Efter ökade smittspridningen i Uppsala: Biblioteken stänger på helger
22 okt 2020 • 3 min
Den ökade smittspridningen av covid-19 i Uppsala gör att biblioteken stänger på helgerna och ställer in bokbussen. ”För att minska risken för våra medarbetare.”

Från och med i dag, torsdag, ställs bokbussen in och samtliga folkbibliotek håller helgstängt månaden ut.
– Tanken är att vi kommer hålla stängt på helger på våra bibliotek för att minska risken för våra medarbetare, säger Mohammed Mekrami, chef på Bibliotek Uppsala.
Vanligtvis jobbar medarbetare på de mindre biblioteken helger på andra bibliotek. För att undvika att de byter arbetsplats och därmed träffar nya människor i ett läge där smittspridningen har ökat i Uppsala har ledningen valt att stänga biblioteken under helger för att minska risken för smittspridning.
Även bokbussen ställs in från och med torsdag och fram till början av november.
– Ytan är så begränsad att det är omöjligt att bedriva verksamhet utan att röra varandra. Därför ställer vi in fram till den 3 november så får vi se sen.

För att skydda personalen är det också sagt att viss service får utebli om det innebär att man måste lämna disken och komma för nära besökare som behöver hjälp.
– Ibland kan man behöva följa med besökare för att hjälpa dem vid datorn eller skrivaren. Men vi har sagt att vi håller oss vid disken, bakom plexiglas, och ger stöd därifrån. Det finns risk för mindre bra service ibland, men jag tror besökarna har förståelse för det, säger Mohammed Mekrami.

Det är den ökande smittspridningen i Uppsala län som ligger bakom förändringarna.
Skärpta riktlinjer gäller i länet sedan tidigare i veckan. Invånarna rekommenderas att bara ha fysisk kontakt med de personer de bor tillsammans med. De avråds från att gå på eller arrangera fester och från att åka kollektivt. Folkhälsomyndighetens beslut gäller till och med den 3 november, men kan förlängas.
Spridningen av covid-19 i Uppsala har bland annat förekommit bland studenterna. En källa tros vara studentfester.
Universitetsbiblioteken i Uppsala håller fortsatt öppet, men på begränsade tider. I och med Folkhälsomyndighetens skärpta riktlinjer för länet ska dock bemanningen minimeras i informationsdiskarna på de tio biblioteken som hör till Uppsala universitet. På så sätt kan fler medarbetare jobba hemifrån och undvika kollektivtrafiken.
– Vi inför så mycket fysiskt obemannade diskar som möjligt. Vi hänvisar till vår digitala service och skalar upp med flera inloggade bibliotekarier samtidigt, säger avdelningschef Cecilia Bäckstrand.
Ett brev från överbibliotekarie Lars Burman ska sättas upp i affischform på biblioteken med information till studenterna om att undvika att vara på biblioteket när det inte är nödvändigt.
Väktare och studentvärdar finns på plats på biblioteken för att påminna studenterna om att hålla distansen. Biblioteket för även dialog med anslutande kafé och restaurang om att glesa ut platser för att inte skapa trängsel där. Även studieplatserna har glesats ur ytterligare.
– Studenterna har haft svårt att hitta studieplatser och vi har haft samarbete med nationerna och informerat om studieplatser på andra ställen. Vi försöker hjälpas åt. Studenterna vill gärna vara på biblioteken, det är en bra studiemiljö för dem. Det är ett dilemma, säger Cecilia Bäckstrand.

Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer