Vill göra sjukhusbiblioteken synligare
21 maj 2024 • 3 min
Sjukhusens bibliotek berörs när de ekonomiskt krisande regionerna ska spara pengar. Det kan försämra vårdkvaliteten, hävdar Anna Videfrost, ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer, SSBC.
Alla landets 21 regioner visade ekonomiskt underskott förra året. I spåren av planerade besparingsåtgärder kommer därför 5000–6000 anställningar att försvinna under de närmaste åren, enligt Sveriges Kommuner och Regioners ekonomirapport som släpptes förra veckan.
Sjukhusbiblioteken är en av de verksamheter som berörs av nedskärningar. Detta kan påverka vårdkvaliteten då indragna bibliotekstjänster försvårar kloka kliniska val, varnar Anna Videfrost, chef för sjukhusbiblioteken i Region Sörmland och ordförande i Föreningen Sveriges sjukhusbibliotekschefer (SSBC) och Svensk biblioteksförenings ordförande Helene Öberg i en debattartikel i Dagens Medicin.
Bland riskerna stora neddragningar för med sig pekar de på att studenter, patienter och anhöriga förlorar tillgången till sjukhusens informationsresurser, att tryckta medier och biblioteksrum tas bort, att vårdens medarbetare inte får undervisning i informationssökning och att bibliotekarier inte längre kan bidra till samverkan och sjukhusens strategiska arbete.
”En vårdorganisation som värnar om vårdkvaliteten, värnar också sina bibliotekarier”, skriver de.
Sjukhusens bibliotek är väldigt små delar av väldigt stora organisationer. I vilken grad lyssnar regionledningarna på er?
– Jag skulle säga att det ser väldigt olika ut i olika regioner, både beroende på var man är placerad organisatoriskt men också vad man har för uppdrag. Vi hoppas att beslutsfattarna ska se att sjukhusbiblioteken kan spela en potentiellt viktig roll i hälso- och sjukvården, säger Anna Videfrost till Biblioteksbladet.
Det låter som att det handlar om att sprida information och kunskap. Hur gör ni det?
– Vi själva vet ju och vi har ju märkt att många i hälso- och sjukvården också vet vilken stor skillnad sjukhusbiblioteken och framför allt bibliotekarierna gör. Vi vill lyfta den diskussionen och göra sjukhusbiblioteken synligare.
Hur har sjukhusbibliotekens betydelse förändrats över tid?
– Jag skulle nog säga att de har en större betydelse i dag än för ett antal år sedan. Det tror jag beror på mängden information, forskning och kunskap. Jag tror att sjukhusbiblioteken på många håll, både mot patienter och mot hälso- och sjukvårdspersonal, har börjat arbeta för att vara delaktiga i hälso- och sjukvården.
Vilka farhågor ligger bakom debattartikeln? Är sjukhusbiblioteken på väg att försvinna på sina håll?
– Nej, det tror vi inte. Hälso- och sjukvården har ju fortsatt behov av forskning och kunskaper på olika sätt. Men vi vill att sjukhusbiblioteken förutsättningar att göra ett så bra jobb som möjligt och på bästa sätt bidra till hälso- och sjukvården.
Sedan 2016 har drygt ett av fyra sjukhusbibliotek försvunnit, visar Kungliga bibliotekets statistik. Detta är dock inget Anna Videfrost tycker att man ska fästa alltför stor vikt vid.
– Det ser ut som att bibliotek försvinner helt, och det är ju så att de fysiska biblioteksrummen försvinner på många ställen, men biblioteksverksamheten fortsätter.
Så man ska inte stirra sig blind på statistiken?
– Nej, den talar om en riktning, men säger inte allt.
Talar den om steget bort från patientbibliotek till mer verksamhetsinriktad verksamhet?
– Ja, så kan man tolka det. Det digitala utbudet och arbetet har man ju sällan möjlighet att rikta till patienterna.
Att vara verksamhetsnära i relation till sjukvårdens professioner – är det sjukhusbibliotekens framtid?
– Det är jättesvårt att säga. I Sörmland har vi länge haft en inriktning just mot hälso- och sjukvården och de regionanställda, men på många andra ställen har man ju jobbat mycket med biblioterapi och mycket med aktiva bibliotek för patienterna. Så där tror jag att det finns ett annat viktigt värde.
Läs också ›› Fick besked om varsel första dagen på jobbet – regionens krisande ekonomi stänger biblioteken
Senaste nytt
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 3 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
Hon tar kampen mot bokförbuden
Situationen för bibliotekarier hårdnar på många håll i USA. I ett besök på Bokmässan berättade Tricina Strong-Beebe, skolbibliotekarie i New Jersey, om trakasserierna. Men också om det bästa vapnet mot förbudsivrarna.
1 okt 2024 • 3 min
Äldre äldre i digitalt utanförskap
Hur mår svenskarna på internet år 2024? Både bra och dåligt, visar Internetstiftelsens årliga rapport. Gladast är Facebook-användare i pensionsåldern, medan 00-talisterna lever utsatt på sociala medier och de allra äldsta behöver stort digitalt stöd.
30 sep 2024 • 3 min
Ny bok om samisk kultur till hjälp för bibliotekarier
Med kortfattad och konkret information vill Hanna Schimmer ge folkbiblioteken enkla verktyg för att förbättra sin verksamhet gentemot den samiska befolkningen med nysläppta boken Nya stigar. ”Ingen ska kunna säga att de inte har tid att läsa.”
27 sep 2024 • 2 min
Agnes Török ny läsambassadör
Traditionsenligt presenterades den nya läsambassadören på Bokmässan. Agnes Török heter den som ska ta över uppdraget att väcka nyfikenhet och intresse för läsning och litteratur.
26 sep 2024 • 2 min
Nya lagkrav på tillgänglighet – hur påverkas biblioteken?
Nästa sommar införs nya lagen om tillgänglighet. En del i den är att alla e-böcker ska vara tillgängliga för personer med olika typer av funktionsnedsättning, något som ställer stora krav på både bibliotek och förlag. ”Kommer att kräva en del av oss alla.”
26 sep 2024 • 2 min
0 kommentarer