Det här tar vi med oss från Skellefteå
23 maj 2024 • 4 min
Vad tar besökarna med sig från Biblioteksdagarna? Och har arrangemanget levt upp till årets tema kreativitet?
Inspirerande, underbart att vara i Norrland, men en utmaning med temat kreativitet. Det är några reaktioner från Biblioteksdagarna.
Jonas Gilbert, bibliotekschef, Högskolan Borås:
”Nästa år är det vi i Borås som är arrangörer av Biblioteksdagarna så vi är en grupp som har varit här och intervjuat de lokala arrangörerna och spanat in hur vi kan göra det lika bra nästa år. Det har varit ett bra tema som fångat in olika frågeställningar om kreativitet. Alla möten och själva konferensen har varit inspirerande, det är den magkänsla jag tar med mig. Sen är det här huset en fantastisk plats, väl värt resan hit – även om den kändes lång när man startade från södra Sverige!
Fransesca (Quartey, dagarnas huvudmoderator) sa att vi måste bli bättre på att berätta för omvärlden vad bibliotek gör. Det ska vi ta med oss, vi är för anonyma.”
Emma Tennevall, metadatanalytiker på Axiell:
”Det har varit underbart att få vara i Norrland. Det är synd att det var färre deltagare än vanligt – det är säkert just för att det är i Norrland. Det blev lite mindre och kanske därför lite intimare. Sen hade jag lite svårt med temat kreativitet, jag gillar mer konkreta ämnen, de här föreläsningarna blir ganska fluffiga och flummiga. Jag var med på en workshop i kreativt ledarskap och kan vara skeptisk till att skaka rumpa och sitta på golvet i ring och prata om sina värsta rädslor… Men det viktigaste är kanske inte det som står i programmet utan att branschen får träffas och att det är samarbeten som påbörjas. Jag hade velat att man tog upp och verkligen jobbade med några brännande frågor, som hur vi jobbar vi med stök och våld på bibliotek, hur jobbar vi med mångspråk, alltså lite mer konkreta ämnen.”
Mikke Ejrevi, chef för Skellefteå museum, tidigare bibliotekschef:
”Som alltid tar jag med mig mötet med de alla engagerade människor. Det ger alltid lust och inspiration att möta männsikor som brinner för biblioteksfrågor och har drivet att värna det demokratiska samhället. Det skapar alltid energi att först lyssna på någon och få input och att sedan prata med någon annan om det. Litegrann det jag vill att ett bibliotek ska vara för andra; att få information, ta det vidare, diskutera med andra och utvecklas.
Palle Dahlstedt inledde starkt med att vi alla är kreativa hela tiden. Det borde vi tänka på oftare.”
Ylva Kemi, kreativ administratör på Kiruna stadsbibliotek:
”Jag har lyssnat på seminariet Fönstret mot omvärlden i går, och i dag var det Litteratur i Västerbotten som inte riktigt var vad jag förväntade mig – jag trodde inte att det skulle var så mycket om skrivande, utan mer om bibliotek och skrivande. Fönster mot omvärlden var intressant, jag jobbar med omvärldsbevakning, så det är mycket sånt när man kommer hem som ska tillämpas.”
Oskar Laurin, enhetschef, avdelningen för bibliotekssamverkan och forskningsstöd, Kungliga biblioteket:
”Vad som händer här i Skellefteå funderar man en hel del på när man är i sån här miljö. Även om det framför allt är positiva intryck så är det klart men man också funderar på att så mycket beror det på en enda fabrik. Annars var jag på ett inspirerande seminarium om biblioteksmiljöer med Mikke Ejrevi. Och sen var det intressant med det finländska e-biblioteket igår – vi ska till Finland nästa vecka och träffa nationalbiblioteket.
Kreativitet är ett svårt begrepp, det är lätt att det blir en floskel och jag tycker att det kan vara svårt att fånga i ett sånt här sammanhang. Det är svårt att vara diplomatisk här, men jag tycker att konferensformatet kan vara ganska konformt till sin natur. Det är en utmaning att jobba med det formatet och ha kreativitet som tema.”
Emma Noréhn, bibliotekarie med kommunikationsansvar, Stadsbiblioteket i Piteå:
”Jag tar med mig all inspiration från föreläsningarna, många idéer. Jag gillade seminariet om kreativa miljöer och det om hur man kan jobba med omvärldsbevakning. Sen tycker jag att det är roligt att dagarna kom upp till Norrland så att vi som bor här lätt kan komma hit.
