Det här tar vi med oss från Skellefteå

23 maj 2024 • 4 min

Vad tar besökarna med sig från Biblioteksdagarna? Och har arrangemanget levt upp till årets tema kreativitet?

Jonas Gilbert

Jonas Gilbert, bibliotekschef, Högskolan Borås:
”Nästa år är det vi i Borås som är arrangörer av Biblioteksdagarna så vi är en grupp som har varit här och intervjuat de lokala arrangörerna och spanat in hur vi kan göra det lika bra nästa år. Det har varit ett bra tema som fångat in olika frågeställningar om kreativitet. Alla möten och själva konferensen har varit inspirerande, det är den magkänsla jag tar med mig. Sen är det här huset en fantastisk plats, väl värt resan hit – även om den kändes lång när man startade från södra Sverige!
Fransesca (Quartey, dagarnas huvudmoderator) sa att vi måste bli bättre på att berätta för omvärlden vad bibliotek gör. Det ska vi ta med oss, vi är för anonyma.”

Emma Tennevall

Emma Tennevall, metadatanalytiker på Axiell:
”Det har varit underbart att få vara i Norrland. Det är synd att det var färre deltagare än vanligt – det är säkert just för att det är i Norrland. Det blev lite mindre och kanske därför lite intimare. Sen hade jag lite svårt med temat kreativitet, jag gillar mer konkreta ämnen, de här föreläsningarna blir ganska fluffiga och flummiga. Jag var med på en workshop i kreativt ledarskap och kan vara skeptisk till att skaka rumpa och sitta på golvet i ring och prata om sina värsta rädslor… Men det viktigaste är kanske inte det som står i programmet utan att branschen får träffas och att det är samarbeten som påbörjas. Jag hade velat att man tog upp och verkligen jobbade med några brännande frågor, som hur vi jobbar vi med stök och våld på bibliotek, hur jobbar vi med mångspråk, alltså lite mer konkreta ämnen.”

Mikke Ejrevi

Mikke Ejrevi, chef för Skellefteå museum, tidigare bibliotekschef:
”Som alltid tar jag med mig mötet med de alla engagerade människor. Det ger alltid lust och inspiration att möta männsikor som brinner för biblioteksfrågor och har drivet att värna det demokratiska samhället. Det skapar alltid energi att först lyssna på någon och få input och att sedan prata med någon annan om det. Litegrann det jag vill att ett bibliotek ska vara för andra; att få information, ta det vidare, diskutera med andra och utvecklas.
Palle Dahlstedt inledde starkt med att vi alla är kreativa hela tiden. Det borde vi tänka på oftare.”

Ylva Kemi

Ylva Kemi, kreativ administratör på Kiruna stadsbibliotek:
”Jag har lyssnat på seminariet Fönstret mot omvärlden i går, och i dag var det Litteratur i Västerbotten som inte riktigt var vad jag förväntade mig – jag trodde inte att det skulle var så mycket om skrivande, utan mer om bibliotek och skrivande.  Fönster mot omvärlden var intressant, jag jobbar med omvärldsbevakning, så det är mycket sånt när man kommer hem som ska tillämpas.”

Oskar Laurin

Oskar Laurin, enhetschef, avdelningen för bibliotekssamverkan och forskningsstöd, Kungliga biblioteket:
”Vad som händer här i Skellefteå funderar man en hel del på när man är i sån här miljö. Även om det framför allt är positiva intryck så är det klart men man också funderar på att så mycket beror det på en enda fabrik. Annars var jag på ett inspirerande seminarium om biblioteksmiljöer med Mikke Ejrevi. Och sen var det intressant med det finländska e-biblioteket igår – vi ska till Finland nästa vecka och träffa nationalbiblioteket.
Kreativitet är ett svårt begrepp, det är lätt att det blir en floskel och jag tycker att det kan vara svårt att fånga i ett sånt här sammanhang. Det är svårt att vara diplomatisk här, men jag tycker att konferensformatet kan vara ganska konformt till sin natur. Det är en utmaning att jobba med det formatet och ha kreativitet som tema.”

Emma Noréhn

Emma Noréhn, bibliotekarie med kommunikationsansvar, Stadsbiblioteket i Piteå:
”Jag tar med mig all inspiration från föreläsningarna, många idéer. Jag gillade seminariet om kreativa miljöer och det om hur man kan jobba med omvärldsbevakning. Sen tycker jag att det är roligt att dagarna kom upp till Norrland så att vi som bor här lätt kan komma hit.

Barakat Aldammad

Barakat Aldammad, enhetschef Örebro bibliotek:
”Det här med kreativitet har varit inspirerande för mig som är ny chef. Hur man ska tänka som ny chef? Som alltid på biblioteksdagarna är det viktigt med nätverkande, man träffar alltid nya människor och nya ansikten och det är viktigt. Det jag tar med mig är tankarna om kreativt ledarskap som Fransesca (Quartey) pratade om och hennes workshop om hur ska man komma ifrån bubblan och trygghetsrummet, öppna sig och prata. Det har också varit viktigt med seminariet om kreativa rum och hur man kan tänka.”

Läs också
›› Grattis Borås! Men folk vill faktiskt åka till Norrland
›› Biblioteksdagarna i gång: Bästa tipsen för nationellt e-bibliotek

0 kommentarer

Senaste nytt

Skolbibliotek

Ny lag om skolbibliotek på väg

Elever ska som regel ha tillgång till ett skolbibliotek på sin skola. Och det ska vara bemannat av utbildade bibliotekarier. Det skriver regeringen i det lagförslag som nu skickas till Lagrådet.

17 jun 2024 • 2 min

Nyheter

En hel dag om bibliotek i Almedalen

Under rubriken Biblioteksarenan ägnas en hel dag av Almedalsveckan till samtal om bibliotek. Bland panellisterna finns Kajsa Ravin, Göran Arrius, Brit Stakston och Silvia Ernhagen.

17 jun 2024 • < 1 min

Reportage

Bytte socialtjänsten mot biblioteket

Efter 15 år i socialtjänsten började Gabriella Andersson för tre år sedan att utbilda sig till bibliotekarie. Nu tar hon examen. ”Jag har fått en djupare förståelse för bredden i det här yrket.”

14 jun 2024 • 2 min

Reportage

Ett kulturarv med växande hål

Medieutvecklingen är blixtsnabb, lagarna föråldrade, Kungliga biblioteket ligger efter – och frågor om framtiden möts med politisk tystnad. Samtidigt försöker 13 personer bevara fler minnen av 2020-talet.

7 jun 2024 • 9 min