Ifla: Bevis saknas för att utesluta ryska institutioner
7 apr 2022 • < 1 min
Flera länder har reagerat likt Svensk biblioteksförening på Iflas uttalanden om kriget och beslutet att inte utesluta ryska medlemmar. Ifla står fast vid sitt beslut, men kommenterar nu kritiken för första gången.

Tonia Arahova och Halo Locher har valts in i Iflas styrelse, då generalsekreterare Gerald Leitner är frånvarande.
”Som biblioteksorganisation bör man agera på det…” sade Johanna Hansson, ordförande för Svensk biblioteksförening till Biblioteksbladet, med anledning av att kriget mot Ukraina också handlar om ett krig mot sanningen. Bakgrunden var den kritik som har riktats mot Ifla för formuleringar angående kriget i Ukraina och sedan ryska institutioner inte har uteslutits från Ifla.
Svensk biblioteksförening: Frys ryska medlemskap i Ifla
Generalsekreterare Gerald Leitner är för närvarande frånvarande från arbetet, men två nyinvalda medlemmar i Iflas styrelse, Halo Locher och Tonia Arahova, svarar på kritiken via mejl till Biblioteksbladet. Styrelsen har hanterat frågan intensivt och vid flera tillfällen, förklarar de. ”Vi känner till att det finns olika åsikter, men vi har inga bevis på beteende som strider mot våra stadgar.” Beslutet att inte utesluta ryska institutioner var enhälligt. Styrelsen övervägde också frågan om huruvida Ifla ska ta ställning i politiska och väpnade konflikter, eller förhålla sig neutrala liksom andra internationella organisationer, som exempelvis Röda Korset och Human Rights Watch.
Ukrainas biblioteksförening: Ifla verkar ha påverkats av ryskt narrativ
Ukrainas biblioteksförening har kritiserat Iflas uttalande kring kriget, där Ifla använder ord som konflikt och skriver om civila offer på båda sidor. På frågan om varför Ilfa inte konstaterar att det är Ryssland som har attackerat Ukraina, svarar de två nyinvalda styrelseledamöterna kort att det inte hör till Iflas uppdrag, enligt stadgarna.
De konstaterar också att flera länder har reagerat på liknande sätt som Svensk biblioteksförening.
Senaste nytt

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min

Replik: Vi behöver mer samarbete – inte mer polarisering
Anya Feltreuter om reaktionerna på hennes debattartikel om delade tjänster på skolbibliotek: "Sättet diskussionen förs på skapar en polarisering som jag befarar försvårar samarbetet."
28 maj 2025 • 4 min
0 kommentarer