FHM: Rådet om stängda bibliotek stred mot lagen
23 dec 2020 • 3 min
Först rekommenderades stängning av alla bibliotek. Men rådet drogs tillbaka i det tysta med hänvisning till bibliotekslagen. "Myndigheter och politiker verkar ha dålig känsla och kunskap om bibliotekens uppgift", säger Malmös stadsbibliotekarie Torbjörn Nilsson.
Torbjörn Nilsson, Anette Eliasson och Daniel Forsman blev tvungna att stänga biblioteken med kort varsel. Nu visar sig rådet från Folkhälsomyndigheten strida mot lagen.
Fredagens nya råd från Folkhälsomyndigheten och regeringen ledde till en våg av stängningar som gör att Sverige går in i julhelgerna utan fysiskt öppen biblioteksverksamhet.
På tisdagen ändrades råden, bibliotek som tidigare pekats ut som en verksamhet som omfattas av de nya rekommendationerna, togs i det tysta bort.
I ett mejl till Biblioteksbladet förklarar Folkhälsomyndighetens pressavdelning att ändringen gjordes eftersom bibliotek som omfattas av bibliotekslagen är en samhällsservice som enligt lag ska finnas tillgänglig för alla. “I dialog med SKR har regeringen och Folkhälsomyndigheten därför justerat den rekommendation som kommunicerades på fredagens presskonferens.”
De hastigt förändrade beskeden väcker reaktioner i Bibliotekssverige. Torbjörn Nilsson, stadsbibliotekarie i Malmö, säger att beskedet i fredags ledde till en snabb och pressad process för att skapa system och rutiner för att trots stängningen till exempel kunna lämna ut reserverade böcker.
– Myndigheter och politiker verkar ha dålig känsla och kunskap om bibliotekens uppgift och betydelse i samhället. Jag tycker det är dåligt.
För Stockholms stadsbibliotek ledde inte fredagens besked omgående till aktivitet eftersom man uppfattade att det fanns en otydlighet i den information som gavs. Först efter att ha sett de skriftliga rekommendationerna som bekräftades att råden omfattade bibliotek sattes arbetet med att stänga verksamheten igång.
– Det hade vi inte gjort om rekommendationerna inte hade sett ut som de gjorde. Det är en betydande arbetsinsats som har gjorts under helgen för att vi skulle kunna stänga, säger Stockholms stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
Daniel Forsman hoppas få klarhet i hur det är möjligt att först gå ut med rekommendationer som får så omfattande konsekvenser, för att sedan dra tillbaka dessa råd.
– Jag kan inte spekulera i vad det är som har gått fel, men det är bara att konstatera att de ansvariga myndigheterna och regeringen som kom med den här rekommendationerna, behöver vara lika tydliga med att man har dragit tillbaka dem och inte bara gör det i tysthet.
Har du fått information av myndigheterna eller regeringen?
– Nej, det är rapporteringen i Biblioteksbladet och Expressen och dialogen är i sociala medier mellan kolleger i branschen som har varit informationskällorna.
Är det tillfredsställande?
– Jag tycker att det bästa är om regeringen och Folkhälsomyndigheten är tydlig i sin kommunikation om de gör ändringar, och det måste de bära själva.
Även i Göteborg fattades ett hastigt beslut att stänga alla folkbibliotek efter fredagens presskonferens.
– Det är högst beklagligt, säger Anette Eliasson, sektorchef för biblioteken i Göteborg.
Efter fredagens besked från regeringen och Folkhälsomyndigheten fattades ett hastigt beslut att stänga alla kommunens folkbibliotek redan på lördagen.
– Det är förfärligt om det är så att man inte avsåg detta, eftersom det drabbar så många människor. Vi får dagligen och stundligen synpunkter från användare som är förtvivlade för att de inte kan använda biblioteket.
Det blir dock svårt att göra några ändringar före helgerna, tror Anette Eliasson.
– Vi fortsätter att följa och analysera detta. Det är inte så mycket vi kan göra under helgerna.
Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad säger till TT att beskedet om att biblioteken skulle stänga kom från regeringen och inte från Folkhälsomyndigheten.
– Det är regeringen som har vänt sig till kommunerna, som i sin tur har valt att stänga ner vissa verksamheter. Det här har inte gått via Folkhälsomyndigheten, säger hon.
Detta trots att myndighetens generaldirektör Johan Carlson nämnde biblioteken på presskonferensen.
– Han sa ”som ni har hört statsråden säga”. Det är regeringen som har rekommenderat det här, han har bara upprepat det som de sagt.
Läs också ›› Karin Linder, Svensk biblioteksförening: ”Det är väldigt viktigt att få reda på hur det kunde bli så här”
2 kommentarer
Senaste nytt
Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister
Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.
24 jan 2025 • 3 min
Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt
På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
23 jan 2025 • 2 min
Unik studenthistoria digitaliserad
Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”
23 jan 2025 • 3 min
KB:s insamling av medier fortsatt viktig – även under krig
Kungliga biblioteket begärde 46 extra miljoner för att göra nationalbiblioteket redo i fall av krig. Men det blev inga extrapengar från regeringen och KB måste göra omprioriteringar för att göra nödvändiga förberedelser.
22 jan 2025 • < 1 min
Metoder från skolan dämpade stöket
Biblioteket i Broby hade problem med stökiga ungdomar. Nya grepp och ett nytt bemötande har gjort situationen bättre. "Bara genom att säga välkommen så skapar du någonting."
21 jan 2025 • 6 min
Nya projekt för ung läsning följs för kunskapsinhämtning
Speaker's Corner, läsambassadörer och läsvisare. Åtta biblioteksprojekt har valts ut som särskilt intressanta för att öka ungas läsning i socioekonomiskt utsatta områden.
20 jan 2025 • 2 min
Ambulans för böcker ska rädda tryckt kulturarv
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Beredskapsplan gör det synligt vad bibliotek kan bidra med
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Los Angeles: Bibliotek hjälper och brinner
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Bibliotekens verksamhet kartlagd för att utnyttjas vid bedrägeri
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Dansk encyklopedi ratar Meta
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
SvD:s ledarsida klipper och klistrar
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Biblioteken ska i alla lägen hållas öppna ur demokratisynpunkt.
Jag tycker att det är bedrövligt att inte kunna få den samhällservice jag behöver efter att min skrivare inte fungerar. Vanligen kan jag då vända mig till biblioteket för att få en utskrift. Jag behövde snabbt skriva ut en blankett från Försäkringskassan – men kunde alltså inte göra det hemifrån och gick därför till biblioteket för att få hjälp. Där gick det inte eftersom man inte ger den möjligheten. Jag vill dessutom ha en recension av en bok inte heller det är möjligt. Då allmänheten inte har tillgång till a-sök. Jag brukar.besöka biblioteket när jag har speciella.ärenden och inte för att strosa runt där som en gotländsk politiker uttryckte sig i radio Gotland härom dagen.
Mvh
Elisabeth Stenberg-Lundin