Stärkt personal största behovet
14 feb 2022 • 2 min
Möjlighet att stärka personalen sticker ut som det största behovet på landets folkbibliotek när bibliotekschefer svarar på Biblioteksbladets enkätundersökning. Inte minst gäller det den utåtriktade verksamheten och möjligheten att nå fler.

”Vilket är det enskilt största behovet för biblioteksverksamheten i din kommun?” Så löd en av frågorna i den undersökning som runt 180 bibliotekschefer deltog i.
Stärkt mediebudget, stärkta resurser för annan verksamhet, bättre och mer ändamålsenliga lokaler och kompetensutveckling, önskar sig många. Men det som fler än hälften, 54,9 procent, behöver allra mest, är stärkt personal.
Samtidigt visar samma undersökning att budgeten har krympt på vart tionde folkbibliotek i landet och på många håll kämpar personal med att uppfylla sitt grunduppdrag.
Allt annat går att lösa, men vi har svårt att bemanna de bibliotek vi har med dagens personalbudget
En annan skrev: ”Om biblioteken ska göra skillnad och bidra till den demokratiska utvecklingen behöver vi vara många som delar på uppdraget, vi behöver vara en bred mångfald personer så att vi representerar olika grupper i vårt samhälle”.
En tredje chef konstaterade att de behöver förstärkning gällande såväl personalresurser som befintlig personals kompetenser ”utifrån nya utmaningar och ökade förväntningar och krav”.
Att kunna bemanna lånedisken samtidigt som man ska räcka till för all övrig läsfrämjande verksamhet, det lyftes också som ett ständigt och återkommande problem.
Rebecca Willoughby är bibliotekschef i Partille utanför Göteborg. Hon liksom Knivstas Carin Carlsson efterlyser personal som kan jobba med utåtriktad biblioteksverksamhet utanför bibliotekets väggar. De vill nå fler och nya biblioteksbesökare i sina kommuner.
”Jag tänker generellt att det är viktigt att synas mer i samhället.”, förklarar Rebecca Willoughby och fortsätter i sitt mejl:
”Många vet inte att vi exempelvis har böcker och tidningar på en mängd olika språk, tv-spel till utlån, e-tjänster för böcker och film för att nämna lite av det som finns. Biblioteken tillhör ju de facto alla invånare och därför borde också bibliotekets utbud och kompetens paketeras och marknadsföras trots att vi är en kommunal verksamhet”.
Hon menar att den utåtriktade verksamheten skulle kunna se ut på många olika sätt och om bara resurser och tid fanns så skulle det också finnas många kreativa idéer och lösningar. Hon lägger till att det är ett givet mål att jobba aktivt för att fler ska besöka biblioteket i Partille.
”Det gynnar individen och demokratin i stort om man kan läsa, förstå och uttrycka sin åsikt”.
Carin Carlsson i Knivsta använder ordet uppsökande i stället för utåtriktad verksamhet.
– Knivsta är en kommun som växer så det knakar och vi har inte blivit fler här på biblioteket på många, många år. Det är tydligt för oss, inte minst efter pandemin, att vi inte når alla. Till exempel har äldre på landsbygden här har haft problem att ta del av det vi erbjuder, säger Carin Carlsson.
Det är viktigt att få politiker att förstå vad det är vad vi gör på biblioteket
– Det är viktigt att få politiker att förstå vad det är vad vi gör på biblioteket. Att de inser att vi skapar möten och är en del av det inte minst barn och unga behöver för att ha en meningsfull fritid. Min åsikt är att biblioteket för att kunna klara sitt uppdrag och för att kunna möta framtida behov och arbeta mer flexibelt, behöver mer resurser, understryker Carin Carlsson.
Läs också ›› Minskad biblioteksbudget med 35 procent i Uppvidinge kommun
Fotnot: Enkäten genomfördes under januari och mejlades direkt till folkbibliotekens chefer i landets tio största kommuner. Övriga chefer har nåtts via den centrala mejladressen i respektive kommun. Svar kom från 184 av 290 kommuner.
Senaste nytt

Snart dags att söka Stärkta bibliotek – för sista gången
Alla landets kommuner har någon gång sökt bidrag från Stärkta bibliotek. När det snart är dags att söka igen är det för sista gången. Men nya stöd ska utredas.
27 jan 2023 • 2 min

Ny uppgörelse i Sölvesborg
Sölvesborgs kommunledning har slutit ännu en uppgörelse med chefen för biblioteket. Denna gång är det Anders Nylander som avslutar sin anställning.
26 jan 2023 • 2 min

Avhopp från Gates-finansierad Ifla-stiftelse
Beslut om framtid och ledning har fått tidigare Ifla-ordföranden Christine Mackenzie att lämna styrelsen för stiftelsen SIGL. Samtidigt pågår samtal med SIGL:s generalsekreterare Gerald Leitner, som sparkats från samma position inom Ifla, om en ny roll som rådgivare.
26 jan 2023 • 2 min
Högre arbetslöshet bland utrikesfödda bibliotekarier
Arbetslösheten är fyra gånger så hög bland bibliotekarier som är födda i utlandet än bland inrikesfödda. Det visar en granskning från Magasin K.
25 jan 2023 • < 1 min

Populärt låna elmätare i söder
Elmätare har funnits i många år på flera av landets folkbibliotek, men det är först under senaste året som låntagarna har fått upp ögonen för dem. Åtminstone i södra delarna av landet.
24 jan 2023 • 3 min

Romskt resursbibliotek placeras i Malmö
Det blir Biblioteken i Malmö som får uppdraget att vara värd för resursbiblioteket för romani chib.
20 jan 2023 • < 1 min

Besked om skolbibliotek uteblev
Vikten av läsning lyftes på skolministerns och utbildningsministerns pressträff på fredagen. Men ingen nämnde skolbiblioteken.
20 jan 2023 • < 1 min

Tror på effekt av tillträdesförbudet
I sin bok Stök på bibliotek konstaterar Gunnar Rensfeldt att varken stöket eller varianter av tillträdesförbud är något nytt. Han tror att lagen om tillträdesförbud kommer att göra skillnad.
19 jan 2023 • 4 min

Små bibliotek för alla – en rörelse över hela världen
Små bibliotekslådor, Little Free Library, är en läsfrämjande rörelse som har spridit sig över världen. Målet är att få fler barn och unga att läsa.
18 jan 2023 • < 1 min

Debatt om anmälningsplikt, armlängds avstånd och hat och hot
Bibliotek ska vara tillgängliga för alla – men skuggsamhället måste bekämpas, skriver kulturminister Parisa Liljestrand i sitt svar på Lawen Redars två interpellationer som nu debatteras i riksdagen. ”Vilka undantag som ska finnas från anmälningsplikten behöver utredas närmare.”
17 jan 2023 • < 1 min

Bibliotekarie i topp tio bland unga tjejers önskan om yrke
Att jobba som bibliotekarie må inte vara den största drömmen bland ungdomar, men en färsk rapport visar att yrket finns med på topp tio när unga kvinnor listar vad de kan tänka sig jobba med. Intresset är mindre bland unga män.
17 jan 2023 • 1 min

Tisdag i riksdagen med debatt om bibliotek
Kan bibliotek fortsätta vara en plats för alla om Tidöavtalets anmälningsplikt av papperslösa drivs igenom? Hur ska hat och hot mot bibliotekspersonal motverkas? I morgon, tisdag kommer frågorna att debatteras i riksdagen.
16 jan 2023 • < 1 min
0 kommentarer