Urholkning av budgetar för public service oroar
13 sep 2024 • 2 min
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
Karin Grönvall, KB, Helene Öberg, Svensk biblioteksförening och Kajsa Ravin, Kulturrådet. Flera remissinstanser är kritiska till föreslagna besparingar för public service-bolagen.
När regeringens utredning av public service-bolagens uppdrag under tillståndsperioden 2026 till 2033 presenterades i våras krävdes det hela tre presskonferenser för att presentera den, då kommittén inte var enig om innehållet.
Och i dag, fredag, var sista dagen att lämna in remissvar. De innehåller, inte oväntat, en hel del kritik. Inte minst mot de bristande resurserna som föreslås. Svensk biblioteksförening varnar för att urholkningar av public service-bolagens budgetar leder till en neddragning av folkbildningen, något som slår mot hela befolkningen.
När det gäller Utbildningsradion (UR) föreslår kommittén ett breddat uppdrag för beredskap och granskning, något som kräver resurser, enligt Svensk biblioteksförening som skriver: ”Utan den resursstärkning på 85 miljoner kronor som UR äskat ser Svensk biblioteksförening att programutbudet kommer att bli lidande”.
Varnar för sämre kvalitet i utbudet
Kulturrådet skriver i sitt remissvar att de föreslagna resurserna till public service skulle minska möjligheterna att stödja svensk kulturproduktion, vilket skulle få negativa konsekvenser för de nationella kulturpolitiska målen. Resurstilldelningen som föreslås kan leda till att pengarna inte räcker för att utföra det uppdrag som ska utföras. Då en rad effektiviseringar redan har genomförts bedömer Kulturrådet att det är svårt att se att ytterligare effektiviseringar ska kunna ske utan ”betydande påverkan på kvaliteten i företagens verksamheter”.
Svensk biblioteksförening poängterar också betydelsen av att public service och i synnerhet UR arbetar med medie- och informationskunnighet. För UR finns också stora möjligheter att framöver samarbeta med skolbibliotekarier, konstaterar föreningen.
I beredskapsfrågan har både public service och folkbiblioteken en viktig roll att spela och det finns möjligheter att samverka, skriver Svensk biblioteksförening.
Arkivansvaret viktigt
Kungliga biblioteket, som också har svarat på remissen, efterlyser ett förtydligande för public service-företagens arkivansvar. I kommitténs betänkande föreslås att publiceringar som görs av public service ska vara teknikneutrala. KB betonar i samband med detta vikten av en teknikneutral pliktlagstiftning.
I utredningen betonas vikten av ett starkt public service, för demokrati och som en stark del av svenskt kulturarv. Något som flera remissinstanser ser positivt på.
Public service-företagens arkiv utgör en del av det svenska kulturarvet och det är av stor vikt att de bevaras, slår KB fast. Och Kulturrådet ser positivt på att public services demokratiska funktion och viktiga roll i civilförsvaret framhålls.
”Utan ett stabilt public service står Sverige sämre rustat i tider av kris och krig”, skriver Svensk biblioteksförening.
Läs också ›› Läs utredningen och börja slipa på de egna argumenten
Senaste nytt
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer