag för skolbibliotek
Skollagen ska ändras så att kraven på bemannade skolbibliotek blir tydligare, meddelar regeringen. Men rektorerna är skeptiska till ändringen.
3 okt 2023 • 2 min
Hotet mot bibliotekens demokratiska uppdrag
En stark polarisering i samhället kastar en mörk skugga över bibliotekets verksamhet. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, pekar på tre lokala exempel och lyfter vilka förändringar han ser för biblioteket i ett allt hårdare samhällsklimat.
3 okt 2023 • 2 min

Poesi som höjer rösten och farväl till autofiktionen
Hur ser tendenserna i skönlitteraturen ut? Biblioteksbladet pratar litterära trender med Sorin Masifi, Ingrid Elam och Lina Wolff.
2 okt 2023 • 11 min

Den judiska kulturen tar plats på bokmässan
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min

Så kan biblioteken använda digital teknik
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min

Konstnärlig frihet ska garantera armlängds avstånd
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min

Framtid, litteratur och ny teknik i fokus på Bokmässan
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min

Årets främsta läsupplevelser – bland bibliotekarierna
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min

Var tionde folkbibliotekarie utsatt för politiska påtryckningar
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min

AI-frågor till biblioteken
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min

Dyrare att boka författarframträdanden
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
Håller helt med! Hur kunde denna viktiga fråga stuvas undan så fullständigt?
Viktoria /skolbibliotekarie