Iflas ordförande svarar på kritiken om konferens i Dubai
21 jun 2023 • 2 min
"Oacceptabelt" och "En stor besvikelse". Så kommenterade Helene Öberg, ordförande för Svensk biblioteksförening, Iflas beslut om att förlägga nästa års världskongress i Förenade Arabemiraten. Nu har Iflas ordförande Barbara Lison uttalat sig om beslutet.

Barbara Lison, ordförande i Iflas styrelse. Foto: Ifla
Svensk biblioteksförening, genom ordförande Helene Öberg, har riktat skarp kritik mot den internationella biblioteksfederationen Iflas val att lägga 2024 års världskongress i Förenade Arabemiraten. Medan Ifla har anfört argument om geografisk och kulturell inkludering pekar Helene Öberg på landets omtalade brister vad gäller demokrati och mänskliga rättigheter.
”Jag är bekymrad över utvecklingen inom Ifla. Ifla behöver bli mer medvetna i sina val för att undvika att bli ett redskap för andras agendor”, skriver hon.
Helene Öberg står inte ensam i sin kritik. Bland övriga röster finns bland annat riksbibliotekarie Karin Grönvall som tidigare uttalat sig i en skriftlig kommentar till Biblioteksbladet.
”Jag ser det som djupt problematiskt med tanke på den rådande situationen i Dubai rörande mänskliga rättigheter. IFLA som förening har främjande av mänskliga rättigheter och inkludering som ett av sina kärnvärden och valet av Dubai medför att alla medlemmar inte är inkluderade.”
Nu har Ifla motiverat sitt beslut ytterligare i ett skriftligt uttalande från Barbara Lison, styrelseordförande för Ifla. Där lyfter hon återigen den geografiska aspekten i sammanhanget.
”IFLA säger sig vara ”bibliotekens globala röst”, men de senaste åren har vi nästan aldrig tagit kongressen utanför Europa och Nordamerika. IFLA är en global organisation, men vi har helt enkelt inte varit så geografiskt inkluderande som vi borde vara”, säger hon.
Att förlägga världskongressen i Dubai innebär också att man placerar sig i ett land där homosexualitet är kriminaliserat. Det innebär, vilket Helene Öberg har lyft, att deltagare från olika länder inte kommer att ha möjlighet att åka.
Barbara Lison skriver:
”Samtidigt som vi vet att hbtqia+-personer kanske inte känner sig trygga med att delta i WLIC 2024, även om de följer officiella reserekommendationer, så kommer det att finnas andra grupper som känner sig trygga med att delta i WLIC för första gången. Vi kommer göra allt vi kan för att se till att utformningen av programmet blir så inkluderande som möjligt.”
1 kommentarer
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min
Hej!
Det är en övertro att protester leder utveckling framåt. Att förhålla sig defensivt påskyndar ingenting. Vi bör istället se möjligheter till påverkan genom att delta i WLIC 2024.
Mvh
Camilla Lundberg