Många bibliotek deltar när Banned Books Weeks arrangeras i Sverige

9 okt 2023 • 2 min

I dag, måndag, startar Banned Books Week som för första gången arrangeras i Sverige. Gensvaret är stort, berättar Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.

Gensvaret är stort när Banned Books Week för första gången arrangeras i Sverige. Runt 150 aktörer – mest bibliotek – vill ta del av kampanjmaterialet som visas upp av Svenska Pens kommunikatör Lovisa Olai och verksamhetschefen Hanna Nordell.

I USA har Banned Books Week ägt rum varje år sedan 1982 för att uppmärksamma betydelsen av tillgång till information och att denna frihet inte är självklar överallt. Nästa vecka får den amerikanska traditionen en svensk efterföljare på initiativ av Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar. Vi drar igång med ganska korta tidsmarginaler, men i och med att ämnet är så pass aktuellt så ville vi köra direkt, säger Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.

Runt 150 verksamheter över hela landet, varav en majoritet är folk- och skolbibliotek, har anmält intresse att delta och få tillgång till det material som har framställts. Det rör sig framför allt om affischer och gördlar att sätta runt förbjudna böcker med en QR-kod som gör det möjligt att komma åt information om var och varför just den titeln har förbjudits.

Dessutom finns det en lista med förbjudna böcker som satts samman med inspiration från USA där det varje år tas fram en förteckning över de böcker som utmanas mest på landets bibliotek.

– Det som skiljer vårt arbete är att vi har försökt bredda den geografiska blicken och har börjat lägga till mer internationella exempel, som böcker förbjudna i Kina eller i Belarus. Det kommer vi att fortsätta med, så listan kommer att byggas på, säger Hanna Nordell.

Det stora intresset för Banned Books Week tror Hanna Nordell beror på oro över det snabbt växande fenomenet med förbud mot enskilda boktitlar i USA.

– Men också liknande tendenser i Sverige med polarisering och en ängslighet kring framför allt barn- och ungdomslitteratur.

Bara under förra hösten infördes nästan 1500 nya bokförbud i amerikanska delstater. Som en reaktion växer just nu rörelsen Books Unbanned fram där bibliotek i delar av landet där informationsfriheten ännu inte har inskränkts, gör sina bestånd tillgängliga för barn och ungdomar i delstater drabbade av bokförbud. Initiativet togs av Brooklyn Public Library och bibliotek i Seattle, Los Angeles och Boston har hittills anslutit sig.

Dawit Isaak-biblioteket som tillsammans med Svenska Pen står bakom svenska Banned Books Week har även tagit initiativ till en vecka senare i höst då all förbjuden konst kommer att uppmärksammas, vilket Biblioteksbladet tidigare berättat om.

1 kommentarer

  1. Jag tycker att det är väldigt viktigt att det här uppmärksammas och att vi inte förhåller oss till fenomenet som om det bara vore något som hände i andra länder och att man problematiserar begreppet censur. 2003 så valde man att inte köpa in Harry Potter från Solängsskolan i Örkelljunga. Det var också ”Harry Potter förbud” dvs man fick inte ta med sig egna böcker (eller ha Potter på tröjan etc.) Skolan och i utsträckningen skolbiblioteken kan göra så baserat på värdegrund men folkbiblioteken borde stärkas i sitt uppdrag.

Senaste nytt

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min

Reportage

Hon vill knyta ihop Europas bibliotek

Axiells nya vd Maria Wasing har stora tankar om tillväxt och bolaget betydelse. Men fler bibliotek än de i Nacka räknar hon inte med att företaget kommer att driva. ”Inte strategiskt viktigt för oss.”

9 apr 2024 • 6 min

Internationellt

Böckerna som censureras mest

Försöken att få bort böcker som handlar om sex, hbqi-frågor eller rasism eskalerar i USA. Här är de tio böcker som ansågs farligast 2023 och som plockades bort mest från bibliotekshyllorna.

8 apr 2024 • < 1 min

Essä

En kamp för herravälde och profit

Traditionell vetenskaplig publicering utmanas av idén om öppen tillgång. Gustaf Nelhans skriver om risker och svårigheter och om hur forskarsamhället måste förändras för att idealet ska bli verklighet.

3 apr 2024 • 7 min

Nyheter

Blev du lurad?

Färgkoordinerade böcker i Höganäs, litteratur för vänsterhänta i Järfälla och utlån av sol-el i Ljungby. Många bibliotek skämtade på första april.

2 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Lätt att få jobb för bibliotekarier

I takt med att AI används alltmer kommer bibliotekariernas kompetens att bli mer eftertraktad. Det spår Saco i sin senaste rapport och slår fast att det kommer att vara fortsatt lätt för bibliotekarier att hitta jobb.

27 mar 2024 • < 1 min