Oro för nedläggningar av bibliotek

19 jan 2024 • < 1 min

Svensk biblioteksförening oroar sig för att nedskärningar i kommunerna drabbar biblioteksverksamheten. ”Folkbiblioteken har länge verkat som balanspost för kommunernas ekonomi.”

Silvia Ernhagen, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Albin Händig

Under 2000-talets två första decennier växte kommunernas ekonomier med 89 procent. Men folkbibliotekens anslag växte endast med 43 procent under samma period, visar en utredning beställd av Svensk biblioteksförening.

Kommunerna har länge verkat som balanspost för kommunernas ekonomi, konstaterar föreningen i ett pressmeddelande. När nu kommunernas ekonomi är kraftigt ansträngd riskerar den urgröpning av bibliotekens ekonomi som har pågått under längre tid att mötas av reella nedskärningar, varnar föreningen.

– De rapporter vi får runtom i Sverige om nedlagda filialer, indragna bokbussar och neddragning av öppettider får oss att börja fundera på hur det blir med tillgängligheten till folkbiblioteken i kommunerna, säger generalsekreterare Silvia Ernhagen i ett uttalande.

Hon konstaterar samtidigt att det är särskilt allvarligt att skära på biblioteksverksamheten samtidigt som läsförmågan sjunker bland unga.

– Att dra ner på biblioteken främjar inte läsning.

Kommunpolitiker som fattar beslut om att dra ner på biblioteksverksamheten har ett ansvar att säkerställa att lagen om allas rätt att ha tillgång till kvalitativ biblioteksverksamhet ändå följs, konstaterar Svensk biblioteksförening.

Läs också ›› Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min