Barakat Aldammad, enhetschef Örebro bibliotek:
”Det här med kreativitet har varit inspirerande för mig som är ny chef. Hur man ska tänka som ny chef? Som alltid på biblioteksdagarna är det viktigt med nätverkande, man träffar alltid nya människor och nya ansikten och det är viktigt. Det jag tar med mig är tankarna om kreativt ledarskap som Fransesca (Quartey) pratade om och hennes workshop om hur ska man komma ifrån bubblan och trygghetsrummet, öppna sig och prata. Det har också varit viktigt med seminariet om kreativa rum och hur man kan tänka.”
Läs också
›› Grattis Borås! Men folk vill faktiskt åka till Norrland
›› Biblioteksdagarna i gång: Bästa tipsen för nationellt e-bibliotek
Senaste nytt
Slopade förseningsavgifter – fenomen som länge varit på tillväxt
I Botkyrka har avgifterna precis tagits bort medan Karlskoga tog steget för sex år sedan. ”Det kostade oss mer än vi fick tillbaka.”
15 okt 2024 • 4 min
Stora jättarna på plats när öppen vetenskap diskuteras
Nästa vecka möts företrädare för förlagen och biblioteksvärlden för att prata om öppen tillgång på konferensen Lund Online. Parterna står fortfarande långt ifrån varandra.
14 okt 2024 • 2 min
Nytt ljus på lärosätesbiblioteken
Studenter och yrkesverksamma bibliotekarier, men även ledningarna för universitet och högskolor är målgruppen för en ny antologi om Sveriges lärosätesbibliotek. "Här vill vi ge en övergripande bild som saknats."
11 okt 2024 • 2 min
Därför har Biblioteksbladets coronagrupp bytt namn
Biblioteksbladet hade en stor men sedan länge avsomnad grupp på Facebook. Kunde vi stöpa om den för att få nya insikter om vad som rör sig i bibliotekssektorn? Vägen till ett svar på frågan blev kort och krokig – men nu hoppas jag att vi har hittat fram.
10 okt 2024 • 2 min
Ljudboken har tagit över
Ljudböcker säljer bäst, mer tid läggs på lyssning än på läsning, några av de mest framgångsrika författarna publiceras bara digitalt. Papprets dominans har brutits. Utom på biblioteken.
9 okt 2024 • 10 min
Förbjudna böcker uppmärksammas på norska – ”fantastiskt gensvar”
För första gången hakar hela Norge på Banned books week, men i norskt namn. Gensvaret har varit enormt, berättar initiativtagare på Oslo universitetsbibliotek.
8 okt 2024 • 3 min
Efter ett år av krig – ”Skrämmande tyst”
I våras kritiserade bibliotekarien Soledad Cartagena sina kollegor runtom i landet för passivitet om kriget mellan Israel och Hamas. Vad har hänt sedan dess?
7 okt 2024 • 3 min
Fokus på livet ska slå hål på fördomar
Med fokus på judiskt liv, i stället för på förintelse och död, vill resursbiblioteket för jiddisch öka förståelsen och minska fördomarna mot judar. Ett år efter Hamas attack på judar i Israel kämpar svenska judar mot eskalerande antisemitism.
7 okt 2024 • 4 min
Över 700 deltar i vecka mot bokförbud
Bröderna Lejonhjärta, Hungerspelen och The handmaid's tale. Det är bara några av alla böcker som har förbjudits i något sammanhang. I veckan riktas särskilt fokus på alla förbjudna böcker.
4 okt 2024 • < 1 min
Efter Stärkta bibliotek: ”Utmaning att bibehålla framstegen”
Det statliga stödet Stärkta bibliotek var framgångsrikt, konstaterar Kulturrådet. Nu kvarstår en utmaning i att bibehålla och vidareutveckla de framsteg som blev möjliga tack vare stödet.
3 okt 2024 • < 1 min
V och C efterlyser skarpare lagstiftning om skolbibliotek
Både Vänsterpartiet och Centerpartiet vill se skarpare skrivningar i nya lagen om vilka skolor som kan undantas från kravet på att ha bemannat skolbibliotek.
2 okt 2024 • < 1 min
Internet Archive fällt för pandemibibliotek
Efter ett utslag i domstol reducerar just nu Internet Archive mängden tillgängliga böcker. I ett uttalande skriver arkivets grundare Brewster Kahle att han respekterar domstolen men står fast vid målet att göra skapa nätåtkomst till all kunskap.
2 okt 2024 • 2 min
0 kommentarer