Oro för hot och politisk inblandning visar enkät från Dik
6 dec 2022 • 2 min
Medlemmar i fackförbundet Dik oroar sig för att allmänhetens förtroende för öppenhet och demokrati minskar. Många oroar sig också för att politiker inte ska värna principen om armlängds avstånd.
Medlemmar i Dik berättar om hur politiker vill blanda sig i verksamheten, exempelvis när det gäller regnbågsflaggan. Bilden är från Almedalsbiblioteket i Visby.
Genomgående bland svaren i Diks enkät till förbundets offentliganställda medlemmar, bland dem många bibliotekarier, märks en oro för hur stabil principen om armlängds avstånd är. Även om relativt få medarbetare har utsatts för direkt politisk påverkan i sin yrkesutövning finns en oro, konstaterar Dik i rapporten som har fått namnet Vi vet ju hur det blev i Sölvesborg.
En medlem beskriver det så här: ”Det förekommer outtalade ’regler’. Som att man inte får ta in artister som anses vara SD-kritiska, inte skylta med regnbågar, inte visa bilder från författarsamtal för att författaren har slöja osv.”
En annan medlem berättar om politikers försök att påverka verksamheten: ”Oftast försöker man göra det på ett sätt så att det inte kan bevisas om det skulle hamna i media.”
Av dem som svarade på enkäten berättade 200 personer att de har uppvaktats med krav eller önskemål från politiker eller högre tjänstemän vid sidan av ordinarie beslutsvägar.
Mer än två tredjedelar av de svarande anser också att det allmänna förtroendet minskar för öppenhet och demokrati.
En stor andel, över hälften, uppger också att tonaliteten i valrörelsen ökar risken för hat och hot mot deras arbetsplats eller verksamhet. Flera vittnar också om trakasserier, kränkningar och hot.
Med anledning av rapportens resultat kräver Dik att grundfinansieringen till kulturen stärks och att de offentliga arbetsgivarna tar ett större ansvar för hot som riktas mot medarbetare. Dik föreslår också att Myndigheten för kulturanalys får i uppdrag att granska otillbörlig politisk påverkan av offentlig kulturverksamhet, bland annat biblioteken.
Många av Diks medlemmar är bibliotekarier, men här finns också arkivarier, kommunikatörer och museianställda. Totalt svarade knappt 3 500 personer som är offentliganställda och medlemmar i Dik på enkäten. Hela rapporten finns att läsa här.
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer