Svensk biblioteksförening tappade medlemmar under coronaåret
20 apr 2021 • 2 min
Över 250 medlemmar lämnade Svensk biblioteksförening under 2020. Föreningen hoppas att det vänder när pandemin lättar.

Under 2020 lämnade 247 enskilda och åtta institutionella medlemmar Svensk biblioteksförening. Föreningen har försökt att ta reda på varför.
– Dels höjde vi medlemsavgiften för institutionella medlemmar och då lämnade några. Och dels har nästan alla föreningar tappat medlemmar under pandemin. Vi har kontaktat alla som har lämnat oss och det är ingen som har lämnat på grund av missnöje, säger generalsekreterare Karin Linder.
Gör ni något för att vända den trenden?
– Ja, vi arbetar med att ta reda på orsaker. Men vi tror att mycket hänger ihop med att vi kommer i gång igen med normal verksamhet som stipendieutdelning och annat.
Under året ska föreningen genomföra en medlemsundersökning. Vid årsskiftet hade föreningen totalt 3 148 medlemmar varav de flesta är enskilda medlemmar och 451 är institutionella.
Föreningens ekonomi ser bra ut, enligt Karin Linder, trots pandemiåret. Att resultatet blev minus 11 miljoner kronor hänger ihop med att föreningen lever på avkastning av börsen.
– Vi går alltid back eftersom vi lever långt över de tillgångar som vi får in på medlemsavgifter. Men det ser bra ut. Vi följer noga börsens utveckling.
I början av 2020 såldes räntefonder för att säkra föreningens ekonomiska behov under resten av året. Pengar sattes in på tre olika banker. Strax efter stängde flera räntefonder för uttag. På så sätt hamnar inte föreningen i den situationen att aktier måste säljas i dåliga tider och då med förlust. Men tvärt emot vad många trodde har börsen gått bra under senaste året efter den första dippen när pandemin var ny. Men det gör inte att förningen borde ha tänkt annorlunda, enligt Karin Linder.
– Vi spekulerar inte utan vi har en långsiktig placeringsfilosofi. Att ha likvida medel som vi har nu, är en säkerhet som vi ska ha. Även om det går bra på börsen nu är det en osäker tillvaro, både med pandemin och geopolitiskt.
Så här förklarade Fred Wachtmeister, vd på föreningens konsultfirma FWP, för Biblioteksbladet för ett år sedan:
– Det är en försiktighetsstrategi som går ut på att inte gapa efter för mycket när börsen går bra, men däremot kunna agera när allt går åt helvete, vilket det gör med jämna mellanrum.
1 kommentarer
Senaste nytt

Sista året för Stärkta bibliotek – här är hela listan
Enligt kulturminister Parisa Liljestrand har stödet för Stärkta bibliotek varit framgångsrikt. När det nu delas ut för sista gången väntar dock ministern på förslag på nya stödformer.
1 jun 2023 • 2 min

En outsider med uppdrag att förändra på insidan
Pamela Schultz Nybacka hade ett särskilt uppdrag när bibliotekarieutbildningen på Södertörns högskola startades: bredda rekryteringen. Men hittills har de nya studenterna varit svåra att locka.
31 maj 2023 • 7 min

"Vad är egentligen ett bibliotek?" Jag förstår inte frågan
Karin Linder om en frågeställning som ofta hörs i biblioteksvärlden. "Ett fegt sätt att genom låtsat problematiserande styra en framåtsyftande diskussion."
30 maj 2023 • 2 min

Utrensningen av böcker sprider sig – ”Bibliotekarierna de verkliga hjältarna”
Höj rösten och stötta varandra. Det är Nadine Farid Johnsons uppmaning till världens bibliotekarier i tider när utrensningen av böcker pågår på bibliotek och i skolor. Men, som vd för Amerikanska Pen i Washington, varnar hon också för att plocka bort böcker med daterade formuleringar från bokhyllorna.
26 maj 2023 • 5 min

Bibliotekschefen i Högsbo: ”Vi är så, så, så ledsna”
Grethe Österberg, bibliotekschef på Högsbo bibliotek, är ångerfull. Hela personalgruppen inser att inlägget om Lena Anderssons böcker var olämpligt. "Det var fel forum."
26 maj 2023 • 2 min

Skarpt och smart eller ett övertramp?
"Sista veckan innan löning! Vi har fyllt på skåpet i entréhallen med utgallrade böcker", skrev Högsbo bibliotek på Instagram intill en bild av böcker av Lena Andersson som sorterats ut. En oskyldig kommentar till författarens uppmärksammade artikel om hungrande barn? Eller ett oförsvarligt agerande av ett folkbibliotek?
25 maj 2023 • 4 min

Om förberedelser för en oviss framtid
Hur ska biblioteken stå redo för det framtiden bjuder på i form av såväl kriser som digital utveckling? Det var temat när Biblioteksdagarna 2023 drog i gång på onsdagen.
24 maj 2023 • 2 min

Många biblioteksanställda kritiska till anmälningsplikt
En stor del av de som är anställda på bibliotek är mycket kritiska till Tidöförslaget om att offentliganställda ska vara skyldiga att anmäla papperslösa. Fackförbundet Dik har frågat sina medlemmar och bara en liten del av de svarande tycker att förslaget är bra.
24 maj 2023 • < 1 min

Tryckfrihetsförordningen blir världsminne
Unesco har utsett tryckfrihetsförordningen till världsminne. Den var den första i världen att reglera rätten att uttrycka sig fritt och ta del av allmänna handlingar. Det unika källmaterialet finns bevarat på Kungliga biblioteket och på Riksarkivet.
22 maj 2023 • 2 min

Förskönande bild av bibliotek i totalförsvaret
Diskussionen om bibliotekens roll i totalförsvaret tenderar att bli förskönande. Det är viktigt att stå tryggt med fötterna i sin egen verklighet. Hur andra valt att organisera sig är inget facit, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 maj 2023 • 2 min

Har nya bibliotekarier kunskaperna som behövs?
Under arbetet med nya numret av Biblioteksbladet skickades frågor till bibliotek om nyutbildade bibliotekariers kompetens. Svaren tyder på ett glapp mellan det verksamheterna behöver och det de nyutbildade har med sig.
19 maj 2023 • 2 min

Färre bibliotek – men besökarna är (nästan) tillbaka
Antalet folkbibliotek fortsätter att minska. Men 2022 års biblioteksstatistik visar att besökarna nästan helt har återvänt efter pandemin.
17 maj 2023 • < 1 min
Det var synd! Jag som tycker att ni verkligen har backat upp biblioteken under pandemin, samt har era brev till oss varit så bra!