"Vi är inga gränspoliser"
13 feb 2024 • 2 min
Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.
Kristian Schultz, bibliotekarie på Kulturhuset Kåken i Göteborg.
En rad kommuner har tagit avstånd från Tidöpartiernas idé om att införa informationsplikt för offentliganställda om de möter papperslösa. Det framkommer i Biblioteksbladets enkät till landets bibliotekschefer. Göteborg har gått ett steg längre och slår fast att kommunens anställda inte behöver följa en eventuell lag om rapporteringsplikt av papperslösa.
Bland personalen på Göteborgs stadsbibliotek hade det redan förts diskussioner om vad en ny lag skulle innebära och hur den skulle hanteras.
– Det kändes tryggare när beskedet kom från politikerna. Skönt att vi från politiken ner till biblioteksgolvet står enade i att det här ställer vi inte upp på, säger Kristian Schultz, bibliotekarie på Kulturhuset Kåken.
Innan beskedet kom var det flera kollegor på biblioteken i Göteborg som hade hunnit fundera på om de skulle ”vägra ange”. Även om politikernas besked inte är en garanti, så kändes det bra för många medarbetare, berättar Kristian Schultz.
– Grundprincipen för folkbibliotek är att de ska vara tillgängliga för alla, oavsett om man har rätt att vara i landet eller inte. Det har aldrig varit en stridsfråga tidigare. Som ett led i att reducera alla samhällsproblem till migration vill Tidöpartierna förskjuta ansvaret för otryggheten och ojämlikheten i samhället från de som tagit de politiska besluten till syndabockar som inte har något att säga till om. I detta fall papperslösa invandrare. Och biblioteken förväntas aktivt delta.
En lag om informationsplikt skulle krocka med både bibliotekslagen och FN:s barnkonvention, påpekar han.
– Om vi skulle följa en sån lag skulle vi begå direkt tjänstefel, jag kan inte tolka våra styrdokument på något annat sätt. Vi är inte gränspoliser, ingen kontrollinstans. Vi jobbar med demokrati, kultur och läsfrämjande.
Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping, anser inte att en lag om anmälningsplikt behöver krocka med bibliotekslagen. Hon tycker i stället att biblioteken bör fundera över att inte samla in så mycket information om besökare och låntagare.
Det skulle möjligen vara ett sätt att mildra konsekvenserna av en rapporteringsplikt, säger Kristian Schultz, men anser inte att det skulle vara tillräckligt.
– Det skulle kunna minska effekten, men om offentliganställda ändå ska tvingas ange så skapas en otrygghet för den här gruppen. VI måste ha en öppen biblioteksmiljö där alla känner sig välkomna och jag vill inte att man politiserar biblioteken och gör dem till del av den politiska agenda där migration och invandring lyfts fram som de största samhällsproblemen, som överskuggar allt annat. Det tycker jag är jätterasistiskt.
Biblioteksbladets enkät skickades till bibliotekscheferna i landets 290 kommuner och 222 svarade, en svarsfrekvens på 77 procent.
Läs också ›› Två av tre varnar för krock med bibliotekslagen
Senaste nytt
Veteraner tipsar: så ska framtidens skolbibliotek vara
Cilla Dalén och Eric Haraldsson ger råd till rektorer, huvudmän och politiker. På så sätt vill de kratta manegen för framtidens skolbibliotekarier.
11 dec 2024 • 2 min
Striden är över för Internet Archive
Stämdes av flera stora bokförlag för att drivit ”nödbibliotek” under början av pandemin. Nu kvarstår ännu en tvist som kan äventyra hela verksamheten.
10 dec 2024 • 2 min
Högljudda företrädare för biblioteken sökes
Oro i valberedningen till Svensk biblioteksförenings styrelse. Det blir allt svårare att hitta kandidater.
10 dec 2024 • 2 min
Trängd folkbildning hot mot biblioteken
Strypta anslag drabbar studieförbunden, Utbildningsradion och biblioteken. I ett kritiskt remissyttrande slår Svensk biblioteksförening fast att folkbildningen är hotad och kan försvinna på många platser i Sverige och Kungliga biblioteket föreslår ett nytt delmål för folkbildningen.
9 dec 2024 • 2 min
Politisk påverkan mindre utbrett än väntat
Politikers synpunkter på bibliotekens utbud har fått uppmärksamhet. Men fenomenet är inte så stort som befarat, visar en rapport från Svensk biblioteksförening.
9 dec 2024 • 4 min
Bildspel: En byggnad för en digital framtid
I dag invigs Agnes kulturhus i Gävle med nya stadsbiblioteket. Se bilderna här!
6 dec 2024 • 3 min
Blir det nationell bokcensur med Trump som president?
Flera av USA:s delstater har infört lagar som gör det möjligt att rensa bort misshagliga böcker från skolor och bibliotek. Med Donald Trump i Vita huset och republikansk majoritet i kongressen växer oron för motsvarande lagstiftning på nationell nivå.
6 dec 2024 • 2 min
Samtal om bibliotekets roll i demokratin
Vad innebär det i praktiken att verka för det demokratiska samhällets utveckling och allas delaktighet i samhällslivet? Det är frågan i Simrishamn.
4 dec 2024 • 2 min
KB: Nationellt e-bibliotek är kommunernas och regionernas ansvar
Staten kan stötta – men kommuner och regioner måste göra jobbet och bära kostnaderna om en nationell digital plattform ska bli verklighet. Det är en slutsats från Kungliga biblioteket, som söker regeringens uppdrag att arbeta för en lösning.
3 dec 2024 • 3 min
Ett ord som fångar nätsamhällets baksida
Årets engelska nyord ger ingen smickrande bild av tillståndet i världen – och på nätet. Ordet beskriver mentalt och intellektuellt förfall.
2 dec 2024 • < 1 min
Bibliotekarier jobbar mot hedersvåld – ”Fritt från pekpinnar”
Efter att det uppdagades att förskolepersonal i Malmö undvek att göra orosanmälningar vid misstanke om hedersvåld fick biblioteket på Komvux ett utökat uppdrag att jobba med värderingar, bland annat med blivande barnskötare.
2 dec 2024 • 2 min
Unikt mänskliga rättigheter-bibliotek hotas av nedläggning
Verksamheten för biblioteket på Raoul Wallenberg-institutet i Lund är osäker. Framtiden hänger på vilket besked utbildningsdepartementet ger om finansieringen.
1 dec 2024 • 2 min
0 kommentarer