SKR: ”Tveksamt att stänga alla bibliotek”

18 dec 2020 • < 1 min

Folkbibliotekens verksamhet bygger mycket på fysisk tillgänglighet, skriver Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) i ett förtydligande.

Eftersom bibliotekslagen säger att folkbibliotekens verksamhet ska vara tillgänglig för alla bedömer SKR att det är tveksamt om en kommun helt och hållet kan stänga alla kommunens bibliotek under en obestämd tidsperiod. Däremot har kommuner stor frihet att organisera utbudet av bibliotek. I lagen regleras inte öppettider och inte heller hur många bibliotek som ska vara öppna i en kommun.

SKR, som är en medlems- och arbetsgivarorganisation för kommuner och regioner, har fått många frågor om vad som gäller för bibliotekens verksamhet under pandemin och svarar på flera av dem på sin hemsida.

Bland annat skriver SKR att folkbibliotekens verksamhet ”i mångt och mycket bygger på att det finns en fysisk tillgänglighet till bibliotekens lokaler”.

En stor del av verksamheten kan dock erbjudas digitalt. Men bibliotekslagen ställer alltså krav på att biblioteken ska vara tillgängliga för alla. Eftersom alla människor av olika skäl inte kan ta del av verksamheten digitalt torde kravet på tillgänglighet innebära att de digitala delarna inte fullt ut kan ersätta möjligheten att få hjälp på plats. Men eftersom kommunen har stor frihet att forma biblioteksverksamheten, bör huvuddelen av verksamheten kunna erbjudas digitalt.

Hela skrivelsen finns att läsa här.

Läs mer ››

Regeringen: Stäng biblioteken omedelbart

Alvesta stänger – Västerås planerar för dubbla scenarier

Karin Linder, Svensk biblioteksförening: ”Fel att nämna bibliotek i samma mening som badhus”

0 kommentarer

Senaste nytt

Kommentar

Iflas ordförande skjuter på budbäraren

Avslöjandena om rötan inom Ifla fortsätter att ge eko. Den tyska tidningen BuB ägnar sin senaste utgåva åt historien och publicerar en intervju där Ifla-ordföranden Barbara Lison både bekräftar viktiga uppgifter och försöker undergräva Biblioteksbladets trovärdighet.

1 feb 2023 • 3 min

Nyheter

Författare varnas för BTJ-tjänst

I höstas lanserade BTJ sin nya tjänst för författarbesök på bibliotek. Nu varnar Författarcentrum sina medlemmar för att använda den. ”Vi oroar oss för en urholkning av arvodesnivåerna.”

31 jan 2023 • 3 min

Nyheter

Ny uppgörelse i Sölvesborg

Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.

26 jan 2023 • 2 min

Internationellt

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse

Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.

26 jan 2023 • 2 min

Nyheter

Populärt låna elmätare i söder

Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.

24 jan 2023 • 3 min