USA:s biblioteksförening mål i kulturkriget

5 apr 2024 • 2 min

Attackerna mot biblioteken trappas upp i USA. Ett nytt lagförslag förbjuder medlemskap i den amerikanska biblioteksföreningen.

Under senare år har radikalakonservativa republikaner trappat upp sina ansträngningar att rensa bibliotek och skolor från litteratur som till exempel innehåller hbtqi-perspektiv och beskrivningar av USA:s rasistiska historia.

Det starkaste och mest välorganiserade motståndet mot detta kommer från American library association (Ala), landets motsvarighet till Svensk biblioteksförening, grundad så tidigt som 1876. Ala sammanställer årligen en översikt om försöken att förbjuda böcker – Biblioteksbladet berättade nyligen om den senaste rapporten – och är också delaktigt i Banned Books Week som har arrangerats sedan 1982 och förra året fick en svensk efterföljare.

Det är därför inte helt oväntat att Ala från republikanskt håll nu pekas ut som en fiende.

I Louisiana lade i förra veckan en ledamot i delstatens representanthus fram ett förslag med det uppenbara syftet att minska Alas inflytande. En lag föreslås förbjuda bibliotek att använda offentliga medel för att betala medlemskap i Ala. Det ska heller inte vara tillåtet för biblioteksanställda att på bibliotekets bekostnad delta i utbildningar eller konferenser som helt eller delvis arrangeras av Ala.

Enligt förslaget ska den som bryter mot lagen kunna dömas till böter på upp till tusen dollar och till fängelse i upp till två år, med straffarbete som möjlig del av straffet.

Förslaget är undertecknat Kellee Hennessy Dickerson, republikansk ledamot i representanthuset som har kommenterat sitt initiativ med att pengar i delstaten hellre ska användas lokalt än gå till en nationell organisation.

Samtidigt har två andra lagförslag registrerats i Louisiana vars syfte är att häva det undantag som sedan länge inneburit att folkbibliotek och skolbibliotek inte varit berörda av delstatens lagstiftning mot obscenitet.

”Jag har sett böcker som lever upp till kriterierna för att kallas obscena, och jag vill inte se dem på biblioteken”, förklarar den republikanska politikern Josh Carlson, som ligger bakom ett av förslagen, för tidningen Louisiana Illuminator.

Om lagförslagen går igenom kan bibliotekarier riskera fängelsestraff på två till fem år och böter på 10 000 dollar om böcker påträffas som anses obscena påträffas på bibliotekets hyllor.

Det är mycket möjligt att lagförslagen går igenom i Louisiana. Delstatens senat och representanthus domineras för närvarande av Republikanerna.

0 kommentarer

Senaste nytt

Nyheter

Så ska bokens värde säkras

Politiken bryr sig inte om litteraturen. Det anser Sveriges författarförbund som samlar representanter från litteraturområdet för att stärka branschens intressen.

15 maj 2024 • 2 min

Politik

Få "library lovers" i Sverige

I en ansats att lyfta biblioteksfrågorna har organisationen Public Libraries 2030 utmanat EU-parlamentariker att bli en biblioteksälskare, en "library lover". I Sverige är det bara en politiker som har antagit utmaningen.

7 maj 2024 • 3 min