Vi ses i Visby!
7 jun 2023 • 2 min
Torsdagen den 29 juni handlar det om bibliotek i Almedalen. Tillsammans med Biblioteken på Gotland och Svensk biblioteksförening arrangerar Biblioteksbladet en heldag med samtal och debatt på Almedalsbiblioteket. Här är programmet.

Madelaine Jakobsson, Mats Svegfors, Brit Stakston, Alexander Christiansson, Carl Heath och Emelie Wislander är några av paneldeltagarna under Biblioteksbladets dag i Almedalen.
11–11.30
Hur nära får politiker gå?
Begreppet armlängds avstånd har toppat kulturdebatten under det senaste året. Är det rimligt att politiker lägger sig i? Anar vi slutet på friheten för det offentligt finansierade konst- och kulturlivet?
Medverkande: Jan Jönsson, oppositionsborgarråd (L) i Stockholm, Alexander Christiansson, kulturpolitisk talesperson (SD) och Helene Öberg, ordförande i Svensk biblioteksförening.
11.45–12.15
Hur ska offentligt finansierad kultur skyddas från klåfingrighet?
Kultursamverkansmodellen ses över och utredningen ska lämnas till kulturministern i slutet av september. Kan armlängds avstånd komma att skrivas in som krav för att få bidrag enligt modellen? Och kommer medel till kommuner och folkbiblioteken att ingå i det nya förslaget?
Medverkande: Mats Svegfors, särskild utredare i kultursamverkansutredningen.
13–13.30
Hur mycket algoritmer tål demokratin?
Med hjälp av sociala medier kan politiska krafter redan vrida opinionen i ett land. Hela tiden förfinas teknik och metoder. Hur ser egentligen hoten ut – och hur kan vi försvara oss?
Mediestrategen Brit Stakston, medgrundare av Blankspot och ledamot i Svensk biblioteksförenings styrelse, samtalar med Carl Heath, senior forskare vid Rise och tidigare regeringens särskilde utredare för medie- och informationskunnighet och värnandet av det offentliga samtalet.
14–14.30
Så bidrog skolbiblioteket till höjda resultat
När Hammarkullsskolan anställde en utbildad skolbibliotekarie lyfte elevernas prestationer. Kan det verkligen vara så enkelt?
Samtal med Linnea Lindquist, biträdande rektor vid Hammarkullsskolan i Göteborg.
15–15.30
Därför satsar Malmö på bibliotek
Nya bibliotek i stadsdelarna Hyllie och Rosengård, fristadsförfattare och stadsarkivets satsning på Dawit Isaak-biblioteket med förbjuden litteratur. Malmö satsar – vad får staden tillbaka?
Medverkande: Emelie Wieslander, enhetschef Dawit Isaak-biblioteket och Janne Grönholm, kulturnämndens ordförande (MP) i Malmö.
15.45–16.15
Skolbibliotek på varje skola – hur ska kommunerna gå med på det?
För över två år sedan kom utredningsförslaget om skolbibliotek med utbildad personal på varje skola. SKR avvisade förslaget medan flera partier som nu är i regeringsställning ställde sig bakom det. Hur kan kommunerna övertalas?
Medverkande: Madelaine Jakobsson, ordförande (C) i SKR:s beredning för utbildningsfrågor samt kommunstyrelsens ordförande i Nordmaling och Helene Öberg, ordförande Svensk biblioteksförening.
Senaste nytt

Låt oss stärka svenska studenters förmåga att läsa
Många studenter på universitet och högskolor har svårt att läsa längre texter. Därför borde läsfrämjande arbete bli en del av lärosätenas uppdrag, skriver 21 bibliotekarier.
29 apr 2025 • 3 min

Ny inriktning för gammalt bibliotek – ”grönt och solidariskt”
Biblioteket som plats är i ständig förändring. Det märks på Heinrich Böll-biblioteket i Berlin. Där står hållbarhetstänket i centrum.
28 apr 2025 • 6 min

Är det alltid bra att läsa? Eller finns det skadliga böcker?
Dark Romance är populärt bland ungdomar – men något vi borde prata om, skriver Magnus Johansson som undrar över biblioteksvärldens tystnad om genren. Beror det på glädje över att unga faktiskt läser och att deras läsval därför inte ifrågasätts?
25 apr 2025 • 3 min
Man vill skratta åt dårskapen – men alltför mycket står på spel
Känslan av maktlöshet får inte ta över när frilansjournalisten Joakim Medin riskerar tolv år i turkiskt fängelse. Det finns sätt att försöka hjälpa honom, och biblioteken har en roll att spela.
25 apr 2025 • < 1 min

Friskolor oroar sig för nya lagen
Många friskolor hör av sig och är stressade över lagen om bemannade skolbibliotek. Men det tjänar inget till att beklaga sig, enligt Andreas Mörck, på Almega utbildning. "Vårt uppdrag nu är att genomföra det."
24 apr 2025 • 3 min

Hot från insidan
Våra värderingar och åsikter får oss att sprida desinformation – och därför borde vi sluta använda sociala medier. ”Eller åtminstone använda dem på ett helt annat sätt”, säger forskaren Dannagal Young.
23 apr 2025 • 5 min

Var är alla platsannonser?
Med nya lagen om skolbibliotek beräknas åtminstone en bra bit över tusen nya bibliotekarier behövas på landets skolor. Men bara drygt ett fyrtiotal platsannonser ligger ute, några på så lite som tio procent. ”Inte seriöst.”
22 apr 2025 • 3 min

”En spellista för ett land i ständig utveckling”
Nytt i kongressbiblioteket i Washington: Elton John, Broadway-musikalen Hamilton, Mary J. Blige, Amy Winehouse och soundtracket till Minecraft-spelet.
22 apr 2025 • < 1 min

Biblioteken går före under vecka för hållbarhet
Nästa vecka är det dags igen. Vecka 17 är veckan då biblioteken visar upp sig som möjliggörare för ett mer hållbart samhälle. I Örnsköldsvik finns pilotbiblioteket för projektet. "När världen brinner måste vi våga vara optimistiska."
17 apr 2025 • 3 min

Konservativt bibliotek tillhåll för högerextrema?
Bibliothek des Konservatismus i Berlin beskrivs som viktigt för den tyska "nyhögern", med partiet Alternativ för Tyskland i spetsen. Men biblioteket avvisar bilden: ”De behöver inte vårt bibliotek för att mötas.”
16 apr 2025 • 4 min

Utsatta skriver dikter på biblioteket
Stöket på Falu stadsbibliotek bestod tidigare till stor del av besök från missbrukare och hemlösa. Men sedan de bjöds in för att skriva dikter på biblioteket har relationen förbättrats.
15 apr 2025 • 3 min

Brit Stakston: Det offentliga samtalet har blivit hackat
Biblioteken kan återupprätta det faktabaserade och reflekterande samtalet. Tillsammans med oberoende journalistik är de motkrafter till den offentliga dialogens förfall, skriver Brit Stakston.
14 apr 2025 • 7 min
0 kommentarer