USA:s biblioteksförening mål i kulturkriget
5 apr 2024 • 2 min
Attackerna mot biblioteken trappas upp i USA. Ett nytt lagförslag förbjuder medlemskap i den amerikanska biblioteksföreningen.
Böcker som har plockats bort från amerikanska bibliotek handlar ofta om hbtqi-frågor eller rasism. Även Amanda Gormans omskrivna tal vid Joe Bidens presidentinstallation har plockats ner från bibliotekshyllor.
Under senare år har radikalakonservativa republikaner trappat upp sina ansträngningar att rensa bibliotek och skolor från litteratur som till exempel innehåller hbtqi-perspektiv och beskrivningar av USA:s rasistiska historia.
Det starkaste och mest välorganiserade motståndet mot detta kommer från American library association (Ala), landets motsvarighet till Svensk biblioteksförening, grundad så tidigt som 1876. Ala sammanställer årligen en översikt om försöken att förbjuda böcker – Biblioteksbladet berättade nyligen om den senaste rapporten – och är också delaktigt i Banned Books Week som har arrangerats sedan 1982 och förra året fick en svensk efterföljare.
Det är därför inte helt oväntat att Ala från republikanskt håll nu pekas ut som en fiende.
I Louisiana lade i förra veckan en ledamot i delstatens representanthus fram ett förslag med det uppenbara syftet att minska Alas inflytande. En lag föreslås förbjuda bibliotek att använda offentliga medel för att betala medlemskap i Ala. Det ska heller inte vara tillåtet för biblioteksanställda att på bibliotekets bekostnad delta i utbildningar eller konferenser som helt eller delvis arrangeras av Ala.
Enligt förslaget ska den som bryter mot lagen kunna dömas till böter på upp till tusen dollar och till fängelse i upp till två år, med straffarbete som möjlig del av straffet.
Förslaget är undertecknat Kellee Hennessy Dickerson, republikansk ledamot i representanthuset som har kommenterat sitt initiativ med att pengar i delstaten hellre ska användas lokalt än gå till en nationell organisation.
Samtidigt har två andra lagförslag registrerats i Louisiana vars syfte är att häva det undantag som sedan länge inneburit att folkbibliotek och skolbibliotek inte varit berörda av delstatens lagstiftning mot obscenitet.
”Jag har sett böcker som lever upp till kriterierna för att kallas obscena, och jag vill inte se dem på biblioteken”, förklarar den republikanska politikern Josh Carlson, som ligger bakom ett av förslagen, för tidningen Louisiana Illuminator.
Om lagförslagen går igenom kan bibliotekarier riskera fängelsestraff på två till fem år och böter på 10 000 dollar om böcker påträffas som anses obscena påträffas på bibliotekets hyllor.
Det är mycket möjligt att lagförslagen går igenom i Louisiana. Delstatens senat och representanthus domineras för närvarande av Republikanerna.
Senaste nytt
Sluta tvivla – hoten mot demokratin är på riktigt
"Är inte de här som kallar sig nazister egentligen bara några få knäppgökar?", undrade en besökare nyligen när Jan Scherman besökte biblioteket i Arboga. Den här krönikan är hans svar på frågan.
16 sep 2024 • 3 min
Urholkning av budgetar för public service oroar
En oroväckande urholkning av budgeten för public service lyfts fram i remissvar till regeringens utredning om public services uppdrag.
13 sep 2024 • 2 min
Efter hat och hot: nu läser dragqueens sagor i riksdagen
Den 24 september läser teatersällskapet Bland drakar och dragqueens sagor i riksdagens andrakammarsal. Alla ledamöter är inbjudna. Initiativtagare är Jan Jönsson (L), oppositionsborgarråd i Stockholm, och organisationen Civil Rights Defenders, och riksdagens tvärpolitiska hbtqi-nätverk står för inbjudan.
12 sep 2024 • 2 min
De är höstens krönikörer
Biblioteksbladet vill att fler personliga och initierade röster med ett ärende ska höras. Miriam Nauri och Jan Scherman är höstens krönikörer.
11 sep 2024 • < 1 min
Boktips på nytt sätt
Vilken bok önskar du att du kunde läsa igen som om det var för första gången? Sandra Johnsons fråga gav hundratals svar och inspirerade Åsa Nilsson på Flens bibliotek till ett nytt sätt att ge besökarna boktips.
10 sep 2024 • 4 min
Årets pristagare: ”Jag har visat dem vad ett skolbibliotek kan vara”
Hur lyckas man med skolbiblioteket? Stick ut hakan och visa vad en bibliotekarie kan erbjuda, säger Felix Sjögren på Årets skolbibliotek.
9 sep 2024 • 3 min
Symbolisk timme för läsning
På söndag är det FN:s läskunnighetsdag och mellan klockan sju och åtta på kvällen infaller Lästimmen, ”Read Hour”. En symbolisk timme för att uppmärksamma vikten av läsning, som i år utökas till en hel helg.
6 sep 2024 • 2 min
Svensk kommitté skapad för att skydda kulturarvet
Säkerhetsläget i Europa ställer nya krav på kunskap om kulturarvet. I dagarna bildas en nationell kommitté i Sverige för att skydda kulturarvet.
5 sep 2024 • < 1 min
Ett folkbibliotek för alla – vad betyder det?
Konflikter om vem biblioteket ska vara till för blir ofta en antingen-eller-fråga om huruvida neutralitet är möjlig, skriver doktoranden Anne-Sofie Elbrønd Nissen. ”Genom att fokusera på när och hur konkreta aktiviteter bidrar till att göra biblioteket till en plats för alla blir det möjligt att ha mer nyanserade diskussioner om dess demokratiska roll.”
4 sep 2024 • 5 min
Efter hackerattacken: KB lär av brittiska erfarenheter
Tio månader efter ransomwareattacken mot British Library är flera fysiska och digitala arkiv fortfarande stängda. ”Det finns ingen silver bullet som kan rädda och försvara oss”, säger KB:s it-chef om händelsen.
3 sep 2024 • 3 min
Prischanser för Biblioteksbladet
Nomineringar till Publishingpriset i två kategorier kan ge åtråvärda prisstatyetter senare i höst. ”Glädjande att ansträngningarna uppmärksammas”, säger Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson.
2 sep 2024 • < 1 min
Prisat skolbibliotek ”fullt integrerat”
Skolbiblioteket på Nydalaskolan i Malmö har gått från att vara en separat enhet till att vara helt integrerad i skolverksamheten. Nu utnämns det till Årets skolbibliotek.
2 sep 2024 • < 1 min
0 kommentarer