Arkitektur: Inget skryt, tack!
14 aug 2023 • 5 min
Danska Den Sorte Diamant och Dokk1, finska Ode, norska Deichman, Stormen och Vennesla. I andra nordiska länder är det en självklarhet att nya bibliotek är stora påkostade märkesbyggnader. Men inte i Sverige. Om bibliotekscheferna själva får välja är annat viktigare.

Dokk 1 i Aarhus, Centralbiblioteket Ode i Helsingfors, Deichmann Bjørvika i Oslo och Den Sorte Diamant i Köpenhamn.
– Våra biblioteksbesökare tycker så klart att det är jättetrevligt med ett stort fint bibliotek. Men om man lägger mycket pengar på stora bibliotek så finns det risk i tuffa ekonomiska tider att politikerna ser att de behöver dra ner på annat. Och då kan det vara enkelt att minska öppettiderna.
– Det viktigaste är bra tillgänglighet. Människor tenderar att besöka närbiblioteken oftare så jag har hellre ett mindre bibliotek med bra öppettider och god personaltäthet än ett stort skrytbygge med sämre öppethållande.

Den som säger det är bibliotekschefen i Uppsala, Mohammed Mekrami. Han är en av deltagarna i ett rundabordssamtal mellan ett antal bibliotekschefer, kulturproducenter och arkitekter. Nyréns arkitektkontor i Stockholm har bjudit in personer från olika regioner för att få biblioteksvärldens syn på ”möjligheter och utmaningar” när nya bokpalats ska skapas.
Här sitter även chefer från bland annat Gävle och Södertälje som båda bygger nya kulturhus: Agnes i Gävle och Futurum i Järna. Hur de kommer att stå sig i nationell och kanske internationell jämförelse får vi återkomma till nästa år när de står klara.
Samtalet här hos Nyréns böljar, men två ord är gemensamma: tillgänglighet och flexibilitet. Biblioteksvärlden vill ha generösa, lättillgängliga, flexibla hus i en snabbt föränderlig värld. Alla suckar tungt inför den fyraåriga cykel av politiska beslut som kan innebära att biblioteksbesökarna vill ha något helt annat när det väl byggs än de ville ha när besluten fattades.
I Uppsala har man efter en genomgång av verksamheten tittat på hur man kan skapa bibliotek utifrån geografiska förutsättningar. I välbärgade områden kan det finnas mindre bibliotek med ökad självservice. Större bibliotek, med generösa öppettider och personaltäthet, placeras i noder där fler människor rör sig. Och så återigen områdesanpassade bibliotek i socioekonomiskt utsatta områden.
– Jag tror att man behöver tänka alla nivåer: både större och mindre bibliotek. Om vi kan möta kommuninvånarna bättre i ett stort bibliotek än i ett mindre så vill jag självklart ha det. Men för många boklånare kan även en buss eller cykel som möter upp med böcker vara viktigt, säger Mohammed Mekrami vid rundabordssamtalet.
När arkitekten Gert Wingårdh – vars arkitektfirma står bakom ett av Sveriges senaste högprofilerade bibliotek i Örebro kulturkvarter – förra året talade om huset var han starkt kritisk mot att det saknas en efterfrågan på visionär arkitektur i biblioteksvärlden. Men när Biblioteksbladet senare pratar med Mohammed Mekrami avvisar han kritiken.
– Vi bibliotekschefer behöver förhålla oss till de ekonomiska ramarna. Skulle alla få de pengar de äskade skulle vi så klart ha fler märkesbyggnader till bibliotek, säger han.
– Mitt drömbibliotek är flexibelt över tid och i nuet. Jag skulle vilja se mer av enkla draglösningar så att man snabbt kan ändra rummen efter de behov som finns. Det tycker jag är visionärt.
En förebild såg han själv för några år sedan i Singapore. På många sätt motsatsen till ett stort påkostat och välgestaltat hus. I stället ett bibliotek med örat mot gatan. För att få unga att upptäcka böcker hade biblioteket flyttat in i ett kombinerat kafé och klädbutik.
– Så snillrikt. När vi i väst pratar om att bygga avdelningar för ungdomar och barn så hade man här gått hela vägen. Man hade tagit reda på vad som är relevant för unga just här och just nu. Det var böcker kopplade till kläder och fika men också till innehållet i att skapa bibliotek; böcker om idéer och design.
Den flexibiliteten, att snabbt kunna ändra om, är det han är ute efter. Där och då var det kläder och fika, i dag kanske det är spel och datorer.
– Barn och unga är här och nu. För att nå dem kan vi inte vänta på politiska beslut som kan ta fyra, fem år.
Mohammed Mekrami leker också med tanken på hur det skulle vara ifall biblioteken fick arbeta med ett riskkapitalistiskt tänk.
– Jag tyckte det var hemskt när jag första gången hörde om riskkapitalismens ”perform or die”-motto, men nu har jag det nedtecknat på en post it-lapp vid skrivbordet.
– Jag tror absolut inte på att privatisera våra bibliotek, men att ha kniven på strupen kan vara bra ibland. Om vi var konkurrensutsatta på riktigt, skulle vi då agera likadant som i dag eller skulle det få oss att våga tänka helt annorlunda?

