Många bibliotek deltar när Banned Books Weeks arrangeras i Sverige
9 okt 2023 • 2 min
I dag, måndag, startar Banned Books Week som för första gången arrangeras i Sverige. Gensvaret är stort, berättar Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.
I USA har Banned Books Week ägt rum varje år sedan 1982 för att uppmärksamma betydelsen av tillgång till information och att denna frihet inte är självklar överallt. Nästa vecka får den amerikanska traditionen en svensk efterföljare på initiativ av Svenska Pen och Dawit Isaak-biblioteket i Malmö.
– Det har varit ett fantastiskt gensvar. Vi drar igång med ganska korta tidsmarginaler, men i och med att ämnet är så pass aktuellt så ville vi köra direkt, säger Svenska Pens verksamhetschef Hanna Nordell.
Runt 150 verksamheter över hela landet, varav en majoritet är folk- och skolbibliotek, har anmält intresse att delta och få tillgång till det material som har framställts. Det rör sig framför allt om affischer och gördlar att sätta runt förbjudna böcker med en QR-kod som gör det möjligt att komma åt information om var och varför just den titeln har förbjudits.
Dessutom finns det en lista med förbjudna böcker som satts samman med inspiration från USA där det varje år tas fram en förteckning över de böcker som utmanas mest på landets bibliotek.
– Det som skiljer vårt arbete är att vi har försökt bredda den geografiska blicken och har börjat lägga till mer internationella exempel, som böcker förbjudna i Kina eller i Belarus. Det kommer vi att fortsätta med, så listan kommer att byggas på, säger Hanna Nordell.
Det stora intresset för Banned Books Week tror Hanna Nordell beror på oro över det snabbt växande fenomenet med förbud mot enskilda boktitlar i USA.
– Men också liknande tendenser i Sverige med polarisering och en ängslighet kring framför allt barn- och ungdomslitteratur.
Bara under förra hösten infördes nästan 1500 nya bokförbud i amerikanska delstater. Som en reaktion växer just nu rörelsen Books Unbanned fram där bibliotek i delar av landet där informationsfriheten ännu inte har inskränkts, gör sina bestånd tillgängliga för barn och ungdomar i delstater drabbade av bokförbud. Initiativet togs av Brooklyn Public Library och bibliotek i Seattle, Los Angeles och Boston har hittills anslutit sig.
Dawit Isaak-biblioteket som tillsammans med Svenska Pen står bakom svenska Banned Books Week har även tagit initiativ till en vecka senare i höst då all förbjuden konst kommer att uppmärksammas, vilket Biblioteksbladet tidigare berättat om.
1 kommentarer
Senaste nytt
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Jag tycker att det är väldigt viktigt att det här uppmärksammas och att vi inte förhåller oss till fenomenet som om det bara vore något som hände i andra länder och att man problematiserar begreppet censur. 2003 så valde man att inte köpa in Harry Potter från Solängsskolan i Örkelljunga. Det var också ”Harry Potter förbud” dvs man fick inte ta med sig egna böcker (eller ha Potter på tröjan etc.) Skolan och i utsträckningen skolbiblioteken kan göra så baserat på värdegrund men folkbiblioteken borde stärkas i sitt uppdrag.