Oro för nedläggningar av bibliotek

19 jan 2024 • < 1 min

Svensk biblioteksförening oroar sig för att nedskärningar i kommunerna drabbar biblioteksverksamheten. ”Folkbiblioteken har länge verkat som balanspost för kommunernas ekonomi.”

Silvia Ernhagen, generalsekreterare i Svensk biblioteksförening. Foto: Albin Händig

Under 2000-talets två första decennier växte kommunernas ekonomier med 89 procent. Men folkbibliotekens anslag växte endast med 43 procent under samma period, visar en utredning beställd av Svensk biblioteksförening.

Kommunerna har länge verkat som balanspost för kommunernas ekonomi, konstaterar föreningen i ett pressmeddelande. När nu kommunernas ekonomi är kraftigt ansträngd riskerar den urgröpning av bibliotekens ekonomi som har pågått under längre tid att mötas av reella nedskärningar, varnar föreningen.

– De rapporter vi får runtom i Sverige om nedlagda filialer, indragna bokbussar och neddragning av öppettider får oss att börja fundera på hur det blir med tillgängligheten till folkbiblioteken i kommunerna, säger generalsekreterare Silvia Ernhagen i ett uttalande.

Hon konstaterar samtidigt att det är särskilt allvarligt att skära på biblioteksverksamheten samtidigt som läsförmågan sjunker bland unga.

– Att dra ner på biblioteken främjar inte läsning.

Kommunpolitiker som fattar beslut om att dra ner på biblioteksverksamheten har ett ansvar att säkerställa att lagen om allas rätt att ha tillgång till kvalitativ biblioteksverksamhet ändå följs, konstaterar Svensk biblioteksförening.

Läs också ›› Kritiserat nedläggningsbeslut i Fredrika

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min