Många bibliotek deltar när Banned Books Weeks arrangeras i Sverige

9 okt 2023 • 2 min

I dag, måndag, startar Banned Books Week som för första gången arrangeras i Sverige. Gensvaret är stort, berättar Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.

Gensvaret är stort när Banned Books Week för första gången arrangeras i Sverige. Runt 150 aktörer – mest bibliotek – vill ta del av kampanjmaterialet som visas upp av Svenska Pens kommunikatör Lovisa Olai och verksamhetschefen Hanna Nordell.

I USA har Banned Books Week ägt rum varje år sedan 1982 för att uppmärksamma betydelsen av tillgång till information och att denna frihet inte är självklar överallt. Nästa vecka får den amerikanska traditionen en svensk efterföljare på initiativ av Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.

– Det har varit ett fantastiskt gensvar. Vi drar igång med ganska korta tidsmarginaler, men i och med att ämnet är så pass aktuellt så ville vi köra direkt, säger Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.

Runt 150 verksamheter över hela landet, varav en majoritet är folk- och skolbibliotek, har anmält intresse att delta och få tillgång till det material som har framställts. Det rör sig framför allt om affischer och gördlar att sätta runt förbjudna böcker med en QR-kod som gör det möjligt att komma åt information om var och varför just den titeln har förbjudits.

Dessutom finns det en lista med förbjudna böcker som satts samman med inspiration från USA där det varje år tas fram en förteckning över de böcker som utmanas mest på landets bibliotek.

– Det som skiljer vårt arbete är att vi har försökt bredda den geografiska blicken och har börjat lägga till mer internationella exempel, som böcker förbjudna i Kina eller i Belarus. Det kommer vi att fortsätta med, så listan kommer att byggas på, säger Hanna Nordell.

Det stora intresset för Banned Books Week tror Hanna Nordell beror på oro över det snabbt växande fenomenet med förbud mot enskilda boktitlar i USA.

– Men också liknande tendenser i Sverige med polarisering och en ängslighet kring framför allt barn- och ungdomslitteratur.

Bara under förra hösten infördes nästan 1500 nya bokförbud i amerikanska delstater. Som en reaktion växer just nu rörelsen Books Unbanned fram där bibliotek i delar av landet där informationsfriheten ännu inte har inskränkts, gör sina bestånd tillgängliga för barn och ungdomar i delstater drabbade av bokförbud. Initiativet togs av Brooklyn Public Library och bibliotek i Seattle, Los Angeles och Boston har hittills anslutit sig.

Dawit Isaak-biblioteket som tillsammans med Svenska Pen står bakom svenska Banned Books Week har även tagit initiativ till en vecka senare i höst då all förbjuden konst kommer att uppmärksammas, vilket Biblioteksbladet tidigare berättat om.

1 kommentarer

  1. Jag tycker att det är väldigt viktigt att det här uppmärksammas och att vi inte förhåller oss till fenomenet som om det bara vore något som hände i andra länder och att man problematiserar begreppet censur. 2003 så valde man att inte köpa in Harry Potter från Solängsskolan i Örkelljunga. Det var också ”Harry Potter förbud” dvs man fick inte ta med sig egna böcker (eller ha Potter på tröjan etc.) Skolan och i utsträckningen skolbiblioteken kan göra så baserat på värdegrund men folkbiblioteken borde stärkas i sitt uppdrag.

Senaste nytt

Ledare

Omfamna, bemästra och använd AI

Bilderna i nya numret av Biblioteksbladet är AI-genererade. Skulle tidningen även kunna skrivas av en chatbot? "Svaret är nej, men jag ändrar mig kanske om någon lyckas instruera en AI att skriva texter som berör på samma sätt som Annika Nordenskiölds bilder", skriver Thord Eriksson.

30 nov 2023 • 2 min

Digitalisering

Gammal data hotas av utrotning

Med språk hämtat från naturvetenskapens larm om utsatta djurarter listar Digital Preservation Coalition hotade ”digitala arter”. Några är på väg att försvinna, andra är redan så gott som borta – och följderna är förödande, varnar organisationen.

28 nov 2023 • 3 min