Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
29 mar 2022 • 2 min
Ryska institutioner behöver inte uteslutas från Ifla, anser Svensk biblioteksförening. Däremot bör medlemskapet frysas. Och Iflas formuleringar bör skärpas – ”för bibliotekens trovärdighet”.
Iflas formuleringar i uttalandet om kriget i Ukraina är luddiga. Det anser Johanna Hansson, ordförande i Svensk biblioteksförening.
– Vi uppfattar det som att man undviker att ta ställning i en fråga där man bör ta ställning.
– Det handlar om bibliotekens trovärdighet. Det här är ett krig där människor dör, men det är också ett krig mot sanningen och som biblioteksorganisation bör man agera på det.
Den ukrainska biblioteksföreningen har också reagerat på Iflas formuleringar om ”civila offer på båda sidor” i ”konflikten”. ”Vi vill påminna om att det är ett fullskaligt, blodigt krig som pågår”, skriver föreningen på sin Facebook-sida.
Läs också ›› Ukrainsk kritik mot Iflas ordval
Ifla beslutade att inte utesluta ryska biblioteksföreningen och ryska institutionella medlemmar, något som den ukrainska föreningen krävde. Svensk biblioteksförening anser att det är rimligt att inte utesluta den ryska institutioner permanent, men anser att deras medlemskap bör frysas.
– Man borde absolut frysa kontakten nu, säger Johanna Hansson.
– Institutionerna representerar Ryssland och då representerar man i det här läget också den ryska staten. Ryssland har bannlyst organisationer som har arbetat mot staten så då får man utgå från att biblioteken åtminstone just nu står under stark statlig kontroll.
Det är också ett krig mot sanningen och som biblioteksorganisation bör man agera på det
Däremot tror hon inte på en permanent uteslutning.
– Vi måste tro att det finns en väg tillbaka, vi vill också att det ska finnas ett utbyte i framtiden med ett mer demokratiskt och öppet Ryssland.
1 kommentarer
Ett av Bokmässans teman i år är judisk kultur. Bland annat visar Resursbiblioteket för jiddisch sitt nya minoritetskit. Tanken är att bibliotek ska kunna, på ett enkelt sätt synliggöra judisk kultur i biblioteksrummet.
29 sep 2023 • 3 min
Immersiva medier och VR, är det något för bibliotek att hålla på med? Kan det till och med vara läsfrämjande? Det menar i alla fall Linda Sävhammar från Biblioteksutveckling Östergötland.
28 sep 2023 • 4 min
Skolbiblioteken lyfts som särskilt viktiga i Mats Svegfors förslag om hur kommunerna ska bli mer delaktiga i kulturpolitiken. Och för att garantera armlängds avstånd ska kommunerna, för att kunna dela ut pengar, skriva under på att de respekterar den konstnärliga friheten.
27 sep 2023 • < 1 min
Bokmässan smygstartade redan på onsdagen med ett nordiskt litteraturtoppmöte där litteraturpolitiken står i centrum. Dessutom blir det VR-fokus och framtidsdiskussioner på biblioteksscenen.
27 sep 2023 • 3 min
Bibliotekarier är experter på att lotsa andra till läsning. Men vad läser de egentligen själva?
26 sep 2023 • 15 min
Sverigedemokraterna sticker ut när bibliotekarier besvarar frågor om politiska påtryckningar i en ny rapport från fackförbundet Dik. Där framgår också att allt fler upplever skadegörelse och att många funderar på att lämna yrket.
26 sep 2023 • 2 min
Vad händer med upphovsrätten när ett verk har skapats av artificiell intelligens? Ska AI-genererade verk omfattas av pliktlagstiftningen och aktivt samlas in av nationalbiblioteken? AI ställer biblioteken inför ett antal fundamentala och rent existentiella frågeställningar, skriver Lars Ilshammar.
25 sep 2023 • 2 min
Författares bokprat blir dyrare när Sveriges författarförbund höjer sin arvodesrekommendation med tusen kronor. ”Författarna måste kunna leva på sitt arbete", säger förbundets ordförande Grethe Rottböll som inte oroar sig över hur höjningen tas emot av biblioteken.
22 sep 2023 • 2 min
En organisation för världens bibliotekarier måste vara ett föredöme. Att Ifla inte klarade det är en stor besvikelse, skriver Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
22 sep 2023 • 2 min
Den vanligaste missuppfattningen om Biblioteksbladet är att tidningen recenserar skönlitteratur och intervjuar författare. Det gör vi i stort sett aldrig. Men regler är till för att brytas så det senaste numret av tidningen är ett helt nummer om böcker.
21 sep 2023 • 2 min
När satsningen Stärkta bibliotek tas bort vill regeringen inrätta ett nytt stöd för läsfrämjande. Det nya stödet innebär dock betydligt mindre pengar.
20 sep 2023 • 2 min
Satsningen på stärkta bibliotek upphör. I stället föreslår regeringen och Sverigedemokraterna en mindre satsning på 40 miljoner kronor för folkbibliotekens läsfrämjande arbete.
20 sep 2023 • < 1 min
Varifrån kommer detta yrkande om den enda tillåtna åsikten?
Svensk Biblioteksförening borde ställa sig den frågan, i eget framtida intresse.
Enligt min mening domineras ”debatten” om Ukraina av detaljer i stället för av någon helhet.
Helheten är, som jag ser den, att USA sedan 1945 har bedrivit en rad krig i syfte att säkra sin tillgång till andra länders råvaror. Så var det 1973 om Chiles koppar, så var det 2003 om Iraks olja.
Nu har turen kommit till Rysslands tillgångar av gas och jordartsmetaller. Tillgångar som USA saknar, och som är nödvändiga i den framtida digitaliserade och fossiloberoende ekonomin. Detta pågående krig förs inte från Ryssland mot Ukraina, utan från USA mot Ryssland, med USA-dominerade Nato som mellanhand.
När svenska organisationer upplever tryck att ta ställning i ”konflikten”, borde första frågan vara hur ”konflikten” har uppstått, och vilka parterna egentligen är.
Om vi inte ställer oss sådana frågor deltar vi i ett skeende om vilket vi inget vet, och är nyttiga för en part vars syften vi inte känner, eller vill känna.
Jag anser att bibliotek ska hålla sig utanför dagspolitiken. I synnerhet bör bibliotekens företrädare förhålla sig mycket skeptiska till sådana påtryckare som vill att alla ska peka åt samma håll, vilket det hållet än är.
Utan en sådan skepsis deltar bibliotekens företrädare i ett antidemokratiskt spel, som ingalunda rimmar med bibliotekens roll som ett utrymme för fritt tänkande.
Gösta Nydren, f d journalist för fackpress