Striden är över för Internet Archive

10 dec 2024 • 2 min

Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.

Brewster Kahle, grundare av Internet archive. Foto: Rory Mitchell

I ett kort blogginlägg meddelade Internet Archive häromdagen sitt beslut att inte överklaga ett domstolsavgörande från i höstas, utan att i stället acceptera utslaget.

Det betyder att sista ordet är sagt i en tvist som började sommaren 2020 när det omfattande och starkt idealistiska nätbiblioteket stämdes av bokförlagen Hachette, HarperCollins, Penguin Random House och Wiley för brott mot upphovsrätten. Skälet var NEL, National Emergency Library, som Internet Archive tog initiativ till för att göra litteratur tillgänglig under pandemins första fas, då en stor del av det amerikanska samhället var nedstängt. Med NEL hävde Internet Archives sin vanliga policy som begränsar antalet utlån relaterat till hur många fysiska exemplar av en bok arkivet har i sin ägo. NEL stod vidöppet.

Biblioteksbladet har sedan dess återkommande  skrivit om rättsprocessen och även intervjuat Internet Archives grundare Brewster Kahle.

Förra året kom en fällande dom i en federal domstol som gick ut på att tvinga Internet Archive att kraftigt reducera tillgängliga boktitlar. Domen överklagades och tidigare i september kom utslaget från en högre rättslig instans – i linje med ställningstagandet från förra våren.

”Vi respekterar rättens slutsats, och samtidigt som vi är ledsna över de konsekvenser det för med sig för våra användare och framtiden för alla biblioteket, står Internet Archive starkt och övertygat i vårt mål att ge universell tillgång till all kunskap”, skrev Brewster Kahle i ett blogginlägg.

Detta är detta avgörande som Internet Archive slutligen har valt att inte överklaga. Den ideellt drivna verksamheten tvingas därmed betala ett okänt, men med säkerhet stort, belopp pengar för att täcka förlagens rättegångskostnader.

Samtidigt som den utdragna frågan om NEL nått sitt slut, har en annan rättslig tvist bara börjat. Internet Archive har stämts av en grupp skivbolag, med jättarna Sony Music och Universal i täten, för sitt initiativ The Great 78 Project. Sällsynta musikinspelningar från 1900-talets första hälft, utgivna på 78-varvsskivor, ”stenkakor”, görs tillgängliga via nätet. Arkivet innehåller hundratusentals inspelningar men skivbolagen har koncentrerat sig på 4 142 stycken, de flesta av kända artister som Billie Holiday, Louis Armstrong, Elvis Presley, Chuck Berry, Hank Williams, Frank Sinatra, Benny Goodman och Peggy Lee. Bolagen kräver 150 000 i skadestånd per inspelning, alltså totalt drygt 621 miljoner dollar.

Tvisten är ännu inte löst. Om den skulle gå skivbolagens väg är det osannolikt att Internet Archive överlever.

0 kommentarer

Senaste nytt

Debatt

Debatt: Läromedelsförfattarnas analys brister

Begagnatmarknaden bär inte skulden för krisen för svensk kurslitteratur. Läromedelsförlagen måste erbjuda en bra betallösning för e-böcker, skriver Lars Iselid, forskningsbibliotekarie, i ett svar på Per Kornhalls förslag som han kallar för konstgjord andning.

24 jan 2025 • 3 min

Nyheter

Bibliotekspersonal filmades – upplevdes som obehagligt

På två bibliotek i Stockholm senaste veckan har personalen filmats av personer som också har ställt frågor. Båda incidenterna har anmälts och upplevts som obehagliga av personalen. ”Vi ser över våra riktlinjer”, säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.

23 jan 2025 • 2 min

Digitalisering

Unik studenthistoria digitaliserad

Vilka var 1700-talets studenter på V-Dala nation i Uppsala? Det och andra historiska uppgifter om studenterna universitetet finns nu att hitta för alla i digitaliserad form. ”Otroligt fascinerande material.”

23 jan 2025 • 3 min

Internationellt

Dansk encyklopedi ratar Meta

Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.

13 jan 2025 • 2 min

Kommentar

SvD:s ledarsida klipper och klistrar

I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.

11 jan 2025 • 3 min