Biblioteket får skulden – trots stadigt minskande budget
4 nov 2024 • 3 min
För snart ett år sedan beslutades att biblioteksfilialen i Fredrika behövde stängas. Och trots att beslutet om minskad biblioteksbudget är politiskt är det huvudbiblioteket i Åsele som har mötts av spott och spe i sociala medier.
Personalstyrkan är snart nere på 2,5 heltidstjänster för Åsele bibliotek. Beslutet att stänga filialen i Fredrika var ofrånkomligt, menar bibliotekschef Åsa Johnson-Persson.
Sedan Stärkta bibliotek-stödet försvann och biblioteket fått minskad grundbudget finns endast 2,5 tjänster kvar på folkbiblioteket i Åsele, som även tjänar som skolbibliotek.
– Nu har vi mindre personal än Dorotea som är den minsta kommunen i Sverige, säger Åsa Johnson-Persson, bibliotekschef i Åsele.
Fram till förra året fanns en biblioteksfilial i orten Fredrika i Åsele kommun. Den minskade budgeten gjorde att det inte var möjligt att driva filialen vidare. Sedan ett bibliotek öppnades av frivilliga i Fredrika har det i många reportage, bland annat i Biblioteksbladet, beskrivits hur frivilligkrafter med hjälp av gåvor från förlag och författare har skapat ett eget bibliotek. Dock utan att det nämns att mycket av böckerna och inredningen kommer från kommunens bibliotek, berättar Åsa Johnson-Persson.
Hon berättar hur hon trots att hon kämpat för att behålla filialen i Fredrika till sist inte såg några möjligheter att göra det när anslaget till biblioteket minskade igen. Det har gått så långt att hon funderar på om biblioteket verkligen kan kallas ett bibliotek om de snart inte har några pengar att köpa in böcker för.
– Om jag inte kan köpa in böcker på ett helt år, är det då ett bibliotek?
Hon berättar om hur de inte kan ta del av Kulturrådets stöd för litteraturinköp, eftersom det inte delas ut om budgeten för medieinköp minskar i kommunen. Det har hänt tidigare, och samma skedde i år igen. Inköpsbudgeten minskade med 50 000 kronor och då var det lönlöst att söka.
När det fanns pengar att söka från Stärkta bibliotek gick verksamheten runt på ett annat sätt.
– Vi har fått nästan 3 miljoner kronor under åren med Stärkta bibliotek och vi har kunnat anställa folk för alla möjliga projekt. Det har till och med pratats om oss i Finland. Nu har vi inte längre några pengar kvar från Stärkta bibliotek.
Läs också ›› Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte!”
Under en period jobbade sju personer på biblioteket, på motsvarande sex tjänster. I dag är fyra personer kvar på motsvarande tre tjänster. Som snart ska bli 2,5 tjänster till följd av sparkrav.
Och när filialen i Fredrika till sist tvingades stänga till följd av dessa sparkrav, är det mot huvudbiblioteket som ilskan har riktat sig, upplever Åsa Johnson-Persson. Till och med politiker har skrivit på Facebook att biblioteket i Åsele borde skämmas. Trots att det är politikerna som beslutar över budgeten.
– Vi funderade länge på om vi kunde hitta någon annan lösning. Huset som filialen låg i var fuktskadat och skulle rivas. Vi tittade på andra lokaler, men det skulle kosta för mycket att handikappanpassa. För att lindra beslutet att stänga filialen gav vi bort alla böcker som fanns där, det var cirka 4000 böcker. Vi gav bort alla bokhyllor, bokvagnar, en samisk kåta som vi nyligen hade köpt till barnavdelningen, alla möbler som bord, stolar och soffor.
På 20 år har biblioteksbudgeten minskat med 30 procent. 2024 var den 466 000 kronor och i år ligger den på 325 576 kronor.
Biblioteken behöver en grundfinansiering från staten, konstaterar Åsa Johnson-Persson. För att garantera likvärdigheten för alla invånare, oavsett var i landet man bor.
– Pengar som går direkt till biblioteket och inte via kommunen. För kommunen kan strypa oss helt, säger hon.
– Regeringen bör se över så att både stora och mindre kommuner har samma möjlighet att köpa in medier. Liksom Stärkta bibliotek som syftade till att alla bibliotek i Sverige skulle bli mer likvärdiga.
Läs också ››
Var fjärde bibliotekschef: Krympande resurser gör det omöjligt att ha samma verksamhet 2024
Inga nya pengar från ministern: ”Biblioteken kommunernas ansvar”
1 kommentarer
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Som B&I student får man verkligen bubbla budskap från politiken. Å ena handen: alla kommuner ska ha folkbibliotek och alla skolor skolbibliotek, det finns en stor brist på bibliotekarier i landet. Å andra handen: bibliotek prioriteras ner ekonomiskt och resurser dras ner. Förväntar sig våra politiker att vi ska jobba gratis??