Wingårdh sågar nya svenska bibliotek
22 sep 2022 • 2 min
Arkitektur präglad av trygg konsensus och brist på visioner. Det var den beska domen från arkitekten Gert Wingårdh när han talade på Chalmers årliga bibliotekskonferens.

”Reclaiming the room” var temat för Chals, Chalmers biblioteks konferens som ägde rum på onsdagen.
Dagen avslutades av Gert Wingårdh och Sara Helder från arkitektfirman Wingårdhs som ligger bakom ett av senare års mest högprofilerade biblioteksbyggen, inrymt i Kulturkvarteret i Örebro som invigdes för ett år sedan.
De båda arkitekterna var inte entydigt förtjusta i slutresultatet.
– Om vi fick göra ett bibliotek till, så skulle vi vilja göra en massa olika rum, som en labyrint, eller en slags basar, sa Gert Wingårdh.
Invändningarna andades inte självkritik utan kretsade kring omständigheterna som präglat själva projektet.
– Vi skulle kunna ha nått mycket längre, säger Gert Wingårdh efteråt till Biblioteksbladet.
Problemet, menar han, har inte i första hand varit brist på resurser, utan snarare hur själva processen gått till och inte minst att arkitektur och byggnation sker separerat från arbetet med inredningen.
– Det fanns inte budget så att det gick att specialrita inredning, men vi kunde inte ta in vilken möbelleverantör som helst. Några leverantörer visade förslag där det inte fanns ett spår av vårt koncept, det var helt nya möbler, färger och förslag, säger Sara Helder.
För att påverka urvalet lade Wingårdhs resurser på att vara med och utvärdera möbelleverantörernas anbud. Om ”fel” anbud vunnit hade det invändiga slutresultatet hamnat långt från Wingårdhs ursprungliga koncept.
– Då hade inte en enda pryttel varit lik det vi hade gjort, säger Sara Helder.
Gert Wingårdh menar att processen, som inte varit unik för Kulturkvarteret, går ut över slutresultatet.
– Vi blir tvungna att hålla tillbaka vår kreativitet för att vi ska vara tillräckligt konventionella så att någon ska våga välja oss.
Att rita bibliotek är en prestigeuppgift för arkitekter.
– En av de saker man vill göra, enligt Gert Wingårdh.
Så hur står sig biblioteksarkitekturen i Sverige mot nybyggen i till exempel Norge och Danmark?
– Jag tycker inte att vi är speciellt bra alls, säger han.
Det enda nyare byggnation som han framhåller är Högskolan Dalarnas bibliotek, invigt 2014 och ritat av den danska arkitektfirman Adept Architects med extern konstnärlig utsmyckning av Jeppe Hein.
– Jag uppfattar inte att det finns någon efterfrågan på något mer visionärt. Det är också det som är drivkraften att vara med i ett sådant här sammanhang, säger han och syftar på Chalmers konferens.
Senaste nytt

Höga elpriser leder till färre turer för bokbussen
De höga elkostnaderna tvingar kultur- och fritidsförvaltningen i Malung-Sälen till stora besparingar. För biblioteket leder det till strypt vikariepott och färre turer för bokbussen.
7 feb 2023 • 2 min

SKR: ”Tuffa år framför oss”
Liksom all kommunal verksamhet drabbas även biblioteken i det svåra ekonomiska läget, säger SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog. "Det är så här det ser ut just nu."
7 feb 2023 • 3 min

2023 ett magert år för folkbiblioteken
Resurserna för nästan 90 procent av landets folkbibliotek har krympt 2023, visar Biblioteksbladets årliga enkätundersökning. Skälet är nedskurna budgetar, hög inflation eller både och.
6 feb 2023 • 2 min

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer