Hot mot biblioteket inför sagostund med dragartister

24 okt 2022 • 3 min

Biblioteket i Olofström fick hot över telefon, mejl och i sociala medier inför en sagostund med dragartister i lördags. Hoten gjorde att planerna gjordes om och sagostunden fick hållas digital i stället.

Olofströms bibliotek hotades i samband med en sagostund med dragartister. Foto: Olofströms kommun

I oktober 2020 drabbades biblioteken i Täby och Nykvarn av nazistisk skadegörelse i samband med att en sagostund skulle hållas med dragartister. Då kunde sagostunden hållas ändå, men med väktare respektive poliser på plats. I lördags skulle biblioteket i Olofström ha presenterat Drag Queen Story Hour – Normkreativ sagostund med Lady Busty och Miss Shameless. Men efter mottagna hot via telefonsamtal, mejl och i sociala medier bestämde sig bibliotekschefen Barbro Hallberg för att göra sagostunden enbart digital. Hon har polisanmält hoten.

Hur ser du på att ni fick ställa om?

– Jag är glad att vi har möjligheten att erbjuda sagostunden digitalt. Det har egentligen aldrig varit ett alternativ att ställa in sagostunden helt och hållet utan vi har tittat på olika alternativ för att det ska bli en trygg och rolig stund och upplevelse för barnen, säger Barbro Hallberg.

Hon vill framhålla att biblioteket i Olofström inte har ställt in någonting utan att de har omorganiserat.

– Men det är naturligtvis jättetråkigt och oroväckande med den här typen av hot och sådant som skrivs på sociala medier, det är något vi behöver prata om. Ständigt, förklarar Barbro Hallberg.

Barbro Hallberg, bibliotekschef i Olofström.

Kommer det här att påverka framtida arrangemang?

– Det kommer inte att påverka vårt urval av arrangemang. Vi är till och med stärkta i att vi ska erbjuda det utbud som vi vill göra, utifrån bibliotekslag och andra styrdokument. Däremot kommer det kanske att påverka hur vi marknadsför arrangemang. Jag har tänkt mycket på det, att om vi hade haft en tydligare marknadsföring kring det här arrangemanget, till exempel att Drag Queen Story Hour har hållit på i många år och har besökt många kommuners bibliotek och förskolor och har goda referenser, så hade det kanske lugnat några, säger Barbro Hallberg.

Finns det risk att biblioteksutbudet, hos er och på andra ställen blir fegare på grund av den här sortens hot?

– Jag kan inte prata för någon annan men vi kommer inte att bli fegare. Tvärtom har det skärpt oss. Jag tror att vi kommer att tänka till lite extra när vi bokar våra arrangemang framöver. Att det kommer att bli ännu tydligare kopplat till våra styrdokument: Varför vi erbjuder det här arrangemanget. Vi känner starkt för att vi vill fullfölja vårt uppdrag, konstaterar Barbro Hallberg.

Vad var det som gjorde att ni ville boka Drag Queen Story Hour?

– Vi har hört mycket gott om dem och de har aldrig varit i Olofström så vi ville erbjuda barnen här arrangemanget. Det är ett arrangemang där innehållet stämmer väl överens med det uppdrag vi har, att främja det demokratiska samhällets utveckling. Att stå upp för allas lika värde, att man får lov att vara den man är. Vi är till för alla, det ska synas i vårt utbud, det ska inte vara urvattnat. Vi tycker fortfarande att det är ett väldigt bra arrangemang för oss.

Läs också ››
SD-ledamot i Kalmar vill förbjuda sagostunder med dragartister

0 kommentarer

Senaste nytt

English

ESSAY: Librarians have responsibilities in these times

Global tensions with war, economic instability, climate threats – in addition to internal challenges. But a historical review shows that even in past crises IFLA has managed to maintain free research and truth, as well as access to information and freedom of expression, writes former IFLA president Alex Byrne.

28 nov 2022 • 7 min

English

Fear. Illness. Silence.

REPORTAGE What is happening within IFLA? In search of answers, journalist Lisa Bjurwald travelled to The Hague, where IFLA’s headquarters are located. She found a culture of silence and an organisation that lacks confidence in its leaders.

28 nov 2022 • 13 min

English

Closed doors damage trust

SURVEY Limited transparency and poor communication. Biblioteksbladet’s survey shows that the turbulence is raising questions among IFLA members in Sweden.

28 nov 2022 • 5 min

English

Out of Step with the Times

There was also testimony of an outdated leadership style in his previous place of work. Nevertheless, Gerald Leitner was given the task of modernising the global library sector.

27 nov 2022 • 3 min

English

The Whistleblower

Suzanne Reid was an employee representative at IFLA headquarters. She has since changed careers and recovered from the experience. IFLA she feels, however, is beyond rescue.

27 nov 2022 • 6 min

Krönika

Tack för mig!

Det är beklagligt att det fort­farande saknas en stark strategi för bibliotekssektorn. Målen borde vara individens demokratiska delaktighet och sam­hällets kunskaps­utveckling, skriver Svensk biblioteksförenings avgående generalsekreterare Karin Linder i sin avskedskrönika.

25 nov 2022 • 2 min

English

IFLA needs to change

CHRONICLE Karin Linder, secretary general, Swedish Library Association: Why is the Swedish Library Association fighting with IFLA? The answers are rooted in the principles of democracy and responsibility.

25 nov 2022 • 2 min

Reportage

Rädsla. Sjukdom. Tystnad.

Vad händer inom Ifla? Journalisten Lisa Bjurwald åkte till Haag där biblioteks­­federationens huvudkontor ligger. Hon fann en kompakt tystnadskultur och en skräckslagen organisation utan förtroende för sin ledning.

24 nov 2022 • 13 min