Uppmaningen: Ny lagstiftning behövs kring upphovsrätten

29 maj 2024 • 2 min

För att underlätta för forskare och kulturarvsinstitutioner att dela skyddat digitalt material behöver upphovsrättslagstiftningen förtydligas. Det skriver Svensk biblioteksförening i ett svar till utredningen om upphovsrätten.

Det var i januari som utredningen om inskränkningar i upphovsrätten lämnades över till regeringen. Där föreslår man bland annat att förenkla för forskare att dela digitalt material mellan varandra utan att löpa risk för att bryta mot upphovsrätten. Man föreslår också att låta biblioteken göra kopior av material för att gynna organiseringen och förvaltningen av samlingarna.

– Detta är något som KB har efterfrågat och det är positivt för hela biblioteksväsendet, sa Lisa Gemmel, som arbetar med frågor om upphovsrätt på Svensk biblioteksförening, i januari.

Nu har Svensk biblioteksförening, genom ordförande Helene Öberg och Lisa Gemmel, lämnat in ett remissvar på utredningen. Där uppmanar man till en förändring i lagstiftningen för att ytterligare underlätta överföringen av upphovsrättsskyddat material mellan forskare och kulturarvsinstitutioner. Man menar att lagstiftningen i dagsläget är för otydlig, att berörda parter tolkar den olika och att det i förlängningen leder till att man avstår från att dela material.

”Då upphovsrättsintrång kan stå en institution eller person dyrt, är det ingen som vill “pröva” rättsläget. Svensk biblioteksförening ser att det saknas förutsättningar för parterna på marknaden ska lösa frågan och efterfrågar ett förtydligande i lagstiftning”, skriver man, och fortsätter:

”Saknas möjligheten att göra det inom befintliga möjliga inskränkningar, bör frågan lyftas till EU-nivå för en harmonisering inom Europeiska unionen.”

Om så krävs bör även frågan om parallellpublicering bli en EU-fråga, menar Svensk biblioteksförening, som redan i januari efterfrågade en högre prioritering kring ämnet. Man ser det som särskilt viktigt eftersom statliga forskningsanslag ofta kräver en öppen digital publicering. Det är något som i dag omöjliggörs om samma artikel är publicerad i en fysisk tidskrift som man måste betala för.

Om uppmaningen om en lagändring går vidare till proposition efterfrågar Svensk biblioteksförening också att man förtydligar vad som faktiskt utgör ett vetenskapligt forskningsprojekt och vad det innebär att ingå i ett sådant. Frågan går i linje med en passage i remissvaret där viss kritik riktas mot utredningen.

”Svensk biblioteksförening vill även framföra att vid framtida utredningar om förändringar i upphovsrätten behöver fler experter som representerar kulturarvssektorn och forskningsorganisationer förordnas. Många frågor behandlas i utredningen där behovet av expertkunskap kring de frågorna hade behövts för att göra bättre avvägningar.”

0 kommentarer

Senaste nytt

Reportage

Ljudboken har tagit över

Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.

9 okt 2024 • 10 min

Nyheter

Fokus på livet ska slå hål på fördomar

Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.

7 okt 2024 • 3 min

Nyheter

Över 700 deltar i vecka mot bokförbud

Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.

4 okt 2024 • < 1 min

Internationellt

Hon tar kampen mot bokförbuden

Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.

1 okt 2024 • 3 min

Digitalisering

Äldre äldre i digitalt utanförskap

Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.

30 sep 2024 • 3 min

Nyheter

Agnes Török ny läsambassadör

Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.

26 sep 2024 • 2 min