Replik: Vi måste börja med det mest akuta
3 feb 2025 • < 1 min
Per Kornhall gläds åt att kurslitteraturens kris har nått debattsidorna och framhäver återigen de fem förslag som Läromedelsförfattarna har presenterat. ”Om vi vill förbli en stark kunskapsnation måste vi agera – och det nu.”

En perfekt storm, så har vi, Läromedelsförfattarna, valt att beskriva den situation vi ser på kurslitteraturmarknaden i dag. Vi vet bland annat att studenter väljer att köpa kurslitteraturen second hand, att den olagliga kopieringen och spridningen är utbredd, att engelsk kurslitteratur tar över delar av utbildningen, att läsförmågan i samhället har försämrats och att studenter förväntar sig kunna ta sig igenom studierna utan att behöva läsa kurslitteratur. Som sagt: en perfekt storm. Vi menar också att skrivande av kurslitteratur bör vara tydligare meriterande.
Jag gläds åt att kurslitteraturen har nått debatt- och ledarsidorna samt att Sverige börjar vakna och inse att en förändring måste ske för att vi ska kunna förbli den kunskapsnation vi vill vara. Ju fler som engagerar sig i frågan och står upp för svensk kurslitteratur, desto hårdare tryck sätter vi på beslutsfattarna.
Jag och Lars Iselid delar målbild: att Sverige förblir en kunskapsnation. Däremot delar vi inte problembilden. Jag menar att Läromedelsförfattarnas fem förslag långsiktigt kan bidra till en stärkt ställning för svensk kurslitteratur. Den svenska kurslitteraturen är i kris, och vi måste börja där situationen är som mest akut. Något som har varit akut är spridningen av kurslitteratur, vilket bland annat möjliggjorts genom bristande reglering av Legimus – Myndigheten för tillgängliga mediers (MTM) digitala bibliotek. Iselid undrar hur vi planerar att förhindra otillbörlig spridning, och ett konkret exempel är det arbete MTM nu har påbörjat för att minska missbruket av tjänsten.
Om vi vill förbli en stark kunskapsnation med en utgivning av svenskspråkig kurslitteratur måste vi agera – och det nu. Våra fem förslag kan vara just de åtgärder som räddar den svenska kurslitteraturen.
Text: Per Kornhall, ordförande, Läromedelsförfattarna
Läs också:
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
”att studenter förväntar sig kunna ta sig igenom studierna utan att behöva läsa kurslitteratur” kan vi få en källa på det? Jag går i skrivande stund en utbildning och kan inte känna igen vare sig mig själv eller mina klasskamrater i det uttalandet. Sen beror det självfallet också på vilken utbildning man går. I vårat fall så är det väldigt många böcker i kurslitteraturen, både små häften och rejäla tegelstenar till böcker. Om vi inte kunde låna merparten i biblioteket (främst genom ”vanlig” elektronisk tillgänglighet, inte Legimus) så hade vi fått banta ordentligt, för studiemedlen räcker definitivt inte till både hyra, böcker och mat. På utbildningar som kräver mer dagsfärsk information så förstår jag det som att de i stor utsträckning läser rapporter direkt från de vetenskapliga databaserna som studiematerial, för vid det laget texten har gått igenom en bokpublikation så är informationen redan förlegad för dem.