Bibliotek förbereder sig för flyktingvåg
4 maj 2022 • 3 min
Det är ont om böcker på ukrainska. Men liksom många bibliotek runt om i Sverige förbereder sig Tranströmerbiblioteket i Stockholm för att ta emot ukrainska flyktingar på flera sätt.

Rebecca Medici, Max Edenborg och Erik Olsson på Tranströmerbiblioteket förbereder verksamheten för den flyktingvåg som troligen väntar från Ukraina.
– Det är svårt att hitta böcker på ukrainska. Vi har några, men det finns inte så mycket, säger Erik Olsson, enhetschef på Tranströmerbiblioteket på Medborgarplatsen i Stockholm.
BTJ har noterat att efterfrågan på ukrainska böcker har ökat kraftigt och flera titlar sålde snabbt slut när kriget bröt ut. Förra veckan meddelade dock BTJ att nya barn- och ungdomsböcker snart kommer in, med hjälp av ukrainska förlag och samarbeten i Polen. På sikt ska BTJ även försöka få hit mer vuxenlitteratur på ukrainska.
– Det är svårt att hitta i hela Sverige. Vi får prioritera att ha trygga rum här, dit barn och vuxna kan komma, säger Erik Olsson.

Nu förbereder sig personalen för att ta emot de flyktingar som tvingas lämna Ukraina efter Rysslands anfall. Då är den ordinarie verksamheten viktig och mycket av förberedelserna handlar om att nå ut till flyktingarna när de har hunnit etablerat sig lite.
– Vi har inte märkt att det har kommit ukrainska flyktingar än. Men vi jobbar för att förbereda oss för att de kommer när de börjar få något av ett vanligt liv. Då finns vi här.
Information för delar av programverksamheten, som språkcafé och svenska med baby, har översatts till ukrainska. Till sommaren väntar de sig att fler ukrainska flyktingar kommer att hitta till biblioteken.
– Vi satsar på att fortsätta språkcaféerna under sommaren och inte pausa som vi brukar göra, säger Rebecca Medici, producent på Tranströmerbiblioteket.
– Och vi samarbetar med etableringscentret Welcome house för att nu ut. Där finns information på ukrainska nu.


Men biblioteken behövs inte bara för flyktingar när ett krig bryter ut. När Ryssland invaderade Ukraina blev det tydligt för personalen på Tranströmerbiblioteket att många av besökarna behövde en plats att mötas på och tala om det som skedde.
– Det är särskilt viktigt just nu, säger Max Edenborg, producent.
– Folk har behov av att prata, söker kunskap och vill träffas.
På kvällen samma dag som kriget bröt ut hölls poesikväll på biblioteket. Mycket av det som lästes upp handlade om rädsla och krig.
– Det var tydligt den kvällen att många hade behov av att träffas fysiskt, för att dela det som är jobbigt med någon, säger Max Edenborg.
Sedan kriget bröt ut har många också vänt sig till biblioteket med frågor om skyddsrum och krisberedskap. På liknande sätt märkte bibliotekspersonalen vid Medborgarplatsen av vilken funktion biblioteket hade under pandemin. Många vände sig till biblioteket som höll öppet, trots restriktionerna. Inte minst ungdomar som behövde någonstans att studera när skolorna var stängda.
– Vi märker av det som händer i samhället. En del av vår möjliga roll i totalförsvaret är att finnas här som ett tryggt rum, säger Erik Olsson.

Senaste nytt

Använder spel för att nå biblioteksmålen
Spel- och spelkultur står i fokus för ett nytt expertnätverk. Målet är att höja kunskapsnivån på medlemmarna i Svensk biblioteksförening.
2 feb 2023 • 2 min

Iflas ordförande skjuter på budbäraren
Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.
1 feb 2023 • 3 min
”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”
”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.
31 jan 2023 • 3 min

Författare varnas för BTJ-tjänst
I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”
31 jan 2023 • 3 min

Öppet brev till Lotta Edholm: Vi måste prata om skolbiblioteken!
1613 personer från förlag, bibliotek, akademi och fackförbund skriver till skolministern: "En skola är en skola först när alla elever har ett skolbibliotek som är bemannat med en utbildad skolbibliotekarie."
30 jan 2023 • 2 min
Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer