Prenumerera på vårt nyhetsbrev
De viktigaste nyheterna direkt i din inkorg!
5 apr 2024 • 2 min
Attackerna mot biblioteken trappas upp i USA. Ett nytt lagförslag förbjuder medlemskap i den amerikanska biblioteksföreningen.
Böcker som har plockats bort från amerikanska bibliotek handlar ofta om hbtqi-frågor eller rasism. Även Amanda Gormans omskrivna tal vid Joe Bidens presidentinstallation har plockats ner från bibliotekshyllor.
Under senare år har radikalakonservativa republikaner trappat upp sina ansträngningar att rensa bibliotek och skolor från litteratur som till exempel innehåller hbtqi-perspektiv och beskrivningar av USA:s rasistiska historia.
Det starkaste och mest välorganiserade motståndet mot detta kommer från American library association (Ala), landets motsvarighet till Svensk biblioteksförening, grundad så tidigt som 1876. Ala sammanställer årligen en översikt om försöken att förbjuda böcker – Biblioteksbladet berättade nyligen om den senaste rapporten – och är också delaktigt i Banned Books Week som har arrangerats sedan 1982 och förra året fick en svensk efterföljare.
Det är därför inte helt oväntat att Ala från republikanskt håll nu pekas ut som en fiende.
I Louisiana lade i förra veckan en ledamot i delstatens representanthus fram ett förslag med det uppenbara syftet att minska Alas inflytande. En lag föreslås förbjuda bibliotek att använda offentliga medel för att betala medlemskap i Ala. Det ska heller inte vara tillåtet för biblioteksanställda att på bibliotekets bekostnad delta i utbildningar eller konferenser som helt eller delvis arrangeras av Ala.
Enligt förslaget ska den som bryter mot lagen kunna dömas till böter på upp till tusen dollar och till fängelse i upp till två år, med straffarbete som möjlig del av straffet.
Förslaget är undertecknat Kellee Hennessy Dickerson, republikansk ledamot i representanthuset som har kommenterat sitt initiativ med att pengar i delstaten hellre ska användas lokalt än gå till en nationell organisation.
Samtidigt har två andra lagförslag registrerats i Louisiana vars syfte är att häva det undantag som sedan länge inneburit att folkbibliotek och skolbibliotek inte varit berörda av delstatens lagstiftning mot obscenitet.
”Jag har sett böcker som lever upp till kriterierna för att kallas obscena, och jag vill inte se dem på biblioteken”, förklarar den republikanska politikern Josh Carlson, som ligger bakom ett av förslagen, för tidningen Louisiana Illuminator.
Om lagförslagen går igenom kan bibliotekarier riskera fängelsestraff på två till fem år och böter på 10 000 dollar om böcker påträffas som anses obscena påträffas på bibliotekets hyllor.
Det är mycket möjligt att lagförslagen går igenom i Louisiana. Delstatens senat och representanthus domineras för närvarande av Republikanerna.
Det är bättre och billigare att rädda böcker och annat tryckt material om det görs direkt efter en översvämning eller annan naturkatastrof. Därför bygger Tyskland just nu en flotta av ambulanser för böcker och arkivmaterial.
17 jan 2025 • 4 min
Bibliotek är bra på beredskap, men kan bli bättre. En kurs ska göra Sverige än mer redo för både kris och krig.
16 jan 2025 • 2 min
Bibliotek är viktiga resurser under brandkatastrofen i Kalifornien, slår den amerikanska biblioteksföreningen fast. ”Tillsammans kan vi stärka våra samhällens motståndskraft.”
14 jan 2025 • 2 min
Minst fyra bibliotek i norra Stockholm har under årets första dagar använts som täckmantel för att bedragare ska komma åt bankuppgifter och i nästa steg pengar. Sex polisanmälningar har hittills gjorts.
13 jan 2025 • 4 min
Den danska motsvarigheten till Nationalencyklopedin, Lex, upphör med annonsering i sociala medier. Valet att i stället gynna traditionella medier beskrivs som en investering i demokrati och ett upplyst samhälle.
13 jan 2025 • 2 min
I maj 2015 väckte skribenten Paulina Neuding debatt om hot och stök på bibliotek. I en ny artikel framställer hon problemen som bestående – men har behövt gräva djupt för att hitta sina bästa exempel.
11 jan 2025 • 3 min
Nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet av tillgänglighetsdirektivet försenas för e-böcker. Branschens aktörer är nöjda över beskedet.
9 jan 2025 • 2 min
EU:s tillgänglighetsdirektiv ska börja gälla i sommar. Men nödvändiga grundlagsändringar gör att införandet när det gäller e-böcker måste skjutas på framtiden, enligt en utredning som lades fram på tisdagen.
7 jan 2025 • < 1 min
Doktoranden Camilla Lindelöw trodde att forskare redan arbetade mycket med text- och datautvinning, TDM, från upphovsrättskyddat material och att det fanns processer för det. Men så är det inte. ”Jag skulle önska att lärosätesbiblioteken uppmärksammade detta i sina förhandlingar genom krav på förlagen.”
7 jan 2025 • 5 min
En tillbakablick på året som gått visar att de biblioteksfrågor som dominerade handlade om skolbibliotek, ekonomi, anmälningsplikt och läshjälp för studenter. God jul önskar Biblioteksbladet!
20 dec 2024 • 6 min
Mitt i en turbulent tid står biblioteken starka för utbyte av idéer, berättelser och fakta. Vårt förtroende i samhället ökar – nu gäller det att förvalta det, skriver Miriam Nauri i en julkrönika.
19 dec 2024 • 2 min
På Södertörns högskola har 26 procent av studenterna tillgång till talbokstjänsten Legimus. Bibliotekschefen Lotta Janson är trygg med att behoven bedöms tillräckligt noggrant.
19 dec 2024 • 3 min
0 kommentarer