Kulturproducenten Cecilia von Strokirch har projektlett flera biblioteksombyggnader i både Stockholm och Södertälje. Hon efterfrågar en större djärvhet:
– Vi måste ha modiga lokaler som, i sin kontext, vågar göra något extra. Vi kan inte bara göra mellanmjölk. Det får vi inga extra besökare av.
Det ska inte vara något ”verklighetsfrämmande skrytbygge”, men det behöver finnas en ”wow-känsla”, anser hon. Funktion och syfte måste finnas och få synas.
Bibliotek behöver ha något i ögonhöjd som väcker intresse, anser hon och tar biblioteket i samhället Hölö i Södertälje kommun som exempel. Här växer en specialritad hylla fem-sex meter upp i taket. Det går såklart inte att enkelt hämta något högst upp, men så är det bara gamla kopior av kommunala protokoll som står där.
– Det är absolut inte funktionellt, men något som kittlar sinnena, säger hon.
Hon vänder sig mot uppfattningen att bibliotek ska vara tysta. Såklart ska det finnas en viss nivå av lugn och ro, ett andrum för stressade besökare, menar hon. Men barn låter och glada herrar som läser tidning pratar högt. Att skapa akustik som separerar tysta och ljudligare rum blir då väldigt viktigt.
Hon tycker inte att man bara kan sätta upp hyllor, trycka in böcker och sedan kalla det ett bibliotek.
– Tyvärr ser många skolbibliotek ut så. Men då är det ju inte ett riktigt bibliotek.
I sitt arbete i både storstad och en något mindre stad ser hon skillnad på politikernas efterfrågan på visionär arkitektur. I Södertälje kommer tjänstemännen närmare politiken.
– Jag upplever att våra politiker blir glada när vi tar i lite. I en mindre kommun är det lättare att uppfatta hur viktigt det är att göra något extra.
Nya bibliotek och kulturhus i Sverige
- Agnes kulturhus, Gävle. Arkitekt: Nyréns arkitektkontor. År: beräknas vara klart 2024
- Futurum i Järna. Arkitekt: Nyréns arkitektkontor. År: beräknas vara klart 2024
För att kunna förbättra verksamheten i den kulturmärkta byggnaden undersöker medarbetare hur besökarna upplever biblioteket. Med hjälp av svaren bygger de snabbt prototyper som testas direkt på besökarna. Till exempel har man testat med fler studieplatser på entréplanet.
Frågan om vad som ska hända med stadsbiblioteket har staden brottats med i flera år. Om det blir ytterligare en arkitekttävling tänker Ewa Andersson att det bästa kanske vore att låta Asplunds hus var kvar som ett skönlitteraturens hus och bygga nytt på helt annan plats.
Just nu är hon nöjd med att ha fått ett politiskt beslut om att undersöka hur verksamheten och tekniken i stadsbiblioteket ska utvecklas.
– Det blir att ändra lite här och där. Skapa mer rum för barn, flytta kaféet, eller det som visar sig förbättra användarupplevelsen och tillgodose besökarnas och verksamhetens behov.
Även hon menar att det visst finns en efterfrågan på visioner:
– Men kanske räcker det inte med att bara vi som jobbar inom biblioteksvärlden vill ha visionär arkitektur. Det måste finnas någon politiskt vilja också, säger hon och drömmer om politiker eller mecenater som kliver fram och vill bygga nya storslagna bibliotek.
Text: Anders Frelin, journalist och arkitekt
Fakta Moderna och hyllade bibliotek och kulturhus i Norden
- Finland: Ode i Helsingfors. Arkitekt: ALA Arkitekter. År: 2018
- Danmark: Den Sorte Diamant i Köpenhamn. Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects. År: 1999
- Dokk1 i Aarhus. Arkitekt: Schmidt Hammer Lassen Architects. År: 2015
- Norge: Deichmann Bjørvika i Oslo. Arkitekt: Lund Hagem Arkitekter och Atelier Oslo. År: 2020
- Vennesla bibliotek. Arkitekt: Helen & Hard. År: 2011
- Stormen i Bodø. Arkitekt: DRDH. År: 2014
- Sverige: Kulturhuset Spira i Jönköping. Arkitekt: Wingårdhs. År: 2011
- Sara Kulturhus i Skellefteå. Arkitekt: White. År: 2021
- Örebro kulturkvarter. Arkitekt: Wingårdhs. År: 2021
Senaste nytt

Nya avslöjanden i bok om jakten på KB-mannens böcker – ”Agerade inte ensam”
Efter över tolv års letande har jakten på de stulna KB-böckerna blivit en egen bok. Författarna kan nu berätta att KB-mannen till en början inte agerade ensam.
19 sep 2023 • 6 min

Inga fler avhopp att vänta
När fackförbundet Dik lämnar Ifla finns 26 svenska medlemmar kvar i den kritiserade biblioteksfederationen. Trots all kritik tyder inget på att fler kommer att lämna.
18 sep 2023 • 4 min

Ministern om anmälningsplikt för skolbibliotekarier: ”Barnkonventionen gäller”
Kommer anmälningsplikten att gälla för skolbibliotekarier? Barnkonventionen gäller, konstaterar skolminister Lotta Edholm och skolbibliotek är självklart en del av utbildningsväsendet.
15 sep 2023 • 2 min

Besked: Alla elever ska få tillgång till bemannat skolbibliotek
Från och med 2026 läggs 433 miljoner kronor per år för att garantera att alla elever får tillgång till bemannade skolbibliotek. Det meddelar arbetsmarknadsminister Johan Pehrson och skolminister Lotta Edholm.
15 sep 2023 • 2 min

Ola Pilerot: "Vad tycks om bibliotekariens kunskap?"
Gång på gång ställs frågan om vad den som jobbar på bibliotek bör kunna. Men för att tala om nödvändig kompetens måste verksamheten ses i relation till övergripande samhällsströmningar, skriver Ola Pilerot.
14 sep 2023 • 6 min

KB: Kostnaderna en tickande bomb
Kungliga biblioteket känner av höjd hyra och inflation. Men framåt hänger de verkligt dramatiska kostnadsökningarna ihop med den digitala lagringen, säger riksbibliotekarie Karin Grönvall.
13 sep 2023 • 2 min

Hyreshöjningar för miljoner väntar för Stockholms stadsbibliotek
En allt större andel av Stockholms stadsbiblioteks budget går åt till hyror. "När hyrorna ökar så mycket krävs en större omprioritering", säger stadsbibliotekarie Daniel Forsman.
12 sep 2023 • 2 min

Björn Orring lämnar Svensk biblioteksförening
Han ser tillbaka på närmare åtta år av opiononsarbete för svenska bibliotek. "Det handlar om vad vi gör tillsammans."
11 sep 2023 • 2 min

Lagar med mål att skrämma lärare och bibliotekarier
En våg av statlig lagstiftning sveper över USA:s skolor. Målet är att skrämma lärare, bibliotekarier och administratörer till självcensur, menar Pen America i en ny rapport.
11 sep 2023 • < 1 min

Dik lämnar: ”Iflas agerande skandalöst, oacceptabelt och direkt provocerande”
Fackförbundet Dik har beslutat att lämna Ifla. Det går inte att fortsätta som medlem med hedern i behåll, enligt förbundsordförande Anna Troberg.
7 sep 2023 • < 1 min

Sociala medier viktiga för den som flyr
Tankesmedjan The Immigration Policy Lab (IPL) publicerade tidigare i somras en studie där man har tittat närmare på hur flyktingar och migranter använder sig av sociala medier för att ta del av och själva dela information.
7 sep 2023 • < 1 min

Brist på erfarna bibliotekarier
Nyutexade bibliotekarier har möjlighet att välja och vraka bland jobben. Men för arbetsgivarna är det tuffare.
6 sep 2023 • 4 min
0 kommentarer