Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
22 okt 2024 • 2 min
”Otroliga kostnadsökningar”, ”Förlitar oss helt på externa medel för att kunna utvecklas”. Efter år av nedskärningar har folkbibliotekens chefer svårt att få verksamheten att gå ihop.
Efter flera år med krympande resurser varnar nu flera folkbibliotekschefer för att pengarna inte räcker till mer än driften.
Som handläggare och expert inom kultur- och fritidsfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har Erik Peurell löpande kontakt med chefer för flera av landets folkbibliotek. Sedan förra året finns ett nätverk för folkbibliotekschefer och han konstaterar att det verkar finnas ett behov av kontakter ute i landet, eftersom fler och fler ansluter.
Ett tema som har kommit upp är de ekonomiska resurserna för folkbiblioteken och situationen efter stödet Stärkta bibliotek och i tider av omfattande nedskärningar i landets kommuner.
Situationen bland landets folkbibliotek är ansträngd. Några röster från bibliotekscheferna i nätverket:
” De kommunala pengarna räcker bara till driften och knappt det.”
” En successiv minskning av rörliga medel under många år.”
” Vi förlitar oss helt på externa medel för att kunna utveckla, för allt annat än kärnverksamhet.”
” Även en större kommun är beroende av utvecklingsmedlen.”
” Otroliga kostnadsökningar. Medier, lokaler, personal har blivit mycket dyrare.”
”Börjar se konsekvenser som vi inte sett förut, pengarna räcker inte…”
– Vi har kommit till ett läge där kommunerna som helhet lider under ganska stor ekonomisk stress och det börjar påverka kärnverksamheten, sammanfattade Erik Peurell i ett samtal på Bokmässan i Göteborg häromveckan.
Läs också ››
Var fjärde bibliotekschef: Krympande resurser gör det omöjligt att ha samma verksamhet 2024
Inga nya pengar från ministern: ”Biblioteken kommunernas ansvar”
Situationen är ansträngd och det har varnats för att en urholkning av folkbibliotekens resurser ska leda till nedlagda bibliotek. En jämförelse från Svensk biblioteksförening visar att kommunernas ekonomier växte med 89 procent under 2000-talets två första decennier. Men folkbibliotekens anslag växte endast med 43 procent under samma period. Både Kulturrådet och Svensk biblioteksförening har efterlyst ett permanent statligt stöd till folkbiblioteken, efter att satsningen Stärkta bibliotek avslutades.
SKR avråder från riktade statsbidrag och förespråkar generella bidrag för att kommunerna då själva kan avgöra vad pengarna ska användas till. Men när det gäller Stärkta bibliotek var det utformat på ett sätt så att varje kommun och varje bibliotek själv kunde bedöma hur pengarna skulle komma till användning.
– Generella statsbidrag är bättre, men just det här bidraget är konstruerat så att biblioteken och kommunerna bestämmer själva hur pengarna ska användas, säger Erik Peurell.
– För att vara ett riktat bidrag så har det fungerat riktigt bra för dem som har sökt och använt pengarna.
Och sitt remissvar på betänkandet om kultursamverkansmodell ställde sig SKR positiva till det föreslagna sektorsbidraget, där man ska kunna slå samman olika typer av kulturbidrag till kommunerna.
Vittnesmålen från folkbibliotekscheferna är något som Erik Peurell tar med sig i framtida samtal med kulturdepartementet.
– Vi har en önskan att närma oss departementet med dessa frågor.
Missa inte ›› Debatt i Almedalen: ”Hur mycket kan folkbiblioteken blöda?”
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer