Varslades första dagen på jobbet – krisande ekonomi stänger biblioteken

31 okt 2023 • 3 min

Första dagen på nya jobbet fick Anna Hed beskedet att hon snart skulle varslas. Personalstyrkan halveras och tre sjukhusbibliotek stänger när Region Sörmland ska rädda den krisande ekonomin. ”Jag förstår inte hur man kan ha så dålig framförhållning.”

Anna Hed sökte sig till sjukhusbiblioteken i Sörmland eftersom verksamheten ligger i framkant, både med sökuppdrag och i arbetet med kliniska bibliotekarier. Men första dagen på jobbet i augusti, fick hon en kalldusch. Hon fick reda på att hon skulle varslas. Regionens ekonomi krisar och en åtgärd är att stänga sjukhusbiblioteken i Nyköping, Katrineholm och Eskilstuna.

– Det är en absurd situation som jag aldrig hade kunnat föreställa mig. Det är jättekonstigt att lära sig nya rutiner samtidigt som man är väldigt medveten om ”sist in först ut”, säger Anna Hed.

”Det kändes som ett riktigt bra jobb att få, när jag fick det”, säger Anna Hed om jobbet som bibliotekarie på sjukhusbiblioteken i främst Katrineholm och Nyköping. Men första dagen på nya jobbet fick hon reda på att hälften av tjänsterna skulle bort.

På torsdag inleds de fackliga förhandlingarna om turordningen. Bibliotekschefen ska vara kvar, men sju bibliotekarier ska bli tre. På så sätt räknar regionen, som ser ut att gå mot ett minusresultat på 1,2 miljarder kronor 2023, att spara 2,5 miljoner kronor per år.

Ragnar Eng har jobbat elva år i Region Sörmland och tillhör dem som står längre upp på ”las-listan” och därmed inte riskerar uppsägning. Däremot vet han inte var han kommer att placeras när biblioteket på Nyköpings lasarett stänger. Han bor i Oxelösund och det skulle innebära en lång pendling om han behöver ta sig till Eskilstuna om dagarna.

– För egen del är det viktigt att veta var jag ska jobba ifrån. Nu kan jag bara gissa. Och var det än blir, så blir det inte här, för lokalerna kommer inte att vara kvar.

Och framför allt beklagar han att den välfungerande verksamheten krymps.

– Det är jättetråkigt. Vi har legat i framkant med exempelvis kliniska bibliotekarier. Vi har inte ens marknadsfört det för att behovet har varit större än vi har kunnat svara för, säger han.

Regionernas ekonomi är ansträngd och fortsätter att falla. 2024 väntas regionerna gå mot ett minusresultat på totalt 24 miljarder kronor, enligt Sveriges Kommuner och Regioner. Allra störst minusresultat i förhållande till befolkningen väntas i Sörmland, rapporterar P4 Sörmland.

För Anna Hed innebar beskedet en personlig kris. Men hon tycker också att det tyder på hur kortsiktigt regionen resonerar. De borde ha haft kännedom om den ekonomiska situationen när hon skrev på anställningspapper tidigare i år, tycker hon.

– Jag förstår inte hur man kan ha så dålig framförhållning. Det är också kortsiktigt för det blir svårare att rekrytera personal när det inte går att söka studielitteratur på biblioteket. Här finns inget högskolebibliotek som i andra städer.

Vårdpersonalen i Sörmland lär få hjälp med färre sökuppdrag när regionen sparar och halverar personalstyrkan på sjukhusbiblioteken.

En stor andel av vårdpersonalen fortbildar sig regelbundet och inför varje terminsstart är hyllorna fyllda av reserverade böcker på biblioteket på Nyköpings lasarett.

Sörmland är inte bara den region som ligger sämst till ekonomiskt inför 2024. Det är också den region med lägst skatt. Men bara ett parti, (V), röstade mot oförändrad skatt i regionen, rapporterar Södermanlands Nyheter.

– Det är märkligt att de inte ens funderar på att höja skatten när vi har ett så pass stort underskott. Det är inte bara vi som ryker, utan även vårdpersonal, säger Anna Hed.

Ragnar Eng funderar på hur mycket julklapparna till alla personal kostar regionen i jämförelse med de 2,5 miljoner kronor som ska sparas på biblioteken.

– Jag undrar om inte personalen hellre vill ha sjukhusbiblioteken kvar. Jag har inte fått något mejl om julklapp än, men om det kommer skulle jag inte bli så glad för den julklappen.

Både Ragnar Eng och Anna Hed tycker det är konstigt att politikerna inte ens funderar på att höja skatten när så stora underskott väntar i regionen.

Fakta Biblioteksverksamheten i Region Sörmland

  • Den ekonomiska krisen i Region Sörmland, och till stor del även övriga regioner i landet, beror bland annat på hög inflation. I Sörmland har stora byggsatsningar på sjukhusen genomförts, något som också har bidragit till den ansträngda ekonomin.
  • Regionen ska spara minst en halv miljard kronor och alla verksamheter måste minska sina kostnader.
  • Sjukhusbiblioteken i Eskilstuna, Nyköping och Katrineholm stänger. Biblioteksverksamheten på Regionsjukhuset Karsudden ska utredas vidare för att patienter som vårdas där ska ha fortsatt tillgång till bibliotek.
  • Biblioteksutveckling Sörmland, som tillhör en annan enhet än sjukhusbiblioteken, drabbas inte av nedskärningar mer än det generella direktivet om återhållsamhet. Verksamheten får ingen uppräkning av resurser, men räknar med att klara sig utan uppsägningar.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Vill göra sjukhusbiblioteken synligare

Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.

21 maj 2024 • 3 min

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min