Det här tar vi med oss från Skellefteå
23 maj 2024 • 4 min
Vad tar besökarna med sig från Biblioteksdagarna? Och har arrangemanget levt upp till årets tema kreativitet?
Inspirerande, underbart att vara i Norrland, men en utmaning med temat kreativitet. Det är några reaktioner från Biblioteksdagarna.
Jonas Gilbert, bibliotekschef, Högskolan Borås:
”Nästa år är det vi i Borås som är arrangörer av Biblioteksdagarna så vi är en grupp som har varit här och intervjuat de lokala arrangörerna och spanat in hur vi kan göra det lika bra nästa år. Det har varit ett bra tema som fångat in olika frågeställningar om kreativitet. Alla möten och själva konferensen har varit inspirerande, det är den magkänsla jag tar med mig. Sen är det här huset en fantastisk plats, väl värt resan hit – även om den kändes lång när man startade från södra Sverige!
Fransesca (Quartey, dagarnas huvudmoderator) sa att vi måste bli bättre på att berätta för omvärlden vad bibliotek gör. Det ska vi ta med oss, vi är för anonyma.”
Emma Tennevall, metadatanalytiker på Axiell:
”Det har varit underbart att få vara i Norrland. Det är synd att det var färre deltagare än vanligt – det är säkert just för att det är i Norrland. Det blev lite mindre och kanske därför lite intimare. Sen hade jag lite svårt med temat kreativitet, jag gillar mer konkreta ämnen, de här föreläsningarna blir ganska fluffiga och flummiga. Jag var med på en workshop i kreativt ledarskap och kan vara skeptisk till att skaka rumpa och sitta på golvet i ring och prata om sina värsta rädslor… Men det viktigaste är kanske inte det som står i programmet utan att branschen får träffas och att det är samarbeten som påbörjas. Jag hade velat att man tog upp och verkligen jobbade med några brännande frågor, som hur vi jobbar vi med stök och våld på bibliotek, hur jobbar vi med mångspråk, alltså lite mer konkreta ämnen.”
Mikke Ejrevi, chef för Skellefteå museum, tidigare bibliotekschef:
”Som alltid tar jag med mig mötet med de alla engagerade människor. Det ger alltid lust och inspiration att möta männsikor som brinner för biblioteksfrågor och har drivet att värna det demokratiska samhället. Det skapar alltid energi att först lyssna på någon och få input och att sedan prata med någon annan om det. Litegrann det jag vill att ett bibliotek ska vara för andra; att få information, ta det vidare, diskutera med andra och utvecklas.
Palle Dahlstedt inledde starkt med att vi alla är kreativa hela tiden. Det borde vi tänka på oftare.”
Ylva Kemi, kreativ administratör på Kiruna stadsbibliotek:
”Jag har lyssnat på seminariet Fönstret mot omvärlden i går, och i dag var det Litteratur i Västerbotten som inte riktigt var vad jag förväntade mig – jag trodde inte att det skulle var så mycket om skrivande, utan mer om bibliotek och skrivande. Fönster mot omvärlden var intressant, jag jobbar med omvärldsbevakning, så det är mycket sånt när man kommer hem som ska tillämpas.”
Oskar Laurin, enhetschef, avdelningen för bibliotekssamverkan och forskningsstöd, Kungliga biblioteket:
”Vad som händer här i Skellefteå funderar man en hel del på när man är i sån här miljö. Även om det framför allt är positiva intryck så är det klart men man också funderar på att så mycket beror det på en enda fabrik. Annars var jag på ett inspirerande seminarium om biblioteksmiljöer med Mikke Ejrevi. Och sen var det intressant med det finländska e-biblioteket igår – vi ska till Finland nästa vecka och träffa nationalbiblioteket.
Kreativitet är ett svårt begrepp, det är lätt att det blir en floskel och jag tycker att det kan vara svårt att fånga i ett sånt här sammanhang. Det är svårt att vara diplomatisk här, men jag tycker att konferensformatet kan vara ganska konformt till sin natur. Det är en utmaning att jobba med det formatet och ha kreativitet som tema.”
Emma Noréhn, bibliotekarie med kommunikationsansvar, Stadsbiblioteket i Piteå:
”Jag tar med mig all inspiration från föreläsningarna, många idéer. Jag gillade seminariet om kreativa miljöer och det om hur man kan jobba med omvärldsbevakning. Sen tycker jag att det är roligt att dagarna kom upp till Norrland så att vi som bor här lätt kan komma hit.
Barakat Aldammad, enhetschef Örebro bibliotek:
”Det här med kreativitet har varit inspirerande för mig som är ny chef. Hur man ska tänka som ny chef? Som alltid på biblioteksdagarna är det viktigt med nätverkande, man träffar alltid nya människor och nya ansikten och det är viktigt. Det jag tar med mig är tankarna om kreativt ledarskap som Fransesca (Quartey) pratade om och hennes workshop om hur ska man komma ifrån bubblan och trygghetsrummet, öppna sig och prata. Det har också varit viktigt med seminariet om kreativa rum och hur man kan tänka.”
Läs också
›› Grattis Borås! Men folk vill faktiskt åka till Norrland
›› Biblioteksdagarna i gång: Bästa tipsen för nationellt e-bibliotek
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
0 kommentarer