Alvesta stänger – Västerås planerar för dubbla scenarier

18 dec 2020 • 2 min

Stadsbiblioteket i Västerås håller stängt på lördag i väntan på ett mer långsiktigt beslut. I Alvesta stänger biblioteken.

Sent på fredagskvällen kom beskedet från Alvesta kommun. ”Alvesta följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer. De stänger biblioteken tills vidare”, skriver bibliotekschef Suzanne Hammargren i ett mejl.

I Alvesta har biblioteken klassats som samhällsviktig funktion. Per Gustafson är beredskapschef i kommunen.

– Min personliga uppfattning är att biblioteksverksamheten är en livlina för de ensamma.

Han ställer sig frågande till det sena beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten.

– Att komma med såna här grejer fredag eftermiddag, när alla har gått hem. Det är inte så lätt att fatta beslut då.

Även i Västerås har biblioteken klassats som samhällsviktiga och hållit öppet med begränsningar. Där samlades krisledningen för bland annat bibliotek till ett snabbt inkallat möte klockan 17.30 på eftermiddagen efter regeringens besked att all statlig, regional och kommunal verksamhet som ”inte är helt nödvändig” bör stänga omedelbart.

– Vi förbereder oss för att fatta ett beslut innan ordinarie öppettid i morgon, sade Niclas Lindberg, kulturchef i Västerås, efter mötet.

Sent på fredagskvällen beslutades att biblioteken ska hålla stängt på lördagen i väntan på ett mer långsiktigt beslut.

Niclas Lindberg, kulturchef i Västerås. Foto: Per Groth

Klockan 10 på lördagen skulle biblioteken har öppnat, men så blir det alltså inte.

Det försvårade att beskedet från regeringen kom så sent, enligt Niclas Lindberg.

– Det är otroligt lite rådrum. De pratar om att stänga omedelbart, då måste vi också agera omedelbart.

Dessutom var informationen till en början något otydlig, då statsministern inte nämnde biblioteken, medan Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör gjorde det.

Senare under kvällen har regeringen och Folkhälsomyndigheten skickat ut information där det framgår att biblioteken ingår i den verksamhet de anser ”inte helt nödvändig”.

– Det finns ett informationsglapp som inte underlättar beslutsfattandet.

Enligt Niclas Lindberg är det problematiskt att regeringen uppger biblioteken i samma mening som de säger ”icke helt nödvändig verksamhet” och hänvisar till att bibliotekslagen säger att folkbibliotekens verksamhet ska vara tillgänglig för alla.

Läs mer ›› SKR: ”Tveksamt att stänga alla bibliotek”

Läs mer ›› Karin Linder, Svensk biblioteksförening: ”Fel att nämna bibliotek i samma mening som badhus”

1 kommentarer

  1. Det låter inte direkt som någon effektiv åtgärd att stänga bibliotek så länge julhandeln kan pågå ungefär som vanligt i köpcentren.

Senaste nytt

Nyheter

Bibliotek oförberedda på lag om tillgänglighet

Nästa sommar träder en ny lag om tillgängliga medier i kraft. Myndigheten för tillgängliga medier informerar just nu bibliotekspersonal, men bilden är ännu oklar. "Vi vet inte riktigt hur bibliotek och läsare kommer påverkas."

23 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Nya namn föreslås till styrelsen

När ny styrelse ska väljas i Svensk biblioteksförening står två nya namn på valberedningens lista. Och ordförande Helene Öberg föreslås väljas om för ytterligare en tvåårsperiod.

17 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Oro för bristande engagemang i föreningen

Endast två motioner har lämnats in inför Svensk biblioteksförenings årsmöte. Något som skulle kunna tyda på ett svagt engagemang. Dessutom handlar motionerna om, ja precis, bristande engagemang i föreningen.

16 apr 2024 • 2 min

Nyheter

Edholm om skolbiblioteken: "Man måste börja nånstans"

Det är upp till lärosätena att åtgärda bristen på skolbibliotekarier. Det är ett besked från skolminister Lotta Edholm när hon besöker Bibliotekshögskolan i Borås. "Det är klart att unga människor får upp ögonen för yrket. Och när söktrycket ökar är det naturligt att utöka antalet platser."

11 apr 2024 • 5 min