Anmälningsplikten: två av tre varnar för krock med bibliotekslagen
5 feb 2024 • 2 min
Bara drygt två procent av landets bibliotekschefer anser att en framtida lag om informationsplikt av papperslösa är förenlig med bibliotekslagen.

En majoritet av bibliotekscheferna befarar att en lag om anmälningsplikt inte går att förena med bibliotekslagen.
Drygt 63 procent av landets bibliotekschefer anser att en lag om anmälningsplikt skulle krocka med bibliotekens uppdrag enligt bibliotekslagen. Det framkommer i Biblioteksbladets enkätundersökning som har besvarats av bibliotekschefer i 222 kommuner. Var tredje svarar att de inte vet och bara drygt 2 procent svarar att de skulle vara förenliga.
Av dem som svarar ”vet inte” kommenterar några att det är för tidigt att uttala sig, eftersom det inte finns något färdigt lagförslag än. Andra svarar att de ännu inte har satt sig in i vad förslaget skulle innebära och efterlyser fortsatt diskussion bland personal och chefer på biblioteket.
”Det beror helt på hur den eventuella anmälningsplikten är utformad”, konstaterar en av de svarande.
En annan skriver: ”Ser det som osannolikt att en generell anmälningsplikt inte krocka med andra lagrum och regelverk, alltså inte bara bibliotekslagen… Följer frågan med stort intresse.”
Andra ställer sig tveksamma till syftet med en eventuell lag, även om den inte skulle krocka med bibliotekslagen rent juridiskt:
”Formellt finns kanske inget i lagen som förhindrar anmälningsplikten, men jag tror att det går emot vad många i branschen upplever som kärnan, själva grundtanken, i verksamheten”, kommenterar en bibliotekschef.
En annan skriver: ”En fråga som rör etik och moral enligt mig och inte direkt bibliotekslagen även om en sådan koppling kan göras.”
Andra svarande efterlyser vidare utredning och ytterligare en pekar på att det finns svårigheter redan i dag:
”Eftersom vi som tjänstemän ska följa lagen och redan i dag t.ex. gör orosanmälningar är läget oklart. Det får jurister svara på.”
Men en majoritet av de svarande, 63,3 procent, svarar alltså nej på frågan om en lag om informationsplikt skulle vara förenlig med bibliotekslagen. De allra flesta hänvisar till bibliotekslagens paragraf som slår fast att biblioteken ska vara tillgängliga för alla.
”Ett bibliotek som ska vara till för alla kan orimligen anmäla folk, tycker att det går emot allt som bibliotek står för”, kommenterar en bibliotekschef.
Andra kommenterar:
”Bibliotekslagens ändamålsparagraf om att biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla strider mot införandet av anmälningsplikt. Det går såklart att tolka ordet 'alla' på olika sätt, men det skulle nog krävas en ändring av bibliotekslagen för att dessa två eventuella lagar skulle harmoniera.”
”Biblioteksverksamhet ska finnas tillgänglig för alla och verka för den fria åsiktsbildningen. En eventuell anmälningsplikt hamnar i konflikt med bibliotekens demokratiuppdrag.”
”Det går stick i stäv med vårt demokratiska uppdrag, biblioteken är i regel öppna för att papperslösa ska kunna få tillgång till bibliotekets utbud.”
Andra hänvisar till att individens samvete kan komma att avgöra hur man ska agera som bibliotekarie:
”Ingen i personalen säger sig ha hamnat i en potentiell anmälningssituation och vi hoppas slippa. I en sådan situation får nog var och ens samvete råda.”
Ytterligare en slår fast: ”Vi kommer inte att anmäla hellre säger jag upp mej! tror det gäller all personal.”
Ett fåtal har svarat att en informationsplikt kan vara förenlig med bibliotekslagen. En svarande anser inte att de krockar, men anser ändå inte att uppdraget bör ligga på folkbiblioteken.
Andra motiverar sina svar med att papperslösa fortsatt skulle ha tillgång till bibliotekens tjänster:
”De papperslösa kan använda majoriteten av bibliotekets tjänster och utbud utan att få lånekort.”
”Jag kan inte se att det finns något i en eventuell lag om anmälningsplikt som motsäger vad som står i bibliotekslagen. En anmäld person skulle fortfarande kunna ha tillgång till bibliotekets tjänster.”
Läs också ››
"Vi bör tänka över om vi registrerar i onödan"
En rad kommuner har markerat mot Tidöpartiernas förslag om anmälningsplikt
"Vi är inga gränspoliser"
2 kommentarer
Senaste nytt

Prisas för uppsats om skolbibliotek – ”Finns stora luckor”
Skolbibliotekarien och studenten Peter Frövik gick bort 2024. Till hans minne har nu ett uppsatspris instiftats. Lovisa Thelander är den första mottagaren.
13 jun 2025 • 2 min

Replik: Dik fördömer det gränslösa våldet i Gaza
Ingen organisation kan kanalisera allt engagemang i alla frågor. Men tillsammans är vi i civilsamhället – trots enskilda ofullkomligheter – en verklig kraft att räkna med, skriver Dik:s förbundsordförande Anna Troberg.
12 jun 2025 • 3 min

Är biblioteken inkluderande på riktigt?
Okunskapen om rasism, hbtqi-fientlighet och hot på bibliotek är stor, anser motionärerna bakom fyra förslag som nyligen behandlades på Svensk biblioteksförenings årsmöte. Mer måste göras, anser de.
12 jun 2025 • 4 min

Nu skiter jag i mitt fackförbund!
Ett fackförbund fegar inte ur och slänger sig med tomma ord, skriver bibliotekarien Soledad Cartagena som lämnar Dik i protest mot agerandet kring Gaza.
11 jun 2025 • 2 min

När kriget kom till Solomiansky-distriktets bibliotek
Mycket där påminner om den ryska statsterrorn. Men på den fullskaliga invasionens 1197:e dag blev kriget mer påtagligt än någonsin på Solomiansky-distriktets bibliotek i västra Kyiv.
10 jun 2025 • 4 min

Färre platser på högskolan trots stort behov
Söktrycket till bibliotekarieutbildningarna i Borås är högre än på många år. Ändå har antalet platser minskat. ”Vi vill inte jobba gratis.”
10 jun 2025 • 2 min

Arbetet med gemensam e-plattform måste börja nu
KB har fått uppdraget att förbereda en gemensam plattform för utlåning av digitala medier. Om det ska lyckas bör folkbiblioteken påbörja arbetet redan nu, uppmanar SKR.
9 jun 2025 • 2 min

Värdet av läsning kan inte reduceras till nytta och mätbarhet
Det är bra med satsningar på skolbibliotek och läsfrämjande, men de kan inte bara handla om att höja elevers skolbetyg. Ett annat skäl till att läsa som sällan får plats i debatten är att det kan vara en livlina, skriver Tommy Bildström, ledamot i Statens kulturråds läsråd.
5 jun 2025 • 3 min

De sätter ord på kriget
Bokutgivningen i Ukraina domineras av den fullskaliga invasionen. Biblioteksbladet har pratat med en barnboksförfattare som skriver för barn om kriget, och med två poeter som har egen erfarenhet av att strida vid fronten.
4 jun 2025 • 6 min

Alternativ konferens vill bli en fest för biblioteken
Trots pausade biblioteksdagar blir det en nationell bibliotekskonferens nästa år. ”Behövligt att ändå samla Bibliotekssverige.”
3 jun 2025 • < 1 min

”Biblioteken kommer att få göra statens arbete”
När Statens servicecenter stänger kontor kommer någon annan att behöva göra statens uppgifter på den orten, varnar Sveriges Kommuner och Regioner. Bland annat biblioteken.
2 jun 2025 • 1 min

Kriget försvårar skrivandet för Ukrainas mest kända författare
Andrej Kurkov är Ukrainas internationellt mest kända samtida författare. Rysslands invasion fick honom att sluta skriva. När han nu börjat igen söker han ögonblicken då det inte känns omoraliskt att ägna sig åt fiktion.
30 maj 2025 • 6 min
Det vore ju bekvämt om juridik bara handlade om att läsa innantill, men riktigt så enkelt är det nu inte. Även syftet med en lag, såsom det t.ex. framgår i dess förarbeten, spelar i praktiken in. Så då är frågan alltså vad som egentligen avses med ”alla”. Jag för min del är ganska säker på att det lagstiftarna hade i åtanke vara ”alla vilka legalt är bosatta i landet”, eller rent av ”alla svenska medborgare”. När vi först fick bibliotekslagen fanns ju helt enkelt inget omfattande skuggsamhälle av illegala migranter med i ekvationen. Och om vi nu ändå ska tolka ordet bokstavligt, då borde vi väl verkligen fråga oss hur vi kan bli bättre på att marknadsföra våra tjänster till människor i Burundi, Laos och Bolivia, eller hur?
I Prop. 1996/97:3 nämns iofs ”medborgare”, men begreppet preciseras sedan så här:
”Därmed avses i första hand de som bor i den kommun där biblioteket är beläget, dvs. främst de som är folkbokförda i kommunen. Även sådana personer som mer tillfälligt vistas i kommunen bör inkluderas.”
Den som vill ta fasta på att ”bör”-formuleringen ger visst utrymme för att exkludera de som inte är folkbokförda i respektive kommun får gärna föreslå fungerande rutiner för att avvisa sommarstugeägare, jobbpendlare, turister m.fl. som kan tänkas komma till biblioteken utan att vara folkbokförda i aktuell kommun. I min värld är det rimligare – och mycket enklare – att tänka att lagtextens ”alla” inkluderar alla som kommer till biblioteket.