Starka reaktioner på högerkrönika
14 mar 2025 • 2 min
Magnus Johanssons krönika om att vara höger och bibliotekarie ledde till ovanligt många reaktioner. Vissa tyckte att det var Biblioteksbladets sämsta publicering på länge, andra tackade för inspelet.

Många reagerade på krönikan om hur det är att ha politiska sympatier till höger och jobba i biblioteksvärlden.
Magnus Johansson berättade om en känsla av att inte riktigt höra till och ibland känna sig som ”ett störande inslag i en i övrigt harmonisk helhet”. Han lyfte vikten av att prata om snedfördelningen i politiska sympatier bland bibliotekariekåren.
”Fint att ni tar upp sånt”, skriver en läsare som känner igen sig i krönikan.
”Som liberal kan jag vittna om att jag i början av min bibliotekskarriär kände mig ovälkommen i biblioteksvärlden vid så många tillfällen att jag allvarligt övervägde att söka mig till någon annan sektor med högre i tak”, skriver en annan.
Ytterligare en läsare välkomnar att Biblioteksbladet har en ”högertomte som krönikör”.
Och medan det finns en rad läsare som resonerar kring eventuell politisk snedfördelning i kåren och vad det kan innebära, finns det också många som är kritiska. ”Ett lågvattenmärke till publicering”, skriver någon. En annan ifrågasätter att ”en vit kränkt man” tillåts skriva krönika i Biblioteksbladet och en annan tycker att högerdominansen inom polisen och finanssektorn borde diskuteras. Ytterligare någon tycker att publiceringen påminner om det läsaren anser är en ängslighet hos public service för att bli stämplad som vänster.
De allra argaste läsarna skriver till och med att Biblioteksbladet är ”ett skämt till tidning” och att publiceringen är ”ett fatalt misslyckande”.
Magnus Johansson själv tycker inte det han skrev är särskilt kontroversiellt och betonar att han inte ifrågasätter någon annans rättigheter, inte begär några stora anpassningar och definitivt inte någon kvotering. En del av kritiken tycker han snarare stärker bilden av det han försökte förmedla.
I mejl kommenterar han kritiken:
”Som varande en vit heterosexuell man, i toppen av den föreställda hierarkin, ses det då förstås som väldigt förkastligt att jag beklagar mig offentligt. Rent av som ett hån mot alla vilka antas befinna sig under mig i hierarkin. Och om detta kan jag egentligen bara konstatera att jag inte på det minsta sätt delar denna världsbild, utan tror på en mycket mer komplex verklighet.”
Angående vikten av att ha en mångfald av åsikter bland bibliotekarier tycker han att ett professionellt förhållningssätt från personalens sida borde vara nog, men hävdar också att snedfördelningen av politiska sympatier har lett till en politisk slagsida i många biblioteks utbud.
Biblioteksbladets chefredaktör Thord Eriksson, som beställt krönikan av Magnus Johansson, säger att valet av skribent var självklart.
– Han är en av våra mest engagerade läsare och det var självklart att någon gång uppmuntra honom att ta steget från kommentarsfältet till spalterna. Att hans text väcker reaktioner är inte direkt förvånande. Jag förvånas mer över att somliga verkar tycka att publiceringen borde ha stoppats. Varför? Det är ju en krönika. En annan gång är det någon annan som skriver, utifrån helt andra perspektiv.
Biblioteksbladet har under de senaste åren haft två krönikörer per säsong. I höstas turades publicisten Jan Scherman och Miriam Nauri, chef för Karolinska institutets bibliotek, om. Den här säsongen varvas Magnus Johansson med skolbiblioteksutvecklaren Maria Schedvin.
Läs också ›› Maria Schedvin: ”Bra med nya lagkrav om skolbibliotek – men det räcker inte”
1 kommentarer
Senaste nytt

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min

Tummen upp för förslag om e-böcker och tillgänglighet
Det var över lag positiva tongångar när remissinstanserna svarar på förslaget om grundlagsändring när det gäller tillgänglighet för e-böcker. Men med några särskilda uppmaningar till regeringen.
11 apr 2025 • < 1 min

Raoul Wallenberg-institutets bibliotek räddas
Framtiden för det unika mänskliga rättigheter-biblioteket har varit osäker. Nu meddelar regeringen att Raoul Wallenberg-institutet får 10 miljoner kronor för att rädda biblioteket.
9 apr 2025 • 2 min

"Han har koll på en massa saker som inte vi känner till"
En socionom fick ett vikariat på biblioteket i Ängelholm, där ungdomsgäng tidigare orsakat stök. ”Nu har vi nästan inga problem.”
9 apr 2025 • 3 min

Studie kring information i kris och krig
Hur ska information nå ut om det blir krig? Det har undersökts i en förstudie där både nyhetsmedier och bibliotek ingår. Tanken är att gå vidare med ett forskningsprojekt för att jobba fram en plan över hur information ska nå ut även till människor i utanförskap.
8 apr 2025 • 2 min

Bibliotekets ansvar att ge plats åt svåra ämnen
Biblioteket i Oskarshamn står öppet för nästan vilka debattörer som helst. ”När vi startade det här fick vi frågan: ’Men vad gör ni då om Sverigedemokraterna vill komma och prata?’ Ja, vi låter dem komma.”
7 apr 2025 • 4 min

Utlåningen av digitala medier ska samordnas
Nu ska en gemensam standard tas fram för utlåning av e-böcker och ljudböcker. Det blir Kungliga biblioteket som ska se till att utlåning av digitala böcker vid folkbiblioteken samordnas.
4 apr 2025 • < 1 min

Kritik mot förslag om ny myndighet – ”biblioteket påverkas kraftigt”
Specialbiblioteket på ArkDes ska flyttas till ett magasin på Nationalmuseum, enligt förslag från regeringens utredare. Mycket skulle gå förlorat om verksamheten flyttas till en administrativ enhet, varnar Lena Biörnstad Wranne, tidigare förstebibliotekarie på ArkDes.
3 apr 2025 • 2 min

Varsel väntar på Norrköpings stadsbibliotek – assistenterna ska bort
Norrköpings stadsbibliotek planerar en kompetensväxling som innebär att biblioteksassistenter måste sluta. Som mest ska 20 personer varslas. "Jag känner mig som en börda", berättar en av dem som berörs.
2 apr 2025 • 2 min
Eftersom åsiktsregistrering av arbetssökande inte är lagenligt kanske höjda löner vore ett sätt att göra yrket intressant för en bredare grupp?