USA: Kraftig ökning av försöken att censurera böcker
18 mar 2024 • < 1 min
Under 2023 intensifierades försöken att få bort böcker från amerikanska folkbibliotek och skolor. Antalet ifrågasatta boktitlar steg med 65 procent jämfört med föregående år.
Allt fler böcker censureras i USA, många med hbtqi-tema.
En majoritet av de böcker som drog till sig vrede och ogillande hade gemensamt att de handlade om eller var skrivna av personer som var rasifierade eller hade hbtqi-koppling, konstaterar den amerikanska biblioteksföreningen, Ala.
Under 2023 var 4 240 boktitlar föremål för försök till censur, enligt den årliga sammanställningen från organisationens enhet för intellektuell frihet, Oif. Det innebär en ökning med 65 procent jämfört med 2022, som i sin tur var ett år med betydligt fler försök till censur än 2021.
Utöver att de böcker som censorerna riktat in sig på har vissa teman gemensamt, konstaterar Ala tre huvudsakliga trender:
- Påtryckningarna riktades mot folkbibliotek och skolor och den största ökningen gällde biblioteken där antalet försök att tränga undan böcker steg med 92 procent jämfört med 2022. Ökningen på skolbiblioteken uppgick till 11 procent.
- Försöken till censur var organiserade av grupper eller enskilda individer som i allmänhet koncentrerade sig på en stor mängd titlar åt gången.
- I 17 delstater noterades försök att censurera fler än 100 boktitlar: Colorado, Connecticut, Florida, Idaho, Illinois, Iowa, Kentucky, Maryland, Missouri, North Carolina, Ohio, Pennsylvania, Tennessee, Texas, Utah, Virginia och Wisconsin.
Den årliga listan med de tio mest utsatta böckerna kommer att offentliggöras måndagen den 8 april. Datumet sammanfaller med starten av USA:s nationella biblioteksvecka och har på Alas initiativ för andra året utlysts som en dag för rätten till läsning.
1 kommentarer
Senaste nytt
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?
Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?
29 nov 2024 • 2 min
Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp
I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.
28 nov 2024 • 2 min
Tillgång till bibliotek en mänsklig rättighet
En lag som får papperslösa att dra sig för att gå till biblioteket, hade varit ett brott mot internationell rätt. Det slås fast av FN:s särskilda rapportör för kulturella rättigheter.
28 nov 2024 • 3 min
Förslag: Ge biblioteken uppdrag att informera om AI
Hundra miljoner kronor om året till folkbiblioteken för att sprida kunskap om AI. Det är ett av förslagen i AI-kommissionens slutrapport.
26 nov 2024 • < 1 min
53 878 ska rapportera papperslösa – sista ordet är inte sagt
Bibliotekarier och andra yrkesgrupper undantas från plikten att rapportera papperslösa. Men så länge andra offentliganställda förväntas ägna sig åt angiveri kan företeelsen sprida sig.
26 nov 2024 • 2 min
Jag tror att biblioteken i framtiden kommer att försöka jobba mer mot att aktivt bli sociala forum och den hör frågan kommer att vara viktig. Dawit Isaak-biblioteket är jätteviktigt i det här sammanhanget och redan nu efterlyser jag en starkare uppslutning för det biblioteket och exempelvis vårt depåbibliotek som också bidrar till en viss bredd som vi kan trösta oss med när vi motiverar att vi inte köper in allt.
Ibland så har vi en tendens att förfasa oss över vad som händer där borta i otäcka USA men det är antagligen en förvaring om framtiden.
Det är viktigt att vi står upp för hbtq litteraturen när det ifrågasätts men även undersöka andra saker som skaver.
Våld? Booktok böcker? Hur vi hanterar ”forskare” som Graham Hancock som måste få höras men samtidigt bör ha ”foliehatt på”-märkning på biblioteket.