Biblioteket får skulden – trots stadigt minskande budget
4 nov 2024 • 3 min
För snart ett år sedan beslutades att biblioteksfilialen i Fredrika behövde stängas. Och trots att beslutet om minskad biblioteksbudget är politiskt är det huvudbiblioteket i Åsele som har mötts av spott och spe i sociala medier.

Personalstyrkan är snart nere på 2,5 heltidstjänster för Åsele bibliotek. Beslutet att stänga filialen i Fredrika var ofrånkomligt, menar bibliotekschef Åsa Johnson-Persson.
Sedan Stärkta bibliotek-stödet försvann och biblioteket fått minskad grundbudget finns endast 2,5 tjänster kvar på folkbiblioteket i Åsele, som även tjänar som skolbibliotek.
– Nu har vi mindre personal än Dorotea som är den minsta kommunen i Sverige, säger Åsa Johnson-Persson, bibliotekschef i Åsele.
Fram till förra året fanns en biblioteksfilial i orten Fredrika i Åsele kommun. Den minskade budgeten gjorde att det inte var möjligt att driva filialen vidare. Sedan ett bibliotek öppnades av frivilliga i Fredrika har det i många reportage, bland annat i Biblioteksbladet, beskrivits hur frivilligkrafter med hjälp av gåvor från förlag och författare har skapat ett eget bibliotek. Dock utan att det nämns att mycket av böckerna och inredningen kommer från kommunens bibliotek, berättar Åsa Johnson-Persson.

Hon berättar hur hon trots att hon kämpat för att behålla filialen i Fredrika till sist inte såg några möjligheter att göra det när anslaget till biblioteket minskade igen. Det har gått så långt att hon funderar på om biblioteket verkligen kan kallas ett bibliotek om de snart inte har några pengar att köpa in böcker för.
– Om jag inte kan köpa in böcker på ett helt år, är det då ett bibliotek?
Hon berättar om hur de inte kan ta del av Kulturrådets stöd för litteraturinköp, eftersom det inte delas ut om budgeten för medieinköp minskar i kommunen. Det har hänt tidigare, och samma skedde i år igen. Inköpsbudgeten minskade med 50 000 kronor och då var det lönlöst att söka.
När det fanns pengar att söka från Stärkta bibliotek gick verksamheten runt på ett annat sätt.
– Vi har fått nästan 3 miljoner kronor under åren med Stärkta bibliotek och vi har kunnat anställa folk för alla möjliga projekt. Det har till och med pratats om oss i Finland. Nu har vi inte längre några pengar kvar från Stärkta bibliotek.
Läs också ›› Desperationen från biblioteken: ”Pengarna räcker inte!”
Under en period jobbade sju personer på biblioteket, på motsvarande sex tjänster. I dag är fyra personer kvar på motsvarande tre tjänster. Som snart ska bli 2,5 tjänster till följd av sparkrav.
Och när filialen i Fredrika till sist tvingades stänga till följd av dessa sparkrav, är det mot huvudbiblioteket som ilskan har riktat sig, upplever Åsa Johnson-Persson. Till och med politiker har skrivit på Facebook att biblioteket i Åsele borde skämmas. Trots att det är politikerna som beslutar över budgeten.
– Vi funderade länge på om vi kunde hitta någon annan lösning. Huset som filialen låg i var fuktskadat och skulle rivas. Vi tittade på andra lokaler, men det skulle kosta för mycket att handikappanpassa. För att lindra beslutet att stänga filialen gav vi bort alla böcker som fanns där, det var cirka 4000 böcker. Vi gav bort alla bokhyllor, bokvagnar, en samisk kåta som vi nyligen hade köpt till barnavdelningen, alla möbler som bord, stolar och soffor.
På 20 år har biblioteksbudgeten minskat med 30 procent. 2024 var den 466 000 kronor och i år ligger den på 325 576 kronor.
Biblioteken behöver en grundfinansiering från staten, konstaterar Åsa Johnson-Persson. För att garantera likvärdigheten för alla invånare, oavsett var i landet man bor.
– Pengar som går direkt till biblioteket och inte via kommunen. För kommunen kan strypa oss helt, säger hon.
– Regeringen bör se över så att både stora och mindre kommuner har samma möjlighet att köpa in medier. Liksom Stärkta bibliotek som syftade till att alla bibliotek i Sverige skulle bli mer likvärdiga.
Läs också ››
Var fjärde bibliotekschef: Krympande resurser gör det omöjligt att ha samma verksamhet 2024
Inga nya pengar från ministern: ”Biblioteken kommunernas ansvar”
1 kommentarer
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
Som B&I student får man verkligen bubbla budskap från politiken. Å ena handen: alla kommuner ska ha folkbibliotek och alla skolor skolbibliotek, det finns en stor brist på bibliotekarier i landet. Å andra handen: bibliotek prioriteras ner ekonomiskt och resurser dras ner. Förväntar sig våra politiker att vi ska jobba gratis??