”Vi blev förvånade över Lotta Edholms svala intresse”

31 jan 2023 • 3 min

”Vi måste prata om skolbibliotek”, skriver 1613 personer i ett öppet brev till Lotta Edholm. Igår träffade brevets initiativtagare skolministern. De är frågande över bemötandet de fick.

Hilma Olsson, förläggare på bokförlaget Hegas, läser upp brevet om skolbiblioteket som 1613 personer skrivit under. I bakgrunden Hegas vd Kinn Danielsson och brevets mottagare, skolminister Lotta Edholm. Foto: Caisa Rasmussen/TT

En fråga Biblioteksbladet ställde till riksdagspartierna i en enkät inför valet förra året rörde Gustav Fridolins utredningsförslag om skolbibliotek:
Alla elever ska ha tillgång till ett bibliotek som i första hand ska vara beläget i deras egen skola samt vara bemannat.
Borde utredningsförslaget förverkligas?

Svaret från Liberalerna, det parti som genom Lotta Edholm innehar skolministerposten sedan i höstas, var att förslaget ska genomföras.

Även Moderaterna och Kristdemokraterna förklarade sig positiva – Moderaterna kritiserade till och med den sittande regeringen för att inte ha genomfört förslaget.

I riksdagen för en vecka sedan svarade Lotta Edholm på en interpellation om skolbibliotek från den tidigare kulturministern Amanda Lind (MP). I debatten som följde antydde hon att något är på gång:

”Jag tycker att skolbiblioteken fyller en enormt viktig roll som det är i dag, men vi hoppas att vi så småningom ska komma fram till ett lagförslag om skolbiblioteken.”

När Lotta Edholm i går tog emot skarpa uppmaningar om att satsa på skolbibliotek i ett öppet brev undertecknat av 1613 personer med koppling till förlag, bibliotek, akademi och fackförbund, borde det följaktligen inte vara svårt för henne att göra verklighet av Fridolins drygt två år gamla förslag.

Detta var också andemeningen budskapet som initiativtagarna till brevet, Hilma Olsson och Kinn Danielsson som är förläggare respektive vd på bokförlaget Hegas, hade med sig när de i går träffade skolministern.

– Vi blev väldigt förvånade över Lotta Edholms svala intresse för biblioteksfrågan, säger Hilma Olsson.

Vid mötet ställdes frågan om hur skolministern kommer att agera för att utredningens förslag, som hennes parti uttalat att det står bakom, ska förverkligas.

– Det hade hon inget svar på, beskedet var bara att frågan bereds i regeringskansliet, säger Hilma Olsson.

Nästa fråga var hur Edholm tänker agera för att beredningen ska gå snabbare.

– Det verkar inte finnas någon vilja att påskynda processen.

Hilma Olsson tycker att svaren är märkliga i ljuset av Liberalernas tidigare besked om utredningsförslagen.

– Hur mycket får man ställa sig bakom ett förslag och säga att man är för, utan att agera? Var går gränsen rent moraliskt för hur positiv man är i teorin när man inte gör något i praktiken?

Ministerns ointresse ledde till att mötet inte blev så lösningsorienterat som Hilma Olsson och hennes kollega hade hoppats.

Ett konkret förslag från dem var att arrangera ett seminarium i riksdagen. Lotta Edholms var positiv till förslaget, men visade inget intresse för att medarrangera seminariet, enligt Hilma Olsson.

– Till slut frågade jag om det här alls är en prioriterad fråga för Liberalerna och det ville hon inte heller svara på. Det fanns en försiktigt negativ och defensiv känsla i mötet, säger Hilma Olsson.

Hon och kollegan Kinn Danielsson jobbar på ett bokförlag. Varför är de så djupt engagerade i frågan om skolbibliotek?

Hilma Olsson förklarar att Hegas utgivning vänder sig till barn och ungdomar med någon form av lässvårighet och att vägledning till läsning på rätt nivå är särskilt betydelsefull för den gruppen.

– Skolbibliotekarien är viktigare för våra läsare än för de starka läsarna, även om en skolbibliotekarie så klart är viktig för alla läsare. Men det som gör att Hegas har engagerat sig är att böcker inte når fram till de svaga läsarna om det inte finns någon som är expert på att förmedla dem.

Biblioteksbladet har sökt Lotta Edholm för att få hennes kommentarer om det öppna brevet och besöket igår.

1 kommentarer

  1. Jag tycker att det är dags att sluta förvänta sig att den sittande regeringen kommer göra något som helst i arbetet för denna fråga. Liberalerna är det minsta partiet i regeringen. I praktiken är det M och SD som styr, och att de partierna inte prioriterar skolbiblioteksfrågan är ju inte förvånande. Skolministern har dessutom ett bagage från friskolesektorn som ytterligare lägger sten på bördan. Att dra igång ett initiativ som Hilma och Kinn har gjort är fint och behjärtansvärt, och det bör göras fler gånger för att visa att vi inom biblioteksvärlden inte tänker släppa frågan, men med sittande regering råder helt andra prioriteringar. Det är rent ut sagt svagt.

Senaste nytt

Nyheter

Vad ska hända med Birgitta Dahls privata bibliotek?

Innan före detta talmannen Birgitta Dahl gick bort försökte hon hitta ett nytt hem för sitt privata bibliotek, bestående av tiotusentals volymer. Det arbetet pågår fortfarande, nu med hjälp från vännen Lars Ilshammar. Frågan är: Vem vill ta emot samlingen?

29 nov 2024 • 2 min

Nyheter

Analog utlåning i Kumla efter cyberangrepp

I början av november drabbades Kumla kommun av ett cyberangrepp som påverkade biblioteket och bokbussen. Sedan dess har nästan all utlåning skötts analogt och biblioteket har uppmanat låntagare att ha kvar böckerna hemma.

28 nov 2024 • 2 min