"Vi är inga gränspoliser"

13 feb 2024 • 2 min

Göteborg är en av flera kommuner som har markerat mot förslaget om anmälningsplikt. Det har tagits väl emot bland personalen på biblioteken. ”Det känns skönt att vi står eniga”, säger Kristian Schultz, bibliotekarie i Göteborg.

En rad kommuner har tagit avstånd från Tidöpartiernas idé om att införa informationsplikt för offentliganställda om de möter papperslösa. Det framkommer i Biblioteksbladets enkät till landets bibliotekschefer. Göteborg har gått ett steg längre och slår fast att kommunens anställda inte behöver följa en eventuell lag om rapporteringsplikt av papperslösa.

Bland personalen på Göteborgs stadsbibliotek hade det redan förts diskussioner om vad en ny lag skulle innebära och hur den skulle hanteras.

– Det kändes tryggare när beskedet kom från politikerna. Skönt att vi från politiken ner till biblioteksgolvet står enade i att det här ställer vi inte upp på, säger Kristian Schultz, bibliotekarie på Kulturhuset Kåken.

Innan beskedet kom var det flera kollegor på biblioteken i Göteborg som hade hunnit fundera på om de skulle ”vägra ange”. Även om politikernas besked inte är en garanti, så kändes det bra för många medarbetare, berättar Kristian Schultz.

– Grundprincipen för folkbibliotek är att de ska vara tillgängliga för alla, oavsett om man har rätt att vara i landet eller inte. Det har aldrig varit en stridsfråga tidigare. Som ett led i att reducera alla samhällsproblem till migration vill Tidöpartierna förskjuta ansvaret för otryggheten och ojämlikheten i samhället från de som tagit de politiska besluten till syndabockar som inte har något att säga till om. I detta fall papperslösa invandrare. Och biblioteken förväntas aktivt delta.

En lag om informationsplikt skulle krocka med både bibliotekslagen och FN:s barnkonvention, påpekar han.

– Om vi skulle följa en sån lag skulle vi begå direkt tjänstefel, jag kan inte tolka våra styrdokument på något annat sätt. Vi är inte gränspoliser, ingen kontrollinstans. Vi jobbar med demokrati, kultur och läsfrämjande.

Marie Sääf, bibliotekschef i Linköping, anser inte att en lag om anmälningsplikt behöver krocka med bibliotekslagen. Hon tycker i stället att biblioteken bör fundera över att inte samla in så mycket information om besökare och låntagare.

Det skulle möjligen vara ett sätt att mildra konsekvenserna av en rapporteringsplikt, säger Kristian Schultz, men anser inte att det skulle vara tillräckligt.

– Det skulle kunna minska effekten, men om offentliganställda ändå ska tvingas ange så skapas en otrygghet för den här gruppen. VI måste ha en öppen biblioteksmiljö där alla känner sig välkomna och jag vill inte att man politiserar biblioteken och gör dem till del av den politiska agenda där migration och invandring lyfts fram som de största samhällsproblemen, som överskuggar allt annat. Det tycker jag är jätterasistiskt.

Biblioteksbladets enkät skickades till bibliotekscheferna i landets 290 kommuner och 222 svarade, en svarsfrekvens på 77 procent.

Läs också ›› Två av tre varnar för krock med bibliotekslagen

0 kommentarer

Vad tycker du?

BIBLIOTEKSBLADETS POLICY FÖR KOMMENTARER

Som gäst på Biblioteksbladets webbplats är du välkommen att kommentera och diskutera. Vi förväntar oss att tonen i kommentarerna är respektfull och att de håller sig till ämnet.

Vi raderar kommentarer som innehåller grovt språk, rasism, sexism, trakasserier, personliga påhopp, förtal, skvaller och lögner liksom ogrundade spekulationer om enskilda eller särskilda folkgrupper, samt kommentarer som inte håller sig till ämnet. Detsamma gäller länkar till ovanstående. Den som gör ett inlägg som strider mot gällande lagar kan personligen bli ansvarig för detta.

Vill du komma i kontakt med redaktionen direkt går det också bra att e-posta till redaktion@biblioteksbladet.se.


Senaste nytt

Nyheter

Nytt råd ska rädda kulturarvet

Kungliga biblioteket får tillsammans med en rad andra myndigheter i uppdrag att bilda ett råd för att skydda kulturarvet. ”I en orolig värld blir bibliotekens och arkivens betydelse ännu mer central.”

1 mar 2024 • < 1 min

Krönika

Ingen kan väl vara emot öppen vetenskap?

Demokrati, kunskap och att forsknings­resultat ska göra största möjliga nytta. Det borde räcka som drivkrafter för att göra vetenskapen öppen till 2030, skriver Svensk biblioteksförenings generalsekreterare Silvia Ernhagen.

1 mar 2024 • 2 min

Ledare

140 miljoner argument för öppen tillgång

De vetenskapliga förlagen tjänar obegripligt mycket pengar. Det drabbar alla, från allmänheten till forskare, när miljoner som kunde ha gått till forskning i stället blir vinst hos världens största kapitalförvaltare.

28 feb 2024 • 2 min

Internationellt

Möter attacker med öppna dörrar

Enda sättet att möta antidemokratiska attacker som har drabbat bibliotek i Berlin är att göra precis tvärtom: öppna dörrarna för samtal om demokrati. Det säger Boryano Rickum, bibliotekschef i Tempelhof-Schöneberg, ett av biblioteken som har råkat ut för högerextrema attacker där böcker förstörs.

22 feb 2024 • 2